Eίναι απλό και βολικό να μιλάμε για τα αγέννητα παιδιά

Eίναι απλό και βολικό να μιλάμε για τα αγέννητα παιδιά Facebook Twitter
Tα αγέννητα παιδιά είναι βολικά. Δεν διαμαρτύρονται, δεν ζητάνε, το να τα στηρίξεις δεν απαιτεί τίποτα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που έχει γίνει διάσημη – τόσο διάσημη που δεν μπορώ να βρω αν είναι από διαμαρτυρία στην Πολωνία το 2016 ή στην Αμερική το 2017. Στο φόντο βλέπεις διαδηλωτές που ετοιμάζονται για πορεία σε ένα πάρκο, ενώ μια ηλικιωμένη κυρία με άσπρα μαλλιά ποζάρει στον φακό με ένα πλακάτ που λέει «Ι can’t believe I still have to protest this fucking shit».

Αυτό το σλόγκαν, που μετά έγινε τίτλος βιβλίου, αφίσα και κούπα, θυμήθηκα όταν συνειδητοποίησα πως το δικαίωμα στην έκτρωση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας των τοποθετήσεων του Νίκου Αναδιώτη στην Ευρωβουλή (πόσο λάθος μοιάζει αυτή η πρόταση) και των δηλώσεων του Άρη Σερβετάλη στο θέμα των αμβλώσεων («Είναι προτιμότερο για μένα να πάρει κάποιος την ευθύνη, να το κυοφορήσει και μετά ας το πετάξει, ας το δώσει σε ένα ορφανοτροφείο»). Και γράφω «ξανά», γιατί αυτού του είδους οι τοποθετήσεις και η προσπάθεια να ανοίξει ξανά το θέμα των αμβλώσεων δεν είναι, δυστυχώς, κάτι καινούργιο.

Το τραγικό είναι πως ανακινείται το θέμα σε μια χώρα χωρίς κοινωνική ή οικογενειακή πολιτική, με μηδέν κίνητρα ή ελαφρύνσεις για νέους γονείς, όπου η φροντίδα των παιδιών πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες.

Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν συμβεί διάφορα, πιθανόν ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα. Το καλοκαίρι του 2019 η Ιερά Σύνοδος καθιέρωσε την Ημέρα του αγέννητου παιδιού, θέλοντας να δηλώσει την αντίθεσή της στις αμβλώσεις. Τον Ιανουάριο του 2020 το μετρό γέμισε με αφίσες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού που έδειχναν έμβρυα τα οποία φώναζαν «Αφήστε με να ζήσω». Τον Ιούνιο του 2021 προκλήθηκε σάλος με τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας με τη συμμετοχή γιατρών, πολιτικών και ιερέων. Τον Φεβρουάριο του 2022 ξέσπασε σκάνδαλο με τα «εκπαιδευτικά» βίντεο της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής (!) που προορίζονταν για γυμνάσια της χώρας. Στα βίντεο πρωταγωνιστούσαν διάφοροι «καθημερινοί» άνθρωποι που εξηγούσαν πως η «σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα σκέφτεται να κάνει ένα παιδί» και πως αν «σκέφτεται θηλυπρεπείς σκέψεις, το παιδί θα βγει θηλυπρεπές».

Όχι, δεν ήταν αθώα η τοποθέτηση του Αναδιώτη στην Ευρωβουλή με πρόφαση το πολύ βολικό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Σύμφωνα με τον κ. Αναδιώτη, αν απαγορεύσουμε τις αμβλώσεις, και οι γυναίκες τις κάνουν παράνομα, όπως γινόταν προτού νομιμοποιηθούν, θα εκτιναχθεί ο αριθμός των γεννήσεων. Ούτε και η ερώτηση των δημοσιογράφων στον Άρη Σερβετάλη ήταν αθώα. Προφανώς και ήθελαν δηλώσεις από έναν άνθρωπο που είναι φανατικός χριστιανός, για να λάβουν μια απάντηση που θα τους έδινε νούμερα. (Την επόμενη ακριβώς μέρα ρωτήθηκε η Θεοφανία Παπαθωμά, αναμένουμε, φαντάζομαι, και δηλώσεις Αγιορειτών μοναχών για να πέσουμε από τα σύννεφα).

Λαμβάνοντας υπ’ οψιν όλα τα παραπάνω και, φυσικά, το διεθνές τοπίο, τον περιορισμό των αμβλώσεων στην Αμερική, την απαγόρευσή τους ακόμα και για ιατρικούς λόγους στην Πολωνία, την άνοδο της ακροδεξιάς παγκοσμίως, μπορεί κανείς να αποκλείσει στ’ αλήθεια το ενδεχόμενο σύντομα να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα εγχώριο κίνημα κατά των αμβλώσεων; 

Το τραγικό είναι πως ανακινείται το θέμα σε μια χώρα χωρίς κοινωνική ή οικογενειακή πολιτική, με μηδέν κίνητρα ή ελαφρύνσεις για νέους γονείς, όπου η φροντίδα των παιδιών πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα δεν έχει καν υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία – αφήνουμε τα παιδιά να μαθαίνουν για το σεξ από το ίντερνετ. 

Αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει, τα αγέννητα παιδιά είναι βολικά. Δεν διαμαρτύρονται, δεν ζητάνε, το να τα στηρίξεις δεν απαιτεί τίποτα. Και μετά, μόλις γεννηθούν, θα τα φροντίσει η μάνα τους. Ή και όχι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ