Όταν το στομάχι μου ζητάει σοκολάτα, αυτή η τάρτα είναι το πρώτο γλυκό που λιγουρεύομαι. Η βουτυρένια, τραγανή βάση συμπληρώνει τέλεια την έντονα σοκολατένια, βελούδινη γέμιση και αυτή η αντίθεση είναι που κάνει αυτό το γλυκό τόσο ιδιαίτερο. Αφού είναι καλοκαίρι, όμως, προτείνω ανεπιφύλακτα να συμπληρωθεί η εμπειρία αυτή με το αγαπημένο σας παγωτό.

 

Υλικά για βάση τάρτας

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 180 γρ. βούτυρο (κρύο, σε κυβάκια)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. νερό (κρύο)

Υλικά για γέμιση brownie

  • 170 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 230 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά (κρύα)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Eκτέλεση

  1. Για τη βάση της τάρτας, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο που έχουμε κόψει σε κυβάκια και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να μοιραστεί παντού το βούτυρο και να μην ξεχωρίζουμε μεγάλα κομμάτια.
  2. Σε αυτό το μείγμα συμπληρώνουμε το αυγό και το νερό και πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μία ταρτιέρα 28 εκατοστών με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα ισόπαχο αποτέλεσμα.
  4. Αν η ζύμη κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε.
  5. Όσο ζυμάρι περισσεύει από το γείσο της ταρτιέρας το ισιώνουμε με ένα μαχαίρι.
  6. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της τάρτας και τη βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα. Όταν η τάρτα έχει παγώσει τελείως, είμαστε έτοιμοι να την ψήσουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα.
  8. Καλύπτουμε την τάρτα με ένα αλουμινόχαρτο που εφάπτεται στο ζυμάρι και τη μεταφέρουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  9. Με τη βάση να ψήνεται, ξεκινάμε το μείγμα brownie. Βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα να λιώσουν στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό.
  10. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα κρύα αυγά και τη βανίλια. Προσθέτουμε το σοκολατένιο μείγμα και ομογενοποιούμε.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγο ανθό αλατιού. Συμπληρώνει υπέροχα τις γεύσεις.
  12. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμα.
  13. Ξεφορμάρουμε όταν η τάρτα έχει κρυώσει τελείως και συντηρούμε στο ψυγείο.
  14. Το γλυκό μπορεί να σερβιριστεί είτε κρύο είτε ζεσταμένο για ελάχιστα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.