Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Γιορτή
  • Μια γιορτή κάθε μέρα. Η Γιορτή δικαιώνει το όνομά της. Με την καινούργια ανακαίνιση, η σάλα με το κρεμαστό τζάκι και τους λευκούς καναπέδες είναι ιδανική all day πρόταση. Ωραίο το ρόφημα σοκολάτας σε πολλές παραλλαγές, με τζίντζερ, μπαχαρικά ή ρούμι. Και όταν πεινάσεις θα δοκιμάσεις τις χειροποίητες πίτες της σεφ Δήμητρας Βάιλα που βγαίνουν από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η τυρόπιτα (€6,40), στα βήματα της παράδοσης, τρώγεται με τη μία. Τα χορτοπιτάκια με φύλλο στο χέρι και άγρια χόρτα του βουνού (€5,50) είναι κολασμένα. Κάθε εβδομάδα καινούργια φαγητά βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο. Κατσικάκι από την Τήλο με καλοψημένες πατάτες (€12,50) αλλά και ελληνικό αρνάκι με σταμναγκάθι (€12,50). Αν θέλεις άλλα κόλπα, τότε η ηφαιστειακή πέτρα έρχεται καυτή στο τραπέζι σου και ψήνεις μόνος σου, όσο εσύ θέλεις, τη σπαλομπριζόλα (€24) και το 300 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο (€23). Εκτίμησα την οινική λίστα, η οποία έχει τόσο προσιτές τιμές, που δεν φοβάσαι να πιεις κρασί για να συνοδεύσεις όμορφα το φαγητό σου. ☛ Γιορτή, Δαφνί, Χαϊδάρι, τέρμα Ιεράς Οδού, 210 5326163.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Botrini’s
  • Ασκήσεις υψηλής τεχνικής. Στο εστιατόριό Botrini's, με την άκρως εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα, απολαμβάνεις τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι, που μόλις κέρδισε το βραβείο Αθηνοράματος, με την μπριγάδα του να «ζωγραφίζει» τα πιάτα. Ο ίδιος, στον ρόλο του πρόσχαρου οικοδεσπότη, εξηγεί στους συνδαιτυμόνες του κάθε τραπεζιού τι πρόκειται να γευτούν. Παντζάρια στο φυσικό τους περιβάλλον (€17) τέλεια ψημένα, με κρέμα παγωτό γιαούρτι με απαλή υφή και ιδανικά δροσερό, ραντισμένο με «χιόνι» από κατσικίσιο τυρί. Τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής σιγομαγειρεύονται σε κόκκινο κρασί που δίνει τον τόνο και συνοδεύονται με κρέμα πατάτας με μεταξένια υφή, νιόκι πατάτας, αφρό από σέσκουλα και μια πινελιά μαγιονέζα σόγιας με τρυφερά φύλα παντζαριού (€31). «Να δοκιμάσεις το ανοιχτό ραβιόλι με τζίντζερ και θαλασσινά» προτείνει ο  Έκτορας. Πρόκειται για μια καινούργια μαγειρική ιδέα, καθόλου φλύαρη, που εκφράζει τη γευστική ακεραιότητα της πρώτης ύλης (€25). Η σοκολάτα με σορμπέ εσπεριδοειδών (€12) αποτελεί ένα κρεσέντο απόλαυσης. Μου αρέσει που η λίστα κρασιών παρουσιάζεται σε iΡad. Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία της οινικής απόλαυσης. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ετικέτα. Για να μη χαθείς, ο σομελιέ Γιώργος Αποστολίδης θα σε βοηθήσει στην επιλογή σου. Το εστιατόριο του  Έκτορα Μποτρίνι σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις καλή γεύση υψηλής γαστρονομίας επιλέγοντας το μενού ΒΟΕ, που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και μισό μπουκάλι κρασί στην τιμή των 40 ευρώ. ☛ Botrini's, Βασ. Γεωργίου Β', 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857324.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Menoo All Αbout Τaste

  • Ντελικατέσεν και όχι μόνο. Το Menoo All Αbout Τaste ξεκίνησε ως ντελικατέσεν σε έναν χώρο καλόγουστης αισθητικής με κρασιά, ιδιαίτερα προϊόντα, αλλαντικά, τυριά αλλά και σάντουιτς και καφέδες για τον δρόμο. Στον φιλόξενο χώρο του στην Κηφισιά δημιούργησε ένα καινούργιο περιβάλλον για πιο privé καταστάσεις, που μετατρέπεται κάθε βράδυ σε Wine Bistro Bar. Εδώ οι οινόφιλοι θα διαλέξουν κάποιο από τα κρασιά που διαθέτει η ενημερωμένη σε ετικέτες κάβα, ενώ και οι προτάσεις από την κουζίνα αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες. Τα γλυκά από το Αu Delicieux γράφουν τον επίλογο με συνοδεία ένα ποτήρι επιδόρπιο κρασί ή απόσταγμα. ☛ Menoo All Αbout Τaste, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά, 210 6252214.

 

  • Παραλλαγή σε bar και restaurant. Νέα άφιξη στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με το all day café-wine bar-restaurant Bottega να κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε εστιατόριο και μπαρ, προσεγγίζοντας περισσότερες επιλογές. Τα ηνία της comfort κουζίνας έχει αναλάβει ο Πέτρος Κοσμόπουλος, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Λευτέρη Λαζάρου και προτείνει από μπέργκερ και πικάνια μέχρι ταρτάρ σολομού. Ο σομελιέ Γιώργος Σπύρου έχει στήσει μια ενδιαφέρουσα λίστα με 180 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, μπίρες και αποστάγματα που δένουν με τα πιάτα του μενού. Ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις κρασί σε ποτήρι από μικρούς  Έλληνες παραγωγούς που ξεκινούν από €2. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρουμε γεύση. ☛ Bottega, Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι, 210 6100288.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Barley Cargo

  • Με μπίρα και μεζεδάκια. Στον αριθμό 6 της Κολοκοτρώνη, στην καρδιά της Αθήνας, θα κάνεις στάση στην μπιραρία Barley Cargo. Χαλαρός χώρος, με τελάρα με μαξιλαράκι σε ρόλο καθίσματος, με μεταλλικά βαρέλια μπίρας για τραπέζι αλλά και ξύλινους πάγκους και ράφια στα οποία φιγουράρουν άφθονες μπίρες. Πριν επιλέξεις την μπίρα σου, καλύτερα να περιπλανηθείς χαζεύοντας τις ετικέτες και τις φιάλες. Δεν θα την πιεις ξεροσφύρι, αφού υπάρχουν συμπαθητικοί μεζέδες σε εξαιρετικές τιμές. ☛ Barley Cargo, Κολοκοτρώνη 6, Αθήνα, 210 3230445.
  • Στην αυλή της Μακρυγιάννη. Νέος χώρος στον πεζόδρομο Μακρυγιάννη απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και το όνομα αυτού Yard café. Είναι το καινούργιο ξεκίνημα του Γιώργου Λυτρίβη μετά το κλείσιμο του εστιατορίου του Εδωδή. Σάλα ντυμένη με ισπανικό πλακάκι και βιομηχανικά στοιχεία, μενού με ζεστά και κρύα πιάτα, που από την εμφάνισή τους αντιλαμβάνεσαι ότι κρύβουν γνώση, τεχνική και άποψη. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Yard café, Μακρυγιάννη 17, 210 9239792.

 

  • Donuts με καλό marketing. Οδηγώ και ανηφορίζω τη λεωφόρο Παπανδρέου στην Ηλιούπολη. Μπροστά από ένα μαγαζί υπάρχει ουρά που καλύπτει το πεζοδρόμιο. Πλησιάζω και διαβάζω «Nanou Donuts Ηouse». Απίστευτο! Το προσωπικό, δύο άτομα, δεν προλαβαίνει να διπλώνει υπερμεγέθη φρέσκα ντόνατς με κρέμα βανίλια ή πραλίνα με επικάλυψη σοκολάτας με €0,60 το κομμάτι. Ακόμα και αλμυρά ντόνατς, ατομικά, με πιροσκί λουκάνικο προσφέρει το μενού. Η συνταγή της επιτυχίας κρατάει από το 1979, όταν το εργαστήριο Nanou ξεκίνησε στον Γέρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου οι λουκουμάδες πωλούνται συγκεκριμένη ώρα: μόνο από τις 19:00 έως τις 21:30.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ