Ως λάθος παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, την αδιαφορία που επέδειξε στις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, προκειμένου να παραστεί στην ανακαινισμένη πλατεία Ομονοίας που παραδόθηκε στο κοινό την Πέμπτη το βράδυ.

 

Ο κ. Μπακογιάννης περιφερόταν γελαστός και αμέριμνος ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία, ενώ ήταν προφανές ότι η συγκέντρωση αυτή, που καθόλου αναγκαία δεν ήταν εν μέσω πανδημίας, ήταν και αντίθετη με τις συστάσεις των επιστημόνων. Και φυσικά, πάρα πολλοί δεν κρατούσαν καν –όπως φαίνεται από τα βίντεο– την απαραίτητη απόσταση για την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος ανάμεσα τους.

 

Αλήθεια, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν γνώριζε ότι υπάρχει πανδημία; Δεν γνώριζε μήπως τις συστάσεις και τα μέτρα προστασίας που επαναλαμβάνουν καθημερινά και διαρκώς οι επιστήμονες και η Πολιτική Προστασία; Τα γνώριζε, αλλά θεωρούσε ότι δεν τον αφορούν; Απλώς αδιαφόρησε;

 

Ποιο παράδειγμα δίνει ο δήμαρχος για να σεβαστούν οι επαγγελματίες τα μέτρα; Ποιο μήνυμα δίνει σε όσους συγκεντρώνονται στις πλατείες αδιαφορώντας για τις συνέπειες; Και ποιο μήνυμα στέλνει και στους αρνητές της πανδημίας που δεν σέβονται τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας επειδή πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι μια συνωμοσία και «μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί»;

 

Όποια και αν είναι η απάντηση, καμία δεν κολακεύει τον δήμαρχο. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το ξανάκανε πρόσφατα με την συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε φορτηγό που οργάνωσε, όταν πήγε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με πλήθος φωτογράφων και άλλων που επίσης συνωστίστηκαν χωρίς να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις, καλώντας και τον πρωθυπουργό να βγει να τους δει. Και τότε δέχθηκε κριτική, την οποία προφανώς δεν έλαβε υπόψη του. Γιατί αν την είχε λάβει, δεν θα επαναλάμβανε το ίδιο λάθος και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

«Το δις εξαμαρτείν τ' αυτόν ουκ ανδρός σοφού». Το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα. Ειδικά αν το λάθος αυτό γίνεται σε περίοδο πανδημίας και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

 

Οι επαγγελματίες της εστίασης, όταν ανοίξουν, θα απειλούνται καθημερινά με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι αποστάσεις ή αν συγκεντρώνουν στους χώρους τους περισσότερο κόσμο από όσο ορίζουν οι συστάσεις των ειδικών. Ποιο παράδειγμα δίνει ο δήμαρχος για να σεβαστούν οι επαγγελματίες αυτοί τα μέτρα; Ποιο μήνυμα δίνει σε όσους συγκεντρώνονται στις πλατείες αδιαφορώντας για τις συνέπειες; Και ποιο μήνυμα στέλνει και στους αρνητές της πανδημίας που δεν σέβονται τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας επειδή πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι μια συνωμοσία και «μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί»;

 

Ας δούμε όμως τι είπε εχθές ο κ. Μπακογιάννης, αφού είχε προηγηθεί η κατακραυγή: «Τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος» είπε, ομολογώντας στην ουσία ότι εάν δεν τα «άκουγε», μάλλον δεν θα το παραδεχόταν, αφού οι διαμαρτυρίες που δέχθηκε ήταν η αφορμή για την παραδοχή του λάθους και όχι η συνειδητοποίηση του.

 

«Από χθες το βράδυ διαβάζω και ακούω πολλά εύλογα και δικαιολογημένα σχόλια για το άνοιγμα της Ομόνοιας. Σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά». Σκεφτόταν δηλαδή τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αντί να θεωρήσει αυτονόητο να ακολουθήσει τις συστάσεις και να πάρει μέτρα για να μην επιτραπεί η συγκέντρωση του κόσμου ή να αναβάλει το event.

 

Δικαιολογήθηκε επίσης, υποστηρίζοντας ότι πήγε στην Ομόνοια μόνο για λίγα λεπτά και ανέφερε ότι ήταν εκεί και η δημοτική αστυνομία «φωνάζοντας από τα μεγάφωνα στον κόσμο να κρατήσει μέτρα κοινωνικών αποστάσεων». Αν είναι έτσι, τότε μάλλον η δημοτική αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της, αλλά δεν ακούσαμε και τον δήμαρχο να προβαίνει σε κάποια αγωνιώδη έκκληση προκειμένου να πείσει τον κόσμο να πάρει αποστάσεις.

 

«Κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, όταν περνούν χιλιάδες Αθηναίοι κάθε μέρα, είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος». Αν ο δήμαρχος δεν μπορούσε να προβλέψει κάτι τόσο αυτονόητο, ότι θα μαζευόταν κόσμος, τότε αυτό κάτι λέει για την προνοητικότητα του.

 

Ευχήθηκε πάντως «να είμαστε όλοι καλά» και «να περάσει το κακό», αλλά για να πιάσουν οι ευχές, πρέπει να να προστατεύεται η δημόσια υγεία.