Explainer: Για ποιον ακριβώς λόγο πήγε στο Ζάππειο ο Τσίπρας;

Explainer: Για ποιον ακριβώς λόγο πήγε στο Ζάππειο ο Τσίπρας; Facebook Twitter
Ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο, χθες. Φωτ.: EUROKINISSI
0

― Για ποιον λόγο έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας εχθές στο Ζάππειο;
Για να ανακοινώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να ζητήσει άμεση προκήρυξη εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο. 

― Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγους μήνες. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει να γίνουν ακόμα νωρίτερα;
Επειδή η Βουλή καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μεταφέρει «την πρόταση δυσπιστίας στον λαό», όπως είπε. 

― Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες. Τι εξυπηρετεί η κίνηση αυτή; 
Πολιτικά δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι μία τακτική και κυρίως επικοινωνιακή κίνηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλιμακώσει την επίθεσή του προς την κυβέρνηση.

― Δημιουργεί πρακτικά κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία του από τις ψηφοφορίες;
Οχι, η Νέα Δημοκρατία έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τους νόμους που θέλει. Η απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εμποδίζει σε τίποτα. Θα λείψει ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, αλλά αυτό μάλλον δεν θα τη στεναχωρήσει.  

Στην προσπάθεια που γίνεται για να εμποδιστεί η επάνοδος των χρυσαυγιτών στη Βουλή, είπαν ότι θα συμμετέχουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις των στρατιωτικών και του υπουργού Εργασίας από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως αποδείξεις εκτροπής και για τον λόγο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, που δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω.

― Πού στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τα περί εκτροπής που λέει και πώς αιτιολογεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει; 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις των στρατιωτικών και του υπουργού Εργασίας από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως αποδείξεις εκτροπής και για τον λόγο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, που δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω. 

― Πώς επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι έξι παρακολουθήσεις γίνονταν από την ΕΥΠ; Ήταν παράνομες οι παρακολουθήσεις αυτές;
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ.Ράμμο να του απαντήσει εάν έξι συγκεκριμένα πρόσωπα παρακολουθούνταν. Πέντε στρατιωτικοί και ένας υπουργός. Η απάντηση του Χρ. Ράμμου ήταν θετική. Από όσα γνωρίζουμε, οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν τυπικά νόμιμες. Αν δεν γίνει γνωστός ο λόγος των παρακολουθήσεων όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν και ουσιαστικά νόμιμες.

― Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο με την πρωτοβουλία Τσίπρα στο παρελθόν; 
Παρακολουθήσεις γίνονται πάντα από όλες τις κυβερνήσεις και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σαμαρά. Κάτι παρόμοιο με τα σημερινά γεγονότα δεν είχε γίνει, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης ως τώρα δεν πήγαιναν στην ΑΔΑΕ να ρωτήσουν αν παρακολουθούνται τρίτα πρόσωπα. 

― Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί και αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρακολουθούσε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. 
Ναι, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι παρακολουθούσε τους Κοτζιά, Καμμένο, Πιτσιόρλα, Σαγιά, Λάμπρου, τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και δικαστές. 

― Για την αύξηση του αριθμού των παρακολουθήσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας; 
Ρωτήθηκε στο Ζάππειο από ξένο δημοσιογράφο και παραδέχθηκε ότι υπήρξε «αύξηση του αριθμού των επισυνδέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ», την οποία συνέδεσε με την αύξηση των προσφυγικών ροών. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών ενδεχομένως να ήταν και περιπτώσεις που μια σοβαρή Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να εξετάζει» είπε.

― Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε ότι θα βρίσκονταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε;
Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν την εκτίμηση πως ορισμένοι στη Νέα Δημοκρατία θα αντιδρούσαν και ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε να καταφέρουν έστω μία ρωγμή. Περίμεναν ότι η κίνησή τους θα ασκούσε πίεση στον Κώστα Καραμανλή, στον Κωστή Χατζηδάκη, ίσως και στον Αντώνη Σαμαρά. Στην πράξη όμως, η πρόταση δυσπιστίας έδωσε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει επίδειξη δύναμης, καθώς όλοι καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς καμία διαφοροποίηση, προς απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

― Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν όλοι με την κίνηση αυτή; 
Υπήρχαν αρκετοί που διαφώνησαν με την πρόταση δυσπιστίας, αλλά απέφυγαν να εκφραστούν δημόσια. Άσκησαν όμως κριτική στον Τσίπρα ότι έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδίωκε την πρόταση αυτή για τους δικούς του λόγους. Οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα και ο Τσίπρας αναζήτησε μία κίνηση για να φύγει μπροστά και να ξεχαστεί η κοινοβουλευτική ήττα. 

― Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο μίλησε για άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια εξήγηση για τις παρακολουθήσεις. Αυτό είναι αλήθεια;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για ποιον λόγο έγιναν οι παρακολουθήσεις αυτές και ισχυρίζεται ότι δεν τις γνώριζε. Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι όλα αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη. Μιλάνε για «ρυπαρά δίκτυα» της ΕΥΠ αφήνοντας υπονοούμενα, χωρίς να λένε ποιοι τα αποτελούν, και επικαλούνται το απόρρητο που πρέπει να τηρείται σε θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. 

― Απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας πως γνώριζε ότι τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα παρακολουθούνταν και γιατί διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες; 
Είπε ότι τις πληροφορίες για τα ονόματα τις έμαθε από τον τύπο, αλλά όταν ρώτησε την ΑΔΑΕ, του ζήτησαν να γίνει πιο συγκεκριμένος και έτσι αυτός αποφάσισε να ρωτήσει για τους έξι που επέλεξε, με κριτήριο τη θέση τους, όπως ισχυρίστηκε. «Και από εκεί και πέρα ήταν δική μου ευθύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και το Σύνταγμα, ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια» είπε. 

― Έκαναν πράξη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να απουσιάσουν από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να μη νομιμοποιήσουν το νομοθετικό έργο της; 
Σύμφωνα με την κομματική εφημερίδα «Αυγή», «η πρώτη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στο νομοσχέδιο που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ