Ερωτήσεις ενός ανθρώπου που βλέπει το σπίτι του να καίγεται

Ερωτήσεις ενός ανθρώπου που βλέπει το σπίτι του να καίγεται Facebook Twitter
Ηλικιωμένοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους στη Λίμνη Ευβοίας, για να γλιτώσουν από τη φωτιά που πλησιάζει τα σπίτια τους. Φωτ.: GETTY
0

― Ποιος έβαλε τις 154 φωτιές;

― Έχει σημασία; Η κλιματική αλλαγή. Εμπρηστές. Ένας μεγεθυντικός φακός που βρήκανε στον Υμηττό!

―  Αν δεν μάθουμε ποιος βάζει τις φωτιές, πώς θα προφυλαχτούμε στο μέλλον;

―  Και πότε μάθαμε; Τα αίτια κάθε ελληνικής τραγωδίας χάνονται στο μικρομάνατζμεντ της επόμενης μέρας. Πότε λόγω νωθρότητας, πότε λόγω ανικανότητας, πότε λόγω σκοπιμότητας. Αν τα παθήματα γίνονταν μαθήματα, τότε αυτή η κυβέρνηση που, μόλις ανέλαβε, μάζευε επιδεικτικά καυσόξυλα στο Μάτι για να δείξει πώς έπρεπε να γίνουν τα πράγματα και την ολιγωρία της προηγούμενης, θα είχε φροντίσει να προετοιμαστεί καλύτερα. Με περισσότερο εξοπλισμό, πιο άμεση δράση, καλύτερες αντιπυρικές ζώνες κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν το 2021, μέσα σε καύσωνα, να κόβεται διαδοχικά το ρεύμα σε συνοικίες και χωριά, για να μη γίνει blackout στην Αθήνα. Αυτά έπρεπε να έχουν λυθεί.

― Οπότε, τι έχει σημασία τώρα;

― Τώρα το κακό έγινε. Και είναι τεράστιο. Μια οικολογική καταστροφή κολοσσιαία, που θα επηρεάσει όχι μόνο τις ζωές μας αλλά και τις επόμενες γενιές. Πρώτιστο ζήτημα τώρα είναι να αποκατασταθούν πλήρως όσοι ερημώθηκε η ζωή τους. Αλλά και να φτιαχτεί από το μηδέν ο πυρήνας της διαλυμένης ζωής εκεί. Δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες – είναι και η διάλυση όλων των υποδομών όσων πραγμάτων αποκαλούμε ζωή, από τον αέρα που ανασαίνεις μέχρι τη δουλειά που βρίσκεις να κάνεις. Σε έναν πλανήτη βεβαρυμένο, μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή είναι κι αυτή θάνατος – ένας θάνατος αργός όμως, πιο αόρατος, διακεχυμένος μέσα σε αυριανούς καρκίνους και δυστυχίες που φέρνει η ένδεια των φυσικών και οικονομικών πόρων. Δεν αρκούν μερικά τσεκ – χρειάζεται μεγαλόπνοο και διορατικό σχέδιο.

Ακολούθως, σημασία έχει να δούμε ποιος φταίει για την τόσο αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης – αν και το ερώτημα είναι ρητορικό. Φταίει αυτός που του έτυχε στη βάρδια του και πήρε την ψήφο των Ελλήνων για να προστατεύει τη ζωή τους! Είναι προσβλητικό να πλανάται η φράση ότι «κανείς δεν φταίει, έτσι γίνεται σε όλη τη Μεσόγειο». Θυμίζει εποχές που ο φαιδρός Πολύδωρας απέδιδε τις άγριες πυρκαγιές στον «στρατηγό άνεμο». Ευελπιστώ, τουλάχιστον, αυτός που φταίει, ότι θα διαχειριστεί τη «στραβή» του με διαφάνεια και μια κάποια ειλικρίνεια. Αν  και το σύστημα πάντα προστατεύει τελικά τον εαυτό του, ασχέτως κομμάτων.

― Τι εννοείς;

― Εννοώ ότι 100 άνθρωποι πέθαναν στο Μάτι από την αθλιότερη διαχείριση κρίσης που θα μπορούσε να υπάρξει, και κεντρικά δεν άνοιξε ρουθούνι. Μόνο ο λαός τούς τιμώρησε, με την ψήφο του. Όλοι αθωώθηκαν ή, έστω, ξεπλύθηκαν. Κρατικοί λειτουργοί που υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια της τραγωδίας συνέχισαν να υπηρετούν κανονικά και με τη νέα κυβέρνηση, και από όλο αυτό το κούφιο δικαστήριο ο μόνος που έμεινε να φταίει είναι «το λαμόγιο ο λαός, που χτίζει αυθαίρετα στα δάση», με τον Καμμένο να του κουνάει το δάχτυλο πάνω από τους τάφους.

― Τα ίδια, λες, θα γίνουν τώρα;

― Ευτυχώς, τάφοι τώρα δεν υπάρχουν, κι αυτό είναι πολύ, πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά υπάρχουν σίγουρα λάθη και ολιγωρίες και απαράδεκτες ανεπάρκειες. Θα ήταν παρηγορητικό, τουλάχιστον, αυτήν τη φορά να υπάρξει μια αλλαγή παραδείγματος. Να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και να τιμωρηθούν για πρώτη φορά όσοι δεν τίμησαν το αξίωμά τους. Θα θέλαμε να μάθουμε το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Με συγκεκριμένα στοιχεία. Τι προτίθεται να κάνει, με ονόματα, αριθμούς και προθεσμίες. Να το παρουσιάσει με τη δέουσα σοβαρότητα, όχι με αναρτήσεις στο Τwitter και το Facebook – πράγμα ασόβαρο… Θα γίνει; Ή θα χαθεί κι αυτό στη λήθη και στους  συμψηφισμούς;

― Ακούγονται, πάντως, δεκάδες ιστορίες συνωμοσίας στα social media.

― Όπως πάντα. Αλλά όσο δεν υπάρχει μια κεντρική απάντηση, αυτά τα fake news θα κορώνουν και θα πληθύνονται, γιατί συμφέρουν αντιπολιτευτικά.

Συμπέρασμα;

Το κακό είναι μεγάλο. Αλλά αν υπάρξει διαφάνεια, απόδοση δικαιοσύνης και επιστημονική θεραπεία στο κακό, όσο μακρόχρονη κι αν χρειαστεί να είναι, θα υπάρξει τουλάχιστον η παρηγοριά ότι κάτι αλλάζει συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Όταν το Κράτος διασπάθιζε ατιμωρητί τους δημόσιους πόρους, φυσικούς και οικονομικούς, λειτουργώντας σαν τυχοδιώκτης που τον επέλεξαν να κυβερνάει πρόστυχο μπαρ στην Εθνική.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ