Εγχειρίδιο αισιοδοξίας

Hope
0

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ κάθε χρονιάς, ο αρθρογράφος των New York Times Nicholas Kristof γράφει την ίδια περίπου στήλη, δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, πορίσματα και στοιχεία, το προηγούμενο έτος ήταν «το καλύτερο στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας», ασχέτως αν, όπως λέει, αυτό το ετήσιο πλεόνασμα αισιοδοξίας εκνευρίζει ορισμένους αναγνώστες που το θεωρούν ασέβεια προς όλες τις τραγωδίες που συμβαίνουν στον κόσμο.

Φέτος το συγκεκριμένο άρθρο αργούσε να εμφανιστεί (δημοσιεύτηκε μόλις χθες, και σε όχι ιδανικό timing, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, με τίτλο «Ακόμα κι αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη για να είσαι ζωντανός»), γιατί, όπως παραδέχεται ο αρθρογράφος, «δεν είχε την καρδιά να το γράψει», απογοητευμένος «από τον πόνο των παιδιών στη Γάζα, από τις θηριωδίες και την πείνα στο Σουδάν, από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και από το τι προμηνύουν, και από ένα ταξίδι του Δεκεμβρίου στη Μαδαγασκάρη, όπου είδα νήπια να λιμοκτονούν εξαιτίας μιας ξηρασίας που πιθανώς επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος εγκληματίας που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μετακόμισε ξανά στον Λευκό Οίκο».

Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η θετική επίδραση όταν η «μεγάλη εικόνα» μοιάζει τόσο επίμονα δυσοίωνη;    

Παρ’ όλα αυτά βρίσκει το κουράγιο να δει τις θετικές εξελίξεις που συνέβησαν πέρσι και είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Το 2024 ήταν η χρονιά με τη χαμηλότερη παιδική θνησιμότητα στην ιστορία, ενώ σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ κυμάνθηκαν επίσης η ακραία φτώχεια (όχι όμως η ανισότητα) και ο αναλφαβητισμός στον πλανήτη.

Είχαμε επίσης το πρώτο αντιψυχωσικό φάρμακο εδώ και δεκαετίες ενώ ένα εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του στήθους θα εισέλθει στη δεύτερη φάση δοκιμών μέσα στο 2025.

Αρκούν όμως όλα αυτά, παρότι θα έπρεπε να μην είναι διόλου αμελητέα, για να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, όταν η γενική αίσθηση είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση πάμε –ως ανθρωπότητα, ως πολίτες, ως κοινωνία, ως άτομα, ως κλονισμένες οντότητες– ένα βήμα μπροστά και δύο (τουλάχιστον) πίσω;

Είναι γεγονός ότι το doomscrolling, η βουλιμική κατανάλωση ζοφερών ειδήσεων και αναλύσεων στην οποία επιδιδόμαστε και καταλήγει σε ένα είδος κατάθλιψης και «σήψης του μυαλού» ή brain rot (η «λέξη της χρονιάς» για το 2024), έχει παραλύσει την ικανότητά μας να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον – το δικό μας, της χώρας μας, του πλανήτη.

Χρειάζονται και οι καλές ειδήσεις –ασχέτως αν αφορούν μακρινά μέρη, ασχέτως αν δεν μαζεύουν πολλά «κλικ» και κοινοποιήσεις, ασχέτως αν δεν ενισχύουν την ατζέντα μας– για μια πιο ισορροπημένη και λιγότερο ερμητική αντίληψη των πραγμάτων. Πόσο όμως μπορεί να κρατήσει αυτή η θετική επίδραση όταν η «μεγάλη εικόνα» μοιάζει τόσο επίμονα δυσοίωνη;    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ