«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό» Facebook Twitter
Ανάμεσα στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας αναφερόταν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά του Covid υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα μεγάλο ρεπορτάζ σχετικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19. Κατά τη διάρκεια ενός και πλέον έτους, οι NYT μίλησαν με 30 άτομα που δήλωσαν ότι υπέστησαν βλάβη από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – τα συμπτώματά τους μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν σχετίζονται με τα εμβόλια. Οι ίδιοι, μαζί με περισσότερους από δώδεκα εμπειρογνώμονες, θεώρησαν ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν διερεύνησαν αρκετά τις καταγγελίες τους.

Ανάμεσα στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας αναφερόταν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά του Covid υπερτερούν των όποιων κινδύνων καθώς και ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε την εκάστοτε ασθένεια. Την ίδια στιγμή η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca πυροδότησε αντιδράσεις και αναζωπύρωσε συζητήσεις.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca σε δήλωσή της αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχουν πλέον αρκετά νεότερα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να στοχεύουν στις παραλλαγές του Covid-19. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, απαντά σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες για τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό.

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι συχνό φαινόμενο, ειδικότερα όσον αφορά την προέλευση των επιδημιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν διατυπωθεί πράγματα παρόμοια και για την προέλευση του ιού HIV.

— Πώς σχολιάζετε την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca;
Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca σχετίζεται με την απόφαση της εταιρείας να μην επενδύσει περαιτέρω στην επικαιροποίηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνεπώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σταδιακά μειώθηκε. Με άλλα λόγια, την τρέχουσα περίοδο, το συγκεκριμένο εμβόλιο που βασίστηκε στα αρχικά στελέχη του ιού, έχει ελάχιστη αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό δεν έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.

cover
Δημήτρης Παρασκευής, 
καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αναφορικά με τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, που είναι εξαιρετικά σπάνιες (εμφανίζονται περίπου σε 1 άτομο ανά 100.000), αυτές είχαν ανακοινωθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2021 και λόγω αυτού οι συστάσεις για το εμβόλιο τροποποιήθηκαν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισής τους. Γενικότερα, το εμβόλιο μετά τα μέσα του 2021 χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. 

— Μετά τη μεγάλη έρευνα των NYT αναζωπυρώθηκαν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά, τα οφέλη των εμβολίων κατά του Covid υπερτερούν; Ποια η γνώμη σας για την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας;
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι συχνό φαινόμενο, ειδικότερα όσον αφορά την προέλευση των επιδημιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν διατυπωθεί πράγματα παρόμοια και για την προέλευση του ιού HIV. Για τον SARS-CoV-2, την προέλευση και τη διασπορά του ιού που προκάλεσε μια εκτεταμένη πανδημία, επηρεάζοντας τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων του πλανήτη, είναι αναμενόμενο να βγουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Για να θεωρηθεί αληθής μια υπόθεση θα πρέπει να τεκμηριώνεται με επιστημονικά ευρήματα και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων/συμπερασμάτων που βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και των μη επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεων. Εφόσον δεν υπάρχουν δεδομένα, μια θεωρία αποτελεί μη-τεκμηριωμένη υπόθεση και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθής. Μέχρι σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα δεν παρέχουν τεκμηρίωση για τις υποθέσεις προέλευσης του ιού από το ιολογικό Εργαστήριο της Wuhan. 

— Αν έχω κάνει το εμβόλιο πριν από τρία χρόνια, σήμερα έχω να φοβάμαι κάτι ως προς τις παρενέργειες;
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται σε διάστημα έως και 4 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι η συζήτηση για τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου δεν αφορά ένα νέο δεδομένο που δεν γνωρίζαμε από πριν. Οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες τεκμηριώθηκαν για πρώτη φορά το 2021 και λόγω σπανιότητας δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστούν στις κλινικές δοκιμές, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μερικές χιλιάδες πληθυσμού.

— Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έπρεπε να γίνει μόνο στους άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες;
Ο εμβολιασμός είχε τον χαρακτήρα «υποχρεωτικότητας» μέσω ισχυρών κινήτρων για τους εμβολιασμένους ή αντικινήτρων για όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι παρότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου ήταν μικρότερος για τα άτομα κάτω των 60 ετών, παρόλα αυτά δεν ήταν μηδενικός. Συγκεκριμένα συνέβησαν αρκετοί θάνατοι σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40-49 και αρκετοί περισσότεροι σε άτομα μεταξύ 50-59. Παράλληλα, ο εμβολιασμός σε νεαρότερες ηλικίες είχε ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αφού περιόρισε την κυκλοφορία του ιού στη συγκεκριμένη κοινότητα, μειώνοντας έτσι και την κυκλοφορία του και στις ευπαθείς ομάδες.

Με έναν ιό όπως ο SARS-CoV-2 που μεταδίδεται πολύ εύκολα και χωρίς άμεση επαφή είναι αδύνατο να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού χωρίς να περιοριστεί γενικότερα η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο εμβολιασμός και στις νεαρότερες ηλικίες συνέβαλε σημαντικά στην προστασία του πληθυσμού κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης υγείας όπως η πανδημία του Covid-19.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ