Φόβος και παράνοια στη χώρα του εμβολίου

Φόβος και παράνοια στη χώρα του εμβολίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό Unsplash
0

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ άνοιξε έκτακτα η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή μου ομάδα (να ’ναι καλά οι ηλικιωμένοι που φοβήθηκαν να κάνουν το ΑstraZeneca), η πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης κόλλησε για κάποιες ώρες και έμοιαζε να μην υπάρχει εμβόλιο παρά για έναν μήνα μετά.

Την ώρα που πάταγα με μανία το refresh, αλλάζοντας ταχυδρομικούς κώδικες από το Περιστέρι ως τα Ταμπούρια και στέλνοντας μηνύματα σε φίλους («Ναι, δοκίμασε τον Τ.Κ. 14561 για να δεις πότε θα σου βγάλει», «Λένε ότι έχουν περισσέψει εμβόλια στο Μέγα Εμβολιαστικό του Περιστερίου»), αισθάνθηκα σαν να προσπαθώ να βρω εισιτήριο για το φεστιβάλ όπου θα πάνε όλοι μου οι φίλοι και να μην τα καταφέρνω. Ζούσα το δικό μου εμβολιαστικό fomo.

«Σιχαίνομαι τα εμβόλια. Νιώθω σαν πειραματόζωο, μου βγαίνει το αντιδραστικό μου και θέλω να αγκαλιάσω τα δέντρα» έγραψε λίγο αργότερα μια φίλη σε ένα γκρουπ στο WhatsApp. «Εννοείται ότι φοβάμαι, αλλά φοβάμαι περισσότερο τον κορωνοϊό» έγραψα εγώ, «Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ να κάνω το εμβόλιο».

Ένας άντρας γύρω στα πενήντα, με γυαλάκια, με ρώτησε: «Εσείς θα το κάνετε το εμβόλιο;». Άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα άκουγα: πως κάτω από τις κούφιες πυραμίδες βασιλεύει μια στρατιά γατιών με αρχηγό τον Τζεφ Μπέζος;


Τρεις εβδομάδες μετά βρέθηκα στο Έλενα. Την τελευταία φορά που είχα πάει ήταν πέρσι τον Ιούλιο σε δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού – δύο ζευγάρια που κοιταζόμασταν με τρομαγμένο βλέμμα και μια μαία που προσπαθούσε να μας βοηθήσει. Είχαν περάσει δέκα μήνες, τώρα πια το μωρό έκανε κούνια στην παιδική χαρά απέναντι από το νοσοκομείο.

Η πτέρυγα ήταν άδεια. Ανέβηκα τις μαρμάρινες σκάλες. Στο δωμάτιο ήταν μόνο ένας γιατρός με δύο νοσοκόμες. Ανταλλάξαμε δυο-τρεις ευγενικές κουβέντες, μου έκαναν το εμβόλιο και με έστειλαν στην αίθουσα αναμονής για δεκαπέντε λεπτά.

Η αίθουσα ήταν ένας παλιός ορθογώνιος θάλαμος με οκτώ κρεβάτια. Στον τοίχο είχε ξεμείνει μια επιγραφή «Ενοικιάζονται τηλεοράσεις». Ακριβώς απέναντι βρισκόταν ένα παρατημένο αναπηρικό αμαξίδιο, μπροστά από μια σειρά με φοριαμούς. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει και ένα ροζ φως έμπαινε από το ανοιχτό παράθυρο που έβλεπε σε έναν κήπο με ευκαλύπτους και πικροδάφνες. Απέναντί μου καθόταν μια κυρία γύρω στα εξήντα. Με κοιτούσε τρομαγμένη και κρατούσε σφιχτά το χερούλι της καρέκλας της, σαν να περίμενε πως κάτι κακό θα της συνέβαινε από στιγμή σε στιγμή.

To επόμενο πρωί μπήκα σε ένα ταξί για να πάω στη δουλειά. Την ώρα που ήμασταν κολλημένοι πίσω από ένα λεωφορείο στην Παπαδιαμαντοπούλου, ο ταξιτζής, ένας άντρας γύρω στα πενήντα, με γυαλάκια, με ρώτησε: «Εσείς θα το κάνετε το εμβόλιο;». Άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα άκουγα: πως κάτω από τις κούφιες πυραμίδες βασιλεύει μια στρατιά γατιών με αρχηγό τον Τζεφ Μπέζος; Πως ένας φίλος του γιατρός τού είχε εκμυστηρευτεί πως στα νοσοκομεία δεν υπήρχε κανένας άρρωστος από κορωνοϊό και ήταν όλοι κομπάρσοι; Πως έχει κάνει τη δική του έρευνα «από ανεξάρτητες πηγές» και βίντεο του Γρηγόρη Πετράκου και πιστεύει ότι ο κορωνοϊος είναι κάτι σαν τη γρίπη; 

«Ναι, το έκανα χθες» είπα με έναν βαθύ αναστεναγμό, έτοιμη να ακούσω τα πάντα. «Α, πολύ ωραία» μου απάντησε. «Ξέρετε, εγώ είμαι ένας από τους πρώτους Έλληνες που αρρώστησαν από κορωνοϊό, πέρσι τον Μάρτιο. Ήμουν έναν μήνα στο Σωτηρία. Επειδή μπαίνουν στο ταξί και μου λένε ότι ο κορωνοϊος δεν υπάρχει, και δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο, το λέω σε όλους».

Στη Βασιλίσσης Σοφίας έβγαλε και άρχισε να μου δείχνει τις φωτογραφίες στο κινητό του. Ο ίδιος στο νοσοκομείο ανάμεσα σε γιατρούς ντυμένους με στολές, ο ίδιος στο προαύλιο του νοσοκομείου, παρέα με τις νοσοκόμες. Στην τελευταία φωτογραφία σχημάτιζε το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά του κάτω από τη μάσκα του οξυγόνου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ