Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές  Facebook Twitter
Φωτό: EUROKINISSI
0

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, τα πράγματα φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Σύμφωνα με τα exit poll η ΝΔ μοιάζει πως διατηρεί ή ακόμα και ενισχύει τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας το 39 με 42% των ψήφων. Παγιώνει, λοιπόν, την άνετη αυτοδυναμία της, καθώς ακόμα και στο σενάριο εννιάκομματικής βουλής και κατώτατου ορίου του ποσοστού της εξασφαλίζει τουλάχιστον 155 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από 16,3 εώς 19,3%, μοιάζει δηλαδή πως παρουσιάζει μια μικρή πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έμεινε σχετικά στάσιμο και στα exit poll κυμαίνεται ανάμεσα στο 11 και το 13%. Στους οριακά κερδισμένους φαίνεται πως βρίσκεται και το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας από 6,5% εως 8,5% στο σύνολο των exit poll. Μέχρι εδώ, όλα λίγο πολύ αναμενόμενα. 

Το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής.

Η ανατροπή που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, ωστόσο, συνέβη τελικά στο κατώφλι του 3%. Τα σημάδια ήταν ορατά για όσους είχαν ανοιχτά τα μάτια: το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», που απήλαυσε την δημόσια στήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, είχε αρχίσει να εμφανίζει ανοδικό momentum την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας το 2% στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, η βελόνα έκατσε αναπάντεχα γύρω στο 5%, και το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής. 

Στο πλάι των βουλευτών της παράταξης που ίδρυσε ο Βασίλης Στίγκας, και που αναμφίβολα θα βρεθούν στην επόμενη Ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται να βρίσκονται τα στελέχη της Νίκης αλλά και της Ελληνικής Λύσης - και τα δυο κόμματα κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,3 και το 4,3% στα exit poll, με παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου να παρουσιάζει ψηλότερα ποσοστά. 

Συνολικά τρία κόμματα της άκρας και εναλλακτικής δεξιάς φλερτάρουν, και μάλλον πετυχαίνουν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, με συνολικό ποσοστό που ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%. Αρχίζει, λοιπόν, να διαφαίνεται ένα σενάριο Βουλής με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές, με φωνές από τα κοινοβουλευτικά έδρανα που θα αμφισβητούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και θα ενισχύουν την τοξική ρητορική. 

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη, φαίνεται πως θα παλέψουν για να περάσουν το όριο του 3%, και από τα exit poll δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα τα καταφέρουν. 

Χρειάζεται υπομονή μέχρι να δούμε την τελική σύνθεση της Βουλής, καθώς μαίνεται κρίσιμη μάχη στο κατώφλι του 3%, ωστόσο δύο πράγματα είναι ήδη ολοφάνερα. Το πρώτο είναι πως πάνω από την σημερινή κάλπη αιωρείται λευκός καπνός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναμφίβολα ο αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έπειτα από μια άνετη και ξεκάθαρη νίκη με ιστορικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.  

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η ακροδεξιά ανασυγκροτείται, συσπειρώνεται, και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, παραμένοντας προεκλογικά μακριά από τα βλέμματα του δημοκρατικού τόξου. Μπορεί αυτή την στιγμή να παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη, αλλά ακόμα κι έτσι, δεν αποκλείεται να ενισχύσει όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία της στην Ελληνική Βουλή. Ίδωμεν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράδειγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «δυναμική γυναίκα» που δεν κακοποιείται

Οπτική Γωνία / Το παράδειγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «δυναμική γυναίκα» που δεν κακοποιείται

Ένα meme κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου, με μια μουτρωμένη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη λεζάντα «Αν ο Λύτρας είχε παντρευτεί αυτήν τη δικηγόρο και σήκωνε χέρι πάνω της, θα είχαμε τα 9μερα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Οπτική Γωνία / «Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Ο μικρόκοσμος των ελληνικών διακοπών, αυτού του φανταστικού οικοδομήματος που φτιάχνεται για λίγο σε νησιά, καράβια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για λίγες ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ