«Αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος από την πρώτη κιόλας μέρα»

Τι λένε οι Ισραηλινοί διαδηλωτές για τον πόλεμο, τον Νετανιάχου και τους ομήρους Facebook Twitter
Η αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και η αντιπαράθεση με το απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν απαιτεί την άκριτη υποστήριξη όλων όσοι το πολεμάνε. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ένα ρεπορτάζ του ανεξάρτητου-«ερασιτεχνικού» αμερικανικού Channel 5, το οποίο περιλαμβάνει έξι συνεντεύξεις με τους διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του Τελ Αβίβ.¹ Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα του Σεπτέμβρη, λίγες ώρες μετά την απόφαση των συνδικάτων να κηρύξουν γενική απεργία. Η απεργία, που απαιτούσε τη σύναψη εκεχειρίας και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, κρίθηκε ως «παράνομη» από το εργατικό δικαστήριο του Ισραήλ, αλλά οι διαδηλώσεις συνέχισαν σε ολόκληρη τη χώρα.² Τα λόγια των διαδηλωτών του Τελ Αβίβ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η πρώτη συνεντευξιαζόμενη του ρεπορτάζ λέει πως ο πόλεμος έχει ως μοναδικό σκοπό «την [πολιτική] επιβίωση του πρωθυπουργού [και το] να τον σώσει απ’ τα δικαστήρια». Συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος από την πρώτη κιόλας μέρα» και καταλήγει πως το Ισραήλ πρέπει να συνάψει εκεχειρία για να σώσει τους ομήρους αν θέλει να είναι «μια χώρα στην οποία η ζωή –και όχι ο θάνατος– είναι ιερή».

«Μισώ αυτά τα αυτοκόλλητα που λένε “στο τέλος, θα νικήσουμε”. Δεν θα νικήσουμε. Χάσαμε αυτόν τον πόλεμο πριν από πολύ καιρό. Δεν ξέρω πού πηγαίνει η χώρα». 

Η δεύτερη συνεντευξιαζόμενη, η Noa, είναι η ξαδέλφη του Ισραηλοαμερικανού Edan Alexander, ο οποίος απήχθη απ’ τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Αναρωτιέμαι αν ο Edan ζει ή αν έχει πεθάνει», λέει η Noa. «Κι αν πέθανε, με ποιον τρόπο πέθανε; Δεν είμαι σιωνίστρια, αν και μεγάλωσα σε μια πολύ σιωνιστική οικογένεια. Η μάνα μου λέει πως οι γονείς της θα γύριζαν στον τάφο τους αν έβλεπαν πώς έχει καταντήσει το Ισραήλ […] Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για κανέναν […] Μισώ αυτά τα αυτοκόλλητα που λένε “στο τέλος, θα νικήσουμε”. Δεν θα νικήσουμε. Χάσαμε αυτόν τον πόλεμο πριν από πολύ καιρό. Δεν ξέρω πού πηγαίνει η χώρα. Πονάει η καρδιά μου για την οικογένειά μου, που αγαπάει το Ισραήλ […] Όσον αφορά τον κόσμο, τον κόσμο γενικότερα, νιώθω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους».

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνεντευξιαζόμενοι δεν είναι σκληροί επικριτές του Ισραήλ. Ούτε ένας δεν αναφέρει την καταπίεση των Παλαιστινίων ή τη λέξη «γενοκτονία». Για κάποιους φαίνεται πως το απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους είναι δίκαιο ή φυσικό. Άλλοι μιλούν «ως στρατιώτες» ή «ως πατριώτες». Παρ’ όλα αυτά, τα λόγια τους ενισχύουν την ιδέα ότι το κύριο μέλημα του Ισραήλ είναι να συνεχίσει, πάση θυσία, τον πόλεμο, χωρίς να νοιάζεται για τον θάνατο των (δεκάδων χιλιάδων) ξένων και (εκατοντάδων) Ισραηλινών αμάχων.

Ο Lior, ένας πενηντάρης που πιστεύει πως, κατ’ ουσίαν, «ο πόλεμος [κατά της Χαμάς] είναι δίκαιος», λέει: «Ήρθα να διαδηλώσω ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των ομήρων, και ενάντια στην κυβέρνηση την ίδια. Θέλω να γίνουν εκλογές […] Έχουμε μια πολύ κακή και επικίνδυνη κυβέρνηση που οδηγεί το Ισραήλ στη σταδιακή καταστροφή του […] Ο πόλεμος είναι, κατ’ ουσίαν, δίκαιος, αλλά ο τρόπος που η κυβέρνηση τον έχει διαχειριστεί είναι απαίσιος και θεωρώ πως πρέπει να τον σταματήσουμε το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων […] Πρέπει να δεχτούμε την πρόταση της Αμερικής και της Σαουδικής Αραβίας […] Ο Νετανιάχου είναι ένα ανήθικο, ανάξιο άτομο που δεν θα έπρεπε να κυβερνά […] Άλλα κομμάτια της κυβέρνησης συνεργασίας έχουν παράλογες θρησκευτικές πεποιθήσεις [και πιστεύουν πως πρέπει] να εκκαθαρίσουμε τη γη απ’ τους απίστους».

Την ώρα που μιλάει ο Lior, ένα μηχανάκι περνάει από πίσω του και ο οδηγός τού φωνάζει: «Ναζί, αριστερέ!».

Το πιο τρομακτικό δεν είναι τόσο η εργαλειοποίηση του αντισημιτισμού από τους υποστηρικτές του Νετανιάχου, οι οποίοι, όπως λέει ο Lior, έχουν επηρεαστεί από τη «μηχανή προπαγάνδας [της κυβέρνησης]»∙ το πιο τρομακτικό είναι οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι» του δυτικού κόσμου, οι οποίοι πανηγυρίζουν όταν βλέπουν βομβαρδισμούς στη Γάζα ή στον Λίβανο, απορρίπτουν τις εκκλήσεις για εκεχειρία και γελούν με τον ακρωτηριασμό των μελών της Χεζμπολά (αλλά και των αμάχων που έτυχε να βρίσκονται κοντά τους) με τρόπο μισαναπηρικό και αιμοδιψή. Η πολιτική τους αποδυνάμωση θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημά μας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προσφέρουμε αυτόματα τη στήριξή μας στους εχθρούς του Ισραήλ και να ζητωκραυγάζουμε στο πλευρό της Χαμάς, της Χεζμπολά και του Ιράν. Αυτές οι κρατικές ή κρατικόμορφες οντότητες έχουν τις δικές τους μορφές καταπίεσης, διαφθοράς και κτηνωδίας – αυτό είναι κάτι που έχει ξεκαθαριστεί απ’ την αρχή. Η αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και η αντιπαράθεση με το απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν απαιτεί την άκριτη υποστήριξη όλων όσοι το πολεμάνε.


[1] Channel 5 with Andrew Callaghan, «Tel Aviv Protests (Israel)», 28/09/2024.
[2] Assaf S. Bondy, Erez Maggor και Jonathan Preminger, «Understanding the Politics of Israel’s General Strike», Jacobin, 11/09/2024.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Daily / Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Με αφορμή της επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, οι εγχώριοι αυτόκλητοι θεματοφύλακες των «δυτικών αξιών» διατράνωσαν για μια ακόμη φορά τη θερμή στήριξή τους στην «ιερή αποστολή» του Ισραήλ, σύμφωνα με την ορολογία του πρωθυπουργού του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της κατάστασης στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ