Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές  Facebook Twitter
Φωτό: EUROKINISSI
0

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, τα πράγματα φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Σύμφωνα με τα exit poll η ΝΔ μοιάζει πως διατηρεί ή ακόμα και ενισχύει τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας το 39 με 42% των ψήφων. Παγιώνει, λοιπόν, την άνετη αυτοδυναμία της, καθώς ακόμα και στο σενάριο εννιάκομματικής βουλής και κατώτατου ορίου του ποσοστού της εξασφαλίζει τουλάχιστον 155 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από 16,3 εώς 19,3%, μοιάζει δηλαδή πως παρουσιάζει μια μικρή πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έμεινε σχετικά στάσιμο και στα exit poll κυμαίνεται ανάμεσα στο 11 και το 13%. Στους οριακά κερδισμένους φαίνεται πως βρίσκεται και το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας από 6,5% εως 8,5% στο σύνολο των exit poll. Μέχρι εδώ, όλα λίγο πολύ αναμενόμενα. 

Το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής.

Η ανατροπή που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, ωστόσο, συνέβη τελικά στο κατώφλι του 3%. Τα σημάδια ήταν ορατά για όσους είχαν ανοιχτά τα μάτια: το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», που απήλαυσε την δημόσια στήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, είχε αρχίσει να εμφανίζει ανοδικό momentum την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας το 2% στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, η βελόνα έκατσε αναπάντεχα γύρω στο 5%, και το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής. 

Στο πλάι των βουλευτών της παράταξης που ίδρυσε ο Βασίλης Στίγκας, και που αναμφίβολα θα βρεθούν στην επόμενη Ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται να βρίσκονται τα στελέχη της Νίκης αλλά και της Ελληνικής Λύσης - και τα δυο κόμματα κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,3 και το 4,3% στα exit poll, με παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου να παρουσιάζει ψηλότερα ποσοστά. 

Συνολικά τρία κόμματα της άκρας και εναλλακτικής δεξιάς φλερτάρουν, και μάλλον πετυχαίνουν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, με συνολικό ποσοστό που ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%. Αρχίζει, λοιπόν, να διαφαίνεται ένα σενάριο Βουλής με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές, με φωνές από τα κοινοβουλευτικά έδρανα που θα αμφισβητούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και θα ενισχύουν την τοξική ρητορική. 

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη, φαίνεται πως θα παλέψουν για να περάσουν το όριο του 3%, και από τα exit poll δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα τα καταφέρουν. 

Χρειάζεται υπομονή μέχρι να δούμε την τελική σύνθεση της Βουλής, καθώς μαίνεται κρίσιμη μάχη στο κατώφλι του 3%, ωστόσο δύο πράγματα είναι ήδη ολοφάνερα. Το πρώτο είναι πως πάνω από την σημερινή κάλπη αιωρείται λευκός καπνός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναμφίβολα ο αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έπειτα από μια άνετη και ξεκάθαρη νίκη με ιστορικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.  

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η ακροδεξιά ανασυγκροτείται, συσπειρώνεται, και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, παραμένοντας προεκλογικά μακριά από τα βλέμματα του δημοκρατικού τόξου. Μπορεί αυτή την στιγμή να παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη, αλλά ακόμα κι έτσι, δεν αποκλείεται να ενισχύσει όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία της στην Ελληνική Βουλή. Ίδωμεν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Τεχνολογία / Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της νέας ψηφιακής επανάστασης που φέρνουν το Web 3.0, τα κρυπτονομίσματα, τα NTF και η τεχνολογία blockchain, μιλά στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Ρεπορτάζ / Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Αλ Σίσι, είχε αποδεχθεί την κυριότητα της Μονής του Σινά επί των 71 ακινήτων της, αλλά η αιγυπτιακή προεδρία στις ανακοινώσεις της αναγνωρίζει μόνο το θρησκευτικό και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ