Άγριες ιστορίες «μικροκινητικότητας»

scooters
Iπτάμενα αυτοκίνητα μπορεί να μην έχουμε –και αν αποκτήσουμε, θα είναι για τους λίγους, όπως όλο και περισσότερα πράγματα– έχουμε όμως (ξανά) ηλεκτρικά πατίνια.
0


ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ εκφράζεται το παράπονο για τις φουτουριστικές προσδοκίες και τους ευσεβείς πόθους της (μη αυστηρά δυστοπικής) επιστημονικής φαντασίας που ποτέ δεν ευοδώθηκαν. Αντί για ιπτάμενα αυτοκίνητα και χρονομηχανές, κοίτα τα χάλια μας… Μόνο που τα «χάλια» μας έχουν σε σημαντικό βαθμό να κάνουν με τα ραγδαία και οικουμενικά (ή ολοκληρωτικά) επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, αρκετά από τα οποία θα έμοιαζαν με υλικό της επιστημονικής φαντασίας ακόμα και μερικές δεκαετίες πριν.

Εν πάση περιπτώσει, ιπτάμενα αυτοκίνητα μπορεί να μην έχουμε –και αν αποκτήσουμε, θα είναι για τους λίγους, όπως όλο και περισσότερα πράγματα– έχουμε όμως (ξανά) ηλεκτρικά πατίνια. Πλήθος από δαύτα. Παντού. Μιλάμε για τα κοινόχρηστα πατίνια που απευθύνονται στους τουρίστες και στους «πιτσιρικάδες» κυρίως και όχι στα αντίστοιχα ιδιόκτητα που ανήκουν κατά κανόνα σε εργαζόμενους που θέλουν να πάνε γρήγορα και οικονομικά στη δουλειά τους και δεν τα παρατάνε όπου να’ ναι μετά τη χρήση.

Μπορεί η αληθινή, η μεγάλη μάστιγα των μεγαλουπόλεων να παραμένει το αυτοκίνητο, προσθέσαμε όμως μια άλλη, η οποία συνδέεται άμεσα με την πλήρη «τουριστικοποίηση» της πόλης, χωρίς καμιά συναίσθηση των προβλημάτων ή των ευαισθησιών που μπορεί να έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί της. 

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο μέσο «μικροκινητικότητας» είχε εξαφανιστεί από τους δρόμους και από τα πεζοδρόμια με την έλευση της πανδημίας, εδώ και κανένα χρόνο περίπου όμως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που το εκμεταλλεύονται, έχουν επιστρέψει δυναμικά, η μία μετά την άλλη. Κάποιες έχουν δραστηριοποιηθεί γύρω στο τελευταίο δίμηνο, αν κρίνει κάποιος από τις μαζικές εμφανίσεις των παραταγμένων «e-scooters» σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Και όχι μόνο.

Μία από τις πιο «ψυχαγωγικές» ειδήσεις του σαββατοκύριακου που μας πέρασε ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Βόλο, όταν μια παρέα νεαρών (εφήβων;) αποφάσισε να μεταφέρει –ή να βγάλει βόλτα– έναν καναπέ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πατίνια. Ευτυχώς, η είδηση δεν αφορούσε το αστυνομικό δελτίο, όπως άλλες που είχαν να κάνουν με δυστυχήματα που έχουν προκληθεί με πρωταγωνιστές οδηγούς ηλεκτρικού πατινιού. Υπάρχει πλέον υποτίθεται θεσμικό πλαίσιο για τα λεγόμενα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (ΕΠΗΟ), αλλά ουδείς φαίνεται να παίρνει σοβαρά τις σχετικές υποδείξεις.

Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω φυσικά, αλλά ένας ταξιτζής μου έλεγε τις προάλλες ότι στη διπλανή κλίνη της μάνας του στο νοσοκομείο, ήταν μια γυναίκα η οποία είχε χτυπηθεί από (κοινόχρηστο) ηλεκτρικό πατίνι που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα. Ο οδηγός του εξαφανίστηκε ενώ οι προσπάθειες της ίδιας και των δικών της να τον εντοπίσουν μέσω των συστημάτων γεωεντοπισμού των εταιρειών αυτών, απέβησαν μάταιες.

Ακόμα και να μην ήταν απολύτως ακριβής η αφήγηση του ταξιτζή ή να επηρεάστηκε από την ενδεχόμενη αντιπάθειά του για πάσης φύσεως δίκυκλα, μοιάζει απίθανο να μην συμβούν τέτοιου είδους δυστυχήματα. Μπορεί η αληθινή, η μεγάλη μάστιγα των μεγαλουπόλεων να παραμένει το αυτοκίνητο, προσθέσαμε όμως μια άλλη, η οποία συνδέεται άμεσα με την πλήρη «τουριστικοποίηση» της πόλης, χωρίς καμιά συναίσθηση των προβλημάτων ή των ευαισθησιών που μπορεί να έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί της. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ