Το φεγγάρι μάς έκανε ανθρώπους

Το φεγγάρι μας έκανε ανθρώπους Facebook Twitter
Χωρίς τη διαχρονική ισχύ της Σελήνης στην πνευματική μας ζωή, η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να έμοιαζε πολύ διαφορετική.
0

ΑΠ' ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να τοποθετούνται στον χρόνο και να κινούνται νοητικά μέσα σ' αυτόν, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Η παρατήρηση του φεγγαριού ήταν ίσως ο πρώτος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν αυτή την κατεξοχήν ανθρώπινη ιδιότητα.

Καθώς η Λίθινη Εποχή παραχωρούσε τη θέση της στην Εποχή του Χαλκού, η Σελήνη θα γινόταν πολύτιμο εργαλείο για πολύ περισσότερα από την πρόγνωση των εποχών. Χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις της, οι άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο να καλλιεργούν αρκετή τροφή ώστε να μη να χρειάζεται να κυνηγούν διαρκώς και να μετατραπούν από ομάδες περιπλανώμενων που παρατηρούσαν τον ουρανό σε αγρότες που κατείχαν γη και δημιούργησαν πολιτισμό.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές καταγραφές, αυτό συνέβη για πρώτη φορά στις νότιες πεδιάδες μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Το 5800 π.Χ. άνθρωποι ζούσαν μόνιμα ήδη στην καταπράσινη Εδέμ που ήταν η Μεσοποταμία. Η πρώτη μεγάλη πόλη εκεί ήταν η Ουρούκ, η πατρίδα του Γκιλγκαμές, η οποία στην ακμή της γύρω στο 2900 π.Χ. μπορεί να είχε έως και 80.000 κατοίκους.

Κληροδοτώντας μας τη θρησκεία, το φεγγάρι δίδαξε στους ανθρώπους μια νέα μορφή σκέψης. Ορισμένα από τα πρώτα κομμάτια της ανθρώπινης γραφής –στη σφηνοειδή γραφή που συναντάται σε πήλινες πινακίδες των Σουμερίων– οφείλουν την ύπαρξή τους και το περιεχόμενό τους στη σελήνη.

Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας έβλεπαν στην αύξηση και τη μείωση της Σελήνης τους κύκλους της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης. Ο θεός της Σελήνης (που ονομαζόταν «Νάννα» ή «Σιν», ανάλογα με την περίοδο) ήταν ένας από τους πρώτους θεούς στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, αν όχι ο πρώτος. Η ανθρωπότητα άρχισε να τον λατρεύει πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η σημαντικότερη θεότητα από όλες.

Οι διάφορες τελετουργικές παραδόσεις των πιστών του –θυσίες ζώων, βωμοί, ναοί όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να τον λατρέψουν, τοτέμ με την εικόνα του– θα εμφανίζονταν στις οργανωμένες θρησκείες που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Σουμερίων, ο θεός της Σελήνης λατρευόταν μαζί με τη σύζυγό του, τη Νίνγκαλ, τη «Μεγάλη Κυρία», και το παιδί τους, τον Ήλιο, και έγινε ο κύριος θεός της πρώτης γνωστής αγίας τριάδας.

Κληροδοτώντας μας τη θρησκεία, το φεγγάρι δίδαξε στους ανθρώπους μια νέα μορφή σκέψης. Ορισμένα από τα πρώτα κομμάτια της ανθρώπινης γραφής –στη σφηνοειδή γραφή που συναντάται σε πήλινες πινακίδες των Σουμερίων– οφείλουν την ύπαρξή τους και το περιεχόμενό τους στη σελήνη. Το ποίημα «Τα κοπάδια του Νάννα», για παράδειγμα, τον εξυμνεί ως «θεό των ζωντανών πλασμάτων, αρχηγό της γης».

Ακόμα και τα πρώτα σπαράγματα της επιστήμης ξεκίνησαν ως εκχύσεις θρησκευτικής αφοσίωσης στο φεγγάρι. Ο Βαβυλώνιος βασιλιάς Ναβονίδης λάτρευε τον θεό της Σελήνης αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην κατανόηση των μηνυμάτων του ουρανού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Υπήρξε επίσης πρώιμος αρχαιολόγος, επιβλέποντας την αποκατάσταση πολλών ναών.

Στους ναούς αυτούς, οι μελετητές των άστρων παρατηρούσαν τη σελήνη για να προβλέπουν καλύτερα τις εκλείψεις, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με μεγάλη δεισιδαιμονία. Η πρόβλεψη της επόμενης έκλειψης με μαθηματική ακρίβεια επέτρεπε στους βασιλείς να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις απαραίτητες προστατευτικές τελετουργίες, εξασφαλίζοντας ότι είχαν αρκετά θηρία για να σφάξουν, αρκετά λιβάνια για να κάψουν.

Αν οι ιερείς του ουρανού προέβλεπαν το χειρότερο είδος σεληνιακής έκλειψης –για παράδειγμα, αν ο Δίας θα ήταν αόρατος ενώ το φεγγάρι θα ήταν «ποτισμένο στο αίμα»–, ο βασιλιάς μεταμφιεζόταν σε αγρότη και κρυβόταν μέχρι να περάσει η επίδραση. Στη θέση του επιλεγόταν ένας βασιλικός σωσίας ο οποίος στη συνέχεια θυσιαζόταν τελετουργικά.

Οι καταγραφές των ιερέων του ουρανού ξεκίνησαν ως απλοί κατάλογοι αστέρων και εξελίχθηκαν σε ανάλυση των σχέσεων μεταξύ ουράνιων και γήινων συμβάντων. Αυτοί οι πρώτοι αστρολόγοι δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους επιστήμονες – σίγουρα όχι με τη σύγχρονη έννοια της λέξης. Όμως το αποτέλεσμα της αφοσίωσής τους ήταν ένα  επιστημονικό εγχείρημα.

Αυτή η πρώιμη επιστημονική μέθοδος ήταν η απαρχή της αναζήτησης της αστρονομικής γνώσης που θα τροφοδοτούσε τα μυαλά ορισμένων από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες που θα ακολουθούσαν είκοσι αιώνες αργότερα: Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος. Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους μάς έφεραν στη σύγχρονη εποχή, όταν συναντήσαμε για πρώτη φορά από κοντά το φεγγάρι με την αποστολή του Apollo 11. Χωρίς τη διαχρονική ισχύ της Σελήνης στην πνευματική μας ζωή, η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να έμοιαζε πολύ διαφορετική.

Με στοιχεία από The Atlantic

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ