Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό

Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό Facebook Twitter
0

ΤΑ ΑΡΓΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ της κυβέρνησης και η καθυστέρησή της να δώσει αφενός πειστικές απαντήσεις και αφετέρου λύσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας των επικοινωνιών και προστασίας από τα παράνομα λογισμικά συντηρούν κάθε λογής αφηγήσεις, με αποτέλεσμα στον δημόσιο λόγο να συνυπάρχουν αλήθειες μαζί με ψέματα που υπηρετούν διαφορετικού είδους σκοπιμότητες.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι υπαρκτό και σοβαρό, αλλά η σύγχυση που καλλιεργείται με την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα δεν συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.

Το κουβάρι των πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες περιπλέκεται κυρίως γύρω από ένα πρόσωπο, τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, οι εταιρείες του οποίου φέρονται να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, με τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις: Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη. 

Ο κ. Λαβράνος, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, είχε σχέσεις και γνωριμίες με πρόσωπα σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας. 

Ο κ. Λαβράνος, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, είχε σχέσεις και γνωριμίες με πρόσωπα σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας. Το όνομά του κυκλοφορούσε στο πολιτικό παρασκήνιο ως ενός ανθρώπου που γνώριζε πολλά και ήταν χρήσιμος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τον γνώριζε επίσης πολύ καλά, τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκιά της, και πρόσφατα ανακαλύφθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι ο γιος του Νίκου Τόσκα, που υπέγραψε συμβάσεις με την εταιρεία του κ. Λαβράνου, προσελήφθη στην εταιρεία αυτή, η οποία τον μισθοδοτούσε επί έναν χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λαβράνος, στη συνέχεια, (επανα)προσέγγισε τη ΝΔ, η οποία ερχόταν με φόρα στην εξουσία. 

Συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέκτησαν σχέσεις μαζί του και τον συναντούσαν ακόμα και στα γραφεία τους. Οι ακριβείς υπηρεσίες που μπορεί να τους προσέφερε ο κ. Λαβράνος δεν έχουν αποδειχθεί. Υπάρχουν εικασίες, εύλογες συνδέσεις, αλλά τίποτα χειροπιαστό ως τώρα σχετικά με αυτό. Το βέβαιο είναι πως ήταν άνθρωπος όλων των κυβερνήσεων και όλοι τον θεωρούσαν για κάποιον λόγο σημαντικό. Κι εκείνος όμως δεν είχε κανέναν ενδοιασμό, όπως φαίνεται, να συνεργάζεται πότε με τη μία και πότε με την άλλη πλευρά. 

Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο υπουργοί έδειχναν εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο πρόσωπο και επιδίωκαν τη συνεργασία μαζί του είναι από τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση. Η μόνη αλήθεια είναι ότι όλοι τον ήξεραν και όλοι κάνουν τους ανήξερους τώρα. 

Στο παρασκήνιο το παιχνίδι αυτό έχει γίνει πολύ άγριο. Ισορροπίες, εκβιασμοί, συμψηφισμοί, προσπάθειες συγκάλυψης και αποσιώπησης συγκεκριμένων πλευρών αλλά και προσπάθειες συνεννόησης. Οι πολίτες αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση, αλλά αυτοί που στέλνουν και λαμβάνουν τα μηνύματα γνωρίζουν και είναι αυτοί που κινούν τα νήματα. Οι υπόλοιποι βλέπουν το αποτέλεσμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ