Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές  Facebook Twitter
Φωτό: EUROKINISSI
0

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, τα πράγματα φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Σύμφωνα με τα exit poll η ΝΔ μοιάζει πως διατηρεί ή ακόμα και ενισχύει τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας το 39 με 42% των ψήφων. Παγιώνει, λοιπόν, την άνετη αυτοδυναμία της, καθώς ακόμα και στο σενάριο εννιάκομματικής βουλής και κατώτατου ορίου του ποσοστού της εξασφαλίζει τουλάχιστον 155 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από 16,3 εώς 19,3%, μοιάζει δηλαδή πως παρουσιάζει μια μικρή πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έμεινε σχετικά στάσιμο και στα exit poll κυμαίνεται ανάμεσα στο 11 και το 13%. Στους οριακά κερδισμένους φαίνεται πως βρίσκεται και το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας από 6,5% εως 8,5% στο σύνολο των exit poll. Μέχρι εδώ, όλα λίγο πολύ αναμενόμενα. 

Το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής.

Η ανατροπή που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, ωστόσο, συνέβη τελικά στο κατώφλι του 3%. Τα σημάδια ήταν ορατά για όσους είχαν ανοιχτά τα μάτια: το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», που απήλαυσε την δημόσια στήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, είχε αρχίσει να εμφανίζει ανοδικό momentum την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας το 2% στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, η βελόνα έκατσε αναπάντεχα γύρω στο 5%, και το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής. 

Στο πλάι των βουλευτών της παράταξης που ίδρυσε ο Βασίλης Στίγκας, και που αναμφίβολα θα βρεθούν στην επόμενη Ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται να βρίσκονται τα στελέχη της Νίκης αλλά και της Ελληνικής Λύσης - και τα δυο κόμματα κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,3 και το 4,3% στα exit poll, με παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου να παρουσιάζει ψηλότερα ποσοστά. 

Συνολικά τρία κόμματα της άκρας και εναλλακτικής δεξιάς φλερτάρουν, και μάλλον πετυχαίνουν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, με συνολικό ποσοστό που ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%. Αρχίζει, λοιπόν, να διαφαίνεται ένα σενάριο Βουλής με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές, με φωνές από τα κοινοβουλευτικά έδρανα που θα αμφισβητούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και θα ενισχύουν την τοξική ρητορική. 

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη, φαίνεται πως θα παλέψουν για να περάσουν το όριο του 3%, και από τα exit poll δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα τα καταφέρουν. 

Χρειάζεται υπομονή μέχρι να δούμε την τελική σύνθεση της Βουλής, καθώς μαίνεται κρίσιμη μάχη στο κατώφλι του 3%, ωστόσο δύο πράγματα είναι ήδη ολοφάνερα. Το πρώτο είναι πως πάνω από την σημερινή κάλπη αιωρείται λευκός καπνός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναμφίβολα ο αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έπειτα από μια άνετη και ξεκάθαρη νίκη με ιστορικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.  

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η ακροδεξιά ανασυγκροτείται, συσπειρώνεται, και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, παραμένοντας προεκλογικά μακριά από τα βλέμματα του δημοκρατικού τόξου. Μπορεί αυτή την στιγμή να παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη, αλλά ακόμα κι έτσι, δεν αποκλείεται να ενισχύσει όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία της στην Ελληνική Βουλή. Ίδωμεν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Οπτική Γωνία / Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Μοιάζει σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο μας πια, κανένας διαχωρισμός, πέρα από την κατανομή μας σε διαφορετικές γενιές. Κι αυτό, ακριβώς τη στιγμή που οι φτωχοί φτωχαίνουν και η βία γύρω μας εντείνεται.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ
«Πίσω από τη σιωπή των εφήβων»: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

Οπτική Γωνία / H σιωπή των εφήβων συνήθως είναι μεταμφιεσμένη κραυγή

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου μιλά για τα προειδοποιητικά μηνύματα που συχνά περνούν απαρατήρητα, τον ρόλο των social media και του σχολικού εκφοβισμού αλλά και το πώς μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν ουσιαστικά παιδιά και εφήβους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Ρεπορτάζ / Πώς η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Πότε ένας έφηβος περνά απλώς τη δική του δύσκολη διαδρομή προς την ενηλικίωση και πότε εκπέμπει σήμα κινδύνου; Τα σημάδια, οι στατιστικές και οι αλλαγές που φαίνεται να έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική εφηβεία τα τελευταία χρόνια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, που το Ισραήλ επιμένει ότι έγινε, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία συζήτησε την ιδέα ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κόμμα Καρυστιανού: Οι «άφθαρτοι» σωτήρες της οργής

Οπτική Γωνία / Κόμμα Καρυστιανού: «Απολιτίκ, αντισυστημικοί και πολύ θυμωμένοι»

Το πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε μέσα από το τραύμα των Τεμπών επενδύει στην κοινωνική αγανάκτηση και την ηθική υπεροχή, όμως η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η οργή δύσκολα μετατρέπεται σε σχέδιο διακυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ