LIVE!

H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο Facebook Twitter
Η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου είχε προσκληθεί στο σημείο από ανθρώπους της κοινότητας των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Άννυ Παπαρρούσου που είχαμε φιλοξενήσει και στη LiFO ως μία εκ των εκπροσώπων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συνελήφθη, οδηγήθηκε βίαια σε αστυνομική κλούβα και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη μαζί με δεκάδες άλλους «προληπτικά συλληφθέντες» στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Φαναριωτών στα Εξάρχεια, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονταν ακόμα και ανήλικα παιδιά, οι γονείς των οποίων τα περίμεναν επί πολλές ώρες έξω από το εν λόγω κτίριο, που χρησιμοποιείται εναλλακτικά για αυτές τις περιπτώσεις όταν υπάρχει «συνωστισμός» στη ΓΑΔΑ, χωρίς να τους επιτρέπεται να τα δουν.

Η δικηγόρος είχε προσκληθεί στο σημείο από ανθρώπους της κοινότητας των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, τους οποίους περικύκλωσαν αστυνομικοί ενώ κατέβαιναν συντεταγμένα στην προγραμματισμένη διαδήλωση, με σκοπό να τους συλλάβουν παρότι δεν είχαν προβεί σε καμία αξιόποινη πράξη.

«Ακόμα και αν δεν υπάρξει καμία απαγγελία κατηγορίας σε έναν πολίτη, εκδίδεται δελτίο προσαγωγής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως επιβαρυντικό στοιχείο, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Επιδεικνύοντας την επαγγελματική της ταυτότητα, προσπάθησε να αποτρέψει τις προληπτικές προσαγωγές, εν τέλει όμως, όταν κάποιος βαθμοφόρος ακούστηκε να λέει «πάρτε τη κι αυτή», βρέθηκε κι εκείνη παραλίγο κατηγορούμενη. Οι σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν από κινητά παριστάμενων, υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ στον υπουργό ΠροΠο, ενώ οι εν λόγω αυθαίρετες αστυνομικές ενέργειες καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε εκτάκτως χτες στα γραφεία του ΔΣΑ η παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή».

— Ασκήθηκε βία κατά τη σύλληψή σας;
Με έσπρωξαν και με ανάγκασαν να μπω με τη βία στην αστυνομική κλούβα παρά τις ενστάσεις μου, χωρίς να μου έχει βέβαια απαγγελθεί καμία κατηγορία. Φτάνοντας στην Πέτρου Ράλλη, μου είπαν ότι θα μπορούσα να φύγω άμεσα, όμως αρνήθηκα μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος και ο τελευταίος προσαχθείς, κάτι που για να συμβεί χρειάστηκε να φτάσουμε στη 1-1:30 το πρωί της άλλης μέρας. Η παρατεταμένη αυτή κράτηση δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί από τον χρόνο που χρειάζεται για να διασταυρωθούν στην Ασφάλεια τα στοιχεία των προσαχθέντων, αποσκοπεί απλώς στην τρομοκράτησή τους και στην αδυναμία να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαδήλωση.   

— Σας έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;
Όχι, έχει όμως συμβεί και άλλες φορές να έχουν συλληφθεί άλλοι συνάδελφοι σε ανάλογες καταστάσεις. Μαζί με μένα, άλλωστε, προσήγαγαν και τον Νίκο Κολοκοτρώνη.

— Πώς αιτιολόγησαν στην Πέτρου Ράλλη την προσαγωγή σας;
Δεν υπήρξε καμία αιτιολογία, το γνώριζαν κι εκείνοι. Εφόσον όμως με βάλανε στην κλούβα, έπρεπε τυπικά να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο. Και το ζήτημα, ξέρετε, δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία, αλλά το γεγονός ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει καμία απαγγελία κατηγορίας σε έναν πολίτη, εκδίδεται δελτίο προσαγωγής, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως επιβαρυντικό στοιχείο, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Ήδη πριν από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου θέλαμε να αναδείξουμε με άλλους συναδέλφους το ζήτημα των προληπτικών προσαγωγών που, παρότι παράνομες, έχουν γίνει μια συνήθης πρακτική από την Ασφάλεια, η οποία μάλιστα γίνεται αποδεκτή από τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας.

— Πόσο νόμιμες είναι οι προληπτικές προσαγωγές; 
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό καθεστώς που να τις νομιμοποιεί. Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι.

Το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει νομική συνδρομή για πολίτη που απλώς έχει προσαχθεί χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εντείνει την αστυνομική αυθαιρεσία, εφόσον η διάρκεια της προσωρινής κράτησης επαφίεται στην κρίση της Ασφάλειας και καμία σχέση δεν έχει με το πόσο χρόνο χρειάζεται πραγματικά μια εξακρίβωση στοιχείων – αναφορικά με τα μέλη της κοινότητας των Προσφυγικών, η κράτηση υπερέβη τις δέκα ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των προληπτικών προσαγωγών εκείνη την ημέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπερέβη τις 200.

Τουλάχιστον 160 προληπτικές προσαγωγές είχαμε όμως και ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για άσκηση βίας, σωματικούς ελέγχους και απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας. Υπάρχουν, ξέρετε, δύο μόνο περιπτώσεις που ο νόμος δικαιολογεί την προσαγωγή πολίτη, αφενός αν δεν κρατά πάνω του δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, αφετέρου αν στην περιοχή έχει συντελεστεί κάποια αξιόποινη πράξη και κριθεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε αυτή.

Καμία όμως από τις παραπάνω δεν συνέτρεχε στην ομαδική προσαγωγή όπου ήμουν παρούσα. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που ένας πολίτης κριθεί ύποπτος και συλληφθεί, θα πρέπει να του επιτραπεί άμεσα να επικοινωνήσει με δικηγόρο, όπως ορίζει ο νόμος. Κανείς πολίτης, έπειτα, δεν οφείλει να αιτιολογήσει γιατί βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον η ελευθερία μετακίνησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, όπως έχει γνωματεύσει σχετικά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

— Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφερθήκατε και σε κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα.
Είχα πράγματι μια κλήση από άγνωστο αριθμό τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ βρισκόμουν πλέον σπίτι μου, στο οποίο μια ανδρική φωνή με απειλούσε ότι την επόμενη φορά θα με κατεβάσουν στο 4ο υπόγειο της ΓΑΔΑ και θα με σπάσουν στο ξύλο.

— Θα κινηθείτε νομικά κατά των αστυνομικών που σας προσήγαγαν;
Βεβαίως, δεν θα το αφήσω έτσι, δεν αφορά άλλωστε μόνο εμένα αλλά πολίτες των οποίων, με την τακτική των προληπτικών προσαγωγών, παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, καλλιεργώντας παράλληλα έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Οπτική Γωνία / Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Το νέο καθεστώς της Δαμασκού επιχειρεί να αφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι μαχητές της οποίας είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τούρκοι στο Κολωνάκι: Πώς αλλάζουν την αγορά ακινήτων της Αθήνας

Ρεπορτάζ / Oι Τούρκοι (και οι Ισραηλινοί) αγοράζουν Κολωνάκι

Οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της αγοράς ακινήτων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Golden Visa. Η αυξημένη παρουσία τους δεν αλλάζει μόνο τις ισορροπίες της κτηματαγοράς αλλά επαναχαράσσει και την αστική γεωγραφία, επηρεάζοντας τιμές και τη φυσιογνωμία της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης και πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης και πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο;

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη φετινή έξαρση και ποια μέτρα προστασίας παραμένουν κρίσιμα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες; Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ