Magnitophono

Magnitophono Facebook Twitter
Το CD της Monika Enterprise που συμμετέχει η Ελένη έχει τίτλο 4 Women No Cry Vol. 3. <a href="http://monika.lineup-music.com" target="_blank">http://monika.lineup-music.com</a>
0

Μικρή ήθελα να γίνω αστροναύτηςή οδηγός αερόστατου. Μου άρεσε η αίσθηση ότι αιωρείσαι, να είσαι στον αέρα χωρίς βαρύτητα. Θυμάμαι ακόμη τις μυρωδιές των παιχνιδιών και τη μητέρα μου να μας διαβάζει παραμύθια. Όταν δεν μπορούσε, τα ηχογραφούσε σε ένα μαγνητόφωνο για να νιώθουμε ότι είναι εκεί.

Όταν ήμουν δεκατεσσάρων άρχισα να σπουδάζω μουσική. Έκανα πιάνο και θεωρητικά. Τα βασικά. Πριν τελειώσω το σχολείο παράτησα το πιάνο. Άρχισα να σπουδάζω management, αλλά δεν είχα καμία σχέση με αυτό, τελείωσα απλά για το γαμώτο. Δεν ασχολήθηκα ποτέ. Παράλληλα, ξαναγύρισα στη μουσική, έκανα μαθήματα φλάουτου. Και πιάνου. Έμαθα φλάουτο και παράτησα το πιάνο. Για τρίτη φορά. Τα πήρα όλα αμπάριζα. Σπούδασα μουσική τεχνολογία, σπούδασα μουσική για θέατρο και σινεμά, πήρα το πτυχίο για δασκάλα μουσικής. Αυτήν τη στιγμή ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα κανένα απ' τα πτυχία μου.

Την τεχνική στα ωδεία στη μαθαίνουν για να παίζεις τη μουσική άλλου αιώνα. Όχι αυτού του αιώνα. Δεν με εξέφραζε η κλασική μουσική. Το ωδείο πάντως μου πρόσφερε πάρα πολλά γιατί μπαίνεις στη λογική κάποιων άλλων ανθρώπων, βλέπεις τον τρόπο που έχουν φτιάξει κάποια πράγματα. Μέσα σε όλα αυτά που δεν μου άρεσαν ανακάλυπτα κάποιες μελωδίες, που στη συνέχεια άρχισαν να γίνονται ένα μικρό κολλάζ στο κεφάλι μου. Εξερευνάς και τις χρησιμοποιείς με το δικό σου τρόπο.

Η ηλεκτρονική μουσική μου άρεσε πάντα.Για πρώτη φορά άκουσα τέκνο από μια κασέτα του ξαδέρφου μου και 15 χρόνων άρχισα να κάνω κλάμπινγκ. Πηγαίναμε στα G Point, Factory, Plus Soda. Κόλλησα. Πηγαίναμε σε κάθε πάρτι και χορεύαμε τρελά. Χόρευε ο κόσμος τότε. Ήταν τελείως άλλη αίσθηση και χάρηκα που την έζησα. Ήταν άλλη ενέργεια. Μετά χάθηκε όλο αυτό, το «βγαίνω για να χορέψω». Σήμερα είναι όλοι πολύ στημένοι. Με το ποτό στο χέρι, στέκονται και σε σκανάρουν από πάνω μέχρι κάτω. Μπορεί ο απέναντί σου να σκέφτεται 5 ώρες ότι θέλει να σου μιλήσει, αλλά δεν τολμάει να το κάνει. Μετά πάει για ύπνο. Μόνος. Κι εγώ το ίδιο. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή μεταξύ μας. Παλιά δίναμε χαρτάκι με τηλέφωνο. Τώρα δεν το κάνεις. Αν το κάνεις, θα το θεωρήσει ο άλλος περίεργο. Είναι ρομαντικό και θα μου άρεσε ως κίνηση. Ούτε καν αυτό δεν γίνεται όμως. Θα ήταν έκπληξη εάν συνέβαινε. Δεν έχει να κάνει με τη μουσική αυτή η αλλαγή. Άλλο φταίει. Άμα συγκρίνεις πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι ρυθμοί, οι σχέσεις, η επαφή με τους φίλους σου, τα πάντα, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Όλοι είναι προβληματισμένοι, οι περισσότεροι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με τι κουράγιο και με τι όρεξη να βγεις και να διασκεδάσεις; Με όλα αυτά στο κεφάλι σου, με τις κομμένες ελπίδες, δεν υπάρχει αυτή η ονειροκατάσταση που υπήρχε.

Αποφάσισα ότι θέλω να παίξω τη δικιά μου μουσική ξαφνικά, πριν από δυο χρόνια. Είχα περάσει ένα χρόνο με απανωτές εξόδους, ποτό, ξενύχτια, ανούσια βράδια. Εκεί που καθόμουν κι έπινα με την παρέα μου, με έπιασε απελπισία. Σκέφτηκα, «βαρέθηκα». Δεν μίλησα σε κανέναν, γύρισα σπίτι μου και μέσα στο νευρικό κλάμα άνοιξα τον υπολογιστή και άρχισα να γράφω μουσική. Μου βγήκε μία ευφορία και μου έφυγαν όλα. Άρχισα να πειραματίζομαι. Δεν ήξερα τι όνομα να δώσω. Ήθελα ένα αντικείμενο, να είμαι το, όχι η, έτσι έβαλα το Magnitophonο. Ήθελα κι άλλο ένα project, ακόμα πιο σκοτεινό και κινηματογραφικό, μόνο με αφήγηση, έτσι προέκυψε και το Manekinekod.

Έστειλα ένα demo ως Manekinekodσε ξένες εταιρείες -μεταξύ αυτών ήταν κι η γερμανική Monika Enterprise- και περίμενα. Τους άρεσε η δουλειά μου κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Πήγα Βερολίνο και συνάντησα την ιδιοκτήτρια, μια φοβερή περσόνα, πολύ δυναμική, και συζητήσαμε. Όσα μου υποσχέθηκε τα έκανε όλα. Το CD, την περιοδεία, ήξερε κάθε λεπτομέρεια. Το Νοέμβριο βγήκε το CD και τέλος του μήνα πήγα μαζί με τις άλλες τέσσερις κοπέλες από διάφορες χώρες περιοδεία. Ξεκινήσαμε από Βαρσοβία, παίζαμε σε καταπληκτικούς χώρους, σε πόλεις της Πολωνίας και στη Γερμανία.

Τι με εντυπωσίασε; Οι άνθρωποι που έρχονταν να μας δουν παρακολουθούσαν ευλαβικά, δεν ακουγόταν κιχ - να φανταστείς, σκεφτόμουν ακόμα και το πόδι μου να μετακινήσω, να μην ακουστεί! Στην Πολωνία υπήρχε κι ένας γνωστός σκηνοθέτης με το παιδάκι του, 5 χρόνων, που παρατηρούσε χωρίς να βγάζει άχνα μέχρι το τέλος. Άλλη κουλτούρα. Στην Πολωνία πήγαμε για συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και δεν θα ξεχάσω ότι η μόνη ερώτηση που μου έκαναν ήταν «γιατί παίζετε τόσο σκατά μουσική στο ελληνικό ραδιόφωνο;».

Aντλώ δύναμη από τα χαμόγελα των ανθρώπωντριγύρω μου και από μια αγκαλιά. Ο έρωτας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Και στη δημιουργία μου. Με εμπνέει και στις καλές και στις άσχημες στιγμές. Δυστυχώς, οι νέοι άνθρωποι έχουν γίνει εντελώς αδιάφοροι σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι φταίει η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ευκολία να γνωρίζεις και να αφήνεις ανθρώπους. Ερωτεύονται αυτό που θα ήθελαν κάποιος να είναι και όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα! Στη μουσική μπορώ να ζω σε ονειρόκοσμο και να απομονώνω την πραγματικότητα. Αλλά, όταν επιστρέφω στην πραγματικότητα, αρκετές φορές απογοητεύομαι.

Μου αρέσει η Αθήνα, κυρίως η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Την ημέρα είναι νευρική, τη νύχτα επικίνδυνη. Σίγουρα δεν είναι η πόλη που μπορείς να ζήσεις ανθρώπινα και ποιοτικά. Η Ακρόπολη είναι η μόνη που έχει απομείνει και δεν έχει πουληθεί.

Μου αρέσει να ζωγραφίζω φωτογραφίες, να ηχογραφώ μηχανήματα και ήχους της πόλης, να αλλάζω διακόσμηση στο σπίτι, να μαζεύω πέτρες από τη θάλασσα, να ακούω το ίδιο κομμάτι στο repeat όλη μέρα και να ποτίζω λουλούδια.

Με ενοχλούν οι διαφημίσεις. Στους ανθρώπους με ενοχλεί ότι δεν έχουν μάθει να ακούν, παρά μόνο να μιλάνε.

Αν με φοβίζει η «κρίση»; Όχι, δεν με φοβίζει, γιατί οι ανάγκες που έχουμε είναι λιγότερες από αυτές που μας έχουν δημιουργήσει. Απλά σκέφτομαι «θα το ζήσω κι αυτό;».

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ