Ένα φθινόπωρο γεμάτο πολιτική

Ένα φθινόπωρο γεμάτο πολιτική Facebook Twitter
Η κόπωση λόγω της πολιτικής επικαιρότητας είναι ήδη μεγάλη και θα περίμενε κανείς πως θα ακολουθούσε ένα ήρεμο φθινόπωρο, μια ανάσα από τη φρενήρη πολιτική ειδησεογραφία και τις θυελλώδεις εξελίξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΙΑ εξαντλητική προεκλογική άνοιξη, το δίδυμο των επαναληπτικών εκλογών, η ιστορική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το δύσκολο αυτό καλοκαίρι με τις ανυπολόγιστες καταστροφές στον Έβρο και τη Στερεά Ελλάδα με συνέπειες στη σύνθεση της κυβέρνησης προτού καν κλείσει το πρώτο της τρίμηνο και μια αναπάντεχη έκπληξη στον πρώτο γύρο της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κόπωση λόγω της πολιτικής επικαιρότητας είναι ήδη μεγάλη και θα περίμενε κανείς πως θα ακολουθούσε ένα ήρεμο φθινόπωρο, μια ανάσα από τη φρενήρη πολιτική ειδησεογραφία και τις θυελλώδεις εξελίξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Αντ’ αυτού, οι δρόμοι της χώρας είναι ήδη γεμάτοι με τις προεκλογικές αφίσες των υποψηφίων για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, το διαδίκτυο βρίθει από σχόλια και αναλύσεις για την απρόβλεπτη κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα εργάζονται από τώρα πυρετωδώς για τις Ευρωεκλογές του 2024, αναζητώντας υποψηφίους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Μην εκπλαγείτε αν, προτού καλά καλά συνέλθετε από το σερί των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, συναντήσετε ξανά μια αφίσα υποψηφίου πριν ακόμα κλείσει το 2023.

«Μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», όπως λέει και το γνωστό αξίωμα του πρωθυπουργού των Εργατικών, Χάρολντ Γουίλσον, πόσο μάλλον ένα τρίμηνο που περιέχει δύο ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και μια σειρά από γεωπολιτικές εξελίξεις και πιέσεις που θα επαναφέρουν κομβικά εθνικά ζητήματα στην επικαιρότητα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα που αναπόφευκτα θα μας απασχολήσουν πολύ τους μήνες του φθινοπώρου.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Ομολογουμένως, ο πρώτος γύρος της κούρσας της διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις και τελικά προσέλκυσε τα βλέμματα του κόσμου σε μια εσωκομματική διαδικασία που μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν σχετικά ήρεμη και θεωρούνταν λίγο-πολύ προκαθορισμένη. Η διεισδυτική και προσεκτικά σχεδιασμένη σοσιαλμιντιακή καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη την τελευταία στιγμή άλλαξε τα δεδομένα, προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη και τοποθετώντας τον στην πρώτη θέση την περασμένη Κυριακή, με ποσοστό 45,5% και περίπου 13.000 ψήφους διαφορά από το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, την Έφη Αχτσιόγλου

Όλα τα σημάδια δείχνουν πως ο Κασσελάκης θα διατηρήσει το momentum του και τη δεύτερη Κυριακή, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη δημόσια στήριξη του Νίκου Παππά αλλά και μερικών επιφανών στελεχών του κόμματος, για παράδειγμα της Έλενας Ακρίτα. Το ενδεχόμενο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της «Ομπρέλας» αλλά και πιο παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς γύρω από το πρόσωπο της Αχτσιόγλου, τώρα που το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών είναι ξεκάθαρο και το ενδεχόμενο της ανάληψης εξουσίας από ένα πρόσωπο με ελάχιστη ιστορία στο κόμμα είναι το πιθανότερο σενάριο, παραμένει αρκετά ισχνό, καθώς δεν μεσολάβησε πολύς χρόνος μέχρι την δέυτερη Κυριακή. Από την άλλη, φυσικά, στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις κανένα σενάριο – αξίζει να θυμηθούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, προτού μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις τού εξασφαλίσουν τελικά την πρωτιά.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ολοκληρωθούν αυτή την Κυριακή, ωστόσο ο απόηχός τους θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμφίβολα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Μένει να φανεί αν οι εσωτερικές ρωγμές που ήδη προκλήθηκαν την εβδομάδα που διανύουμε θα επιμείνουν, αν θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία ανάμεσα στις πτέρυγες των προεδρικών, της «Ομπρέλας» και των λεγόμενων «πασοκογενών» και αν θα επιφέρουν τελικά την ανανέωση ή μια πιθανή διάσπαση της παράταξης.

kasselakis Facebook Twitter
Όλα τα σημάδια δείχνουν πως ο Κασσελάκης θα διατηρήσει το momentum του και στη δεύτερη Κυριακή, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη δημόσια στήριξη του Νίκου Παππά αλλά και μερικών επιφανών στελεχών του κόμματος, για παράδειγμα της Έλενας Ακρίτα. Φωτ.: Eurokinissi

Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης

Ωστόσο, πριν προλάβουμε να μεταβολίσουμε καλά καλά το αποτέλεσμα της κούρσας διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κληθούμε για μία ακόμα φορά να προσέλθουμε στις κάλπες. Ο Οκτώβρης, άλλωστε, θα φέρει τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 8 του μηνός. Σημειώνεται πως με βάση τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιτυχών συνδυασμός στην εκάστοτε αναμέτρηση θα αναδειχθεί εκείνος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

Και στο κομμάτι των εκλογών της αυτοδιοίκησης επιφυλάσσονται εκπλήξεις: παρότι ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές είχε προετοιμάσει το έδαφος για άνετη επικράτηση των υποψηφίων της στις περισσότερες περιφέρειες, η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μοιάζει να δυσκολεύει τα πράγματα για την κυβερνώσα παράταξη. Ήδη, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον αντίκτυπο αυτής της δυσφορίας στους «γαλάζιους» υποψηφίους. Στην περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά του, αλλά με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που εξασφάλισε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ τη δεύτερη θέση δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σγουρός. Η πρόθεση ψήφου για τον δήμο Αθηναίων, από την άλλη, φαίνεται πως εξακολουθεί να ευνοεί τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος φλερτάρει με τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, αν και ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει ασυνήθιστα υψηλός.

Ένα φθινόπωρο γεμάτο πολιτική Facebook Twitter
O Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά του, αλλά με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που εξασφάλισε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου. Φωτ.: SOOC

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Στο μεσοδιάστημα, όσο οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα θα επανέλθει αναπόφευκτα στο προσκήνιο. Το φθινόπωρο θα φέρει μαζί του σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μέσα από μια σειρά διπλωματικών προσεγγίσεων μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, με εναρκτήριο γεγονός τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η οποία θα ακολουθηθεί από επισκέψεις και συνομιλίες. Οι κύκλοι της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί πως μπροστά μας βρίσκεται μια σημαντική ευκαιρίας για ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις, το οποίο επιβεβαιώνεται από την εμφανή αλλαγή της ρητορικής από το καθεστώς Ερντογάν, την κατάσταση πάνω από το Αιγαίο αλλά και τις πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον. 

Από την άλλη, λόγω της επίμονης στάσης της Άγκυρας, της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Ερντογάν αλλά και της εύθραυστης πλέον σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν οι διπλωματικές αυτές προσεγγίσεις θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και αν οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν την ήρεμη πορεία τους. Θα φανεί, σε κάθε περίπτωση, στο πολυαναμενόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας που επανέρχεται μετά από 7 χρόνια και προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που, σύμφωνα με πηγές της LiFO, επιλέχθηκε λόγω των σημαντικών συμβολισμών της στην ιστορία των δύο κρατών. 

Στη φρενίτιδα των Ευρωεκλογών

Τέλος, μπορεί να μας χωρίζουν οκτώ μήνες μέχρι το Σαββατοκύριακο της 6ης-9ης Ιουνίου του 2024, όταν θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη πενταετία, ωστόσο οι παρατάξεις μπαίνουν από τώρα στον φρενήρη ρυθμό της επικείμενης αναμέτρησης. Το φθινόπωρο δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από τις πρώτες διαρροές των ονομάτων των πιθανών υποψηφίων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει τις επαφές και τις συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα,στελέχη και μη, για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους με βαριά ονόματα.

Έκπληξη προκάλεσε, πάντως, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ  πως και αυτές οι κάλπες θα γίνουν με σταυροδοσία και όχι με λίστα, όπως συζητιόταν μετά το φιάσκο της ελληνικής ευρωομάδας την περασμένη πενταετία, που συνοδεύτηκε από απανωτά ντροπιαστικά σκάνδαλα. Ο ανταγωνισμός που φέρνει ο σταυρός, ωστόσο, συνοδεύεται και από έντονες προεκλογικές καμπάνιες από την πλευρά των υποψηφίων. Επομένως, μην εκπλαγείτε αν, προτού καλά καλά συνέλθετε από το σερί των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων και πριν ακόμα κλείσει το 2023, συναντήσετε ξανά μια αφίσα υποψηφίου.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κουράστηκα να τη φροντίζω, λυτρώθηκε»: Ποιος δικαιούται να δολοφονεί από οίκτο; 

Οπτική Γωνία / «Κουράστηκα να τη φροντίζω, λυτρώθηκε από τα βάσανά της»: Ποιος δικαιούται να δολοφονεί από οίκτο; 

Το πότε και υπό ποιες συνθήκες κατανοούμε και συμπάσχουμε με έναν δολοφόνο αποκαλύπτει πολλά για τις αξίες και τις προτεραιότητές μας. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΔΟΥΝΕΙΚΑ

Ρεπορτάζ / Σκάνδαλο παιδεραστίας στα Δουνέικα: Το αποκρουστικό πρόσωπο της «αγίας» ελληνικής κοινωνίας

Η υπόθεση παιδεραστίας στα Δουνέικα, ένα χωριό 900 κατοίκων κοντά στην Αμαλιάδα, τη δεκαετία του ’80, φέρνει στο φως όχι μόνο τα φρικιαστικά εγκλήματα «ευυπόληπτων πολιτών», αλλά και τη συνωμοσία της σιωπής και την υποκρισία που επικρατεί σε κλειστές κοινωνίες.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ