Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Γιορτή
  • Μια γιορτή κάθε μέρα. Η Γιορτή δικαιώνει το όνομά της. Με την καινούργια ανακαίνιση, η σάλα με το κρεμαστό τζάκι και τους λευκούς καναπέδες είναι ιδανική all day πρόταση. Ωραίο το ρόφημα σοκολάτας σε πολλές παραλλαγές, με τζίντζερ, μπαχαρικά ή ρούμι. Και όταν πεινάσεις θα δοκιμάσεις τις χειροποίητες πίτες της σεφ Δήμητρας Βάιλα που βγαίνουν από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η τυρόπιτα (€6,40), στα βήματα της παράδοσης, τρώγεται με τη μία. Τα χορτοπιτάκια με φύλλο στο χέρι και άγρια χόρτα του βουνού (€5,50) είναι κολασμένα. Κάθε εβδομάδα καινούργια φαγητά βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο. Κατσικάκι από την Τήλο με καλοψημένες πατάτες (€12,50) αλλά και ελληνικό αρνάκι με σταμναγκάθι (€12,50). Αν θέλεις άλλα κόλπα, τότε η ηφαιστειακή πέτρα έρχεται καυτή στο τραπέζι σου και ψήνεις μόνος σου, όσο εσύ θέλεις, τη σπαλομπριζόλα (€24) και το 300 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο (€23). Εκτίμησα την οινική λίστα, η οποία έχει τόσο προσιτές τιμές, που δεν φοβάσαι να πιεις κρασί για να συνοδεύσεις όμορφα το φαγητό σου. ☛ Γιορτή, Δαφνί, Χαϊδάρι, τέρμα Ιεράς Οδού, 210 5326163.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Botrini’s
  • Ασκήσεις υψηλής τεχνικής. Στο εστιατόριό Botrini's, με την άκρως εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα, απολαμβάνεις τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι, που μόλις κέρδισε το βραβείο Αθηνοράματος, με την μπριγάδα του να «ζωγραφίζει» τα πιάτα. Ο ίδιος, στον ρόλο του πρόσχαρου οικοδεσπότη, εξηγεί στους συνδαιτυμόνες του κάθε τραπεζιού τι πρόκειται να γευτούν. Παντζάρια στο φυσικό τους περιβάλλον (€17) τέλεια ψημένα, με κρέμα παγωτό γιαούρτι με απαλή υφή και ιδανικά δροσερό, ραντισμένο με «χιόνι» από κατσικίσιο τυρί. Τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής σιγομαγειρεύονται σε κόκκινο κρασί που δίνει τον τόνο και συνοδεύονται με κρέμα πατάτας με μεταξένια υφή, νιόκι πατάτας, αφρό από σέσκουλα και μια πινελιά μαγιονέζα σόγιας με τρυφερά φύλα παντζαριού (€31). «Να δοκιμάσεις το ανοιχτό ραβιόλι με τζίντζερ και θαλασσινά» προτείνει ο  Έκτορας. Πρόκειται για μια καινούργια μαγειρική ιδέα, καθόλου φλύαρη, που εκφράζει τη γευστική ακεραιότητα της πρώτης ύλης (€25). Η σοκολάτα με σορμπέ εσπεριδοειδών (€12) αποτελεί ένα κρεσέντο απόλαυσης. Μου αρέσει που η λίστα κρασιών παρουσιάζεται σε iΡad. Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία της οινικής απόλαυσης. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ετικέτα. Για να μη χαθείς, ο σομελιέ Γιώργος Αποστολίδης θα σε βοηθήσει στην επιλογή σου. Το εστιατόριο του  Έκτορα Μποτρίνι σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις καλή γεύση υψηλής γαστρονομίας επιλέγοντας το μενού ΒΟΕ, που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και μισό μπουκάλι κρασί στην τιμή των 40 ευρώ. ☛ Botrini's, Βασ. Γεωργίου Β', 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857324.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Menoo All Αbout Τaste

  • Ντελικατέσεν και όχι μόνο. Το Menoo All Αbout Τaste ξεκίνησε ως ντελικατέσεν σε έναν χώρο καλόγουστης αισθητικής με κρασιά, ιδιαίτερα προϊόντα, αλλαντικά, τυριά αλλά και σάντουιτς και καφέδες για τον δρόμο. Στον φιλόξενο χώρο του στην Κηφισιά δημιούργησε ένα καινούργιο περιβάλλον για πιο privé καταστάσεις, που μετατρέπεται κάθε βράδυ σε Wine Bistro Bar. Εδώ οι οινόφιλοι θα διαλέξουν κάποιο από τα κρασιά που διαθέτει η ενημερωμένη σε ετικέτες κάβα, ενώ και οι προτάσεις από την κουζίνα αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες. Τα γλυκά από το Αu Delicieux γράφουν τον επίλογο με συνοδεία ένα ποτήρι επιδόρπιο κρασί ή απόσταγμα. ☛ Menoo All Αbout Τaste, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά, 210 6252214.

 

  • Παραλλαγή σε bar και restaurant. Νέα άφιξη στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με το all day café-wine bar-restaurant Bottega να κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε εστιατόριο και μπαρ, προσεγγίζοντας περισσότερες επιλογές. Τα ηνία της comfort κουζίνας έχει αναλάβει ο Πέτρος Κοσμόπουλος, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Λευτέρη Λαζάρου και προτείνει από μπέργκερ και πικάνια μέχρι ταρτάρ σολομού. Ο σομελιέ Γιώργος Σπύρου έχει στήσει μια ενδιαφέρουσα λίστα με 180 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, μπίρες και αποστάγματα που δένουν με τα πιάτα του μενού. Ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις κρασί σε ποτήρι από μικρούς  Έλληνες παραγωγούς που ξεκινούν από €2. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρουμε γεύση. ☛ Bottega, Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι, 210 6100288.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Barley Cargo

  • Με μπίρα και μεζεδάκια. Στον αριθμό 6 της Κολοκοτρώνη, στην καρδιά της Αθήνας, θα κάνεις στάση στην μπιραρία Barley Cargo. Χαλαρός χώρος, με τελάρα με μαξιλαράκι σε ρόλο καθίσματος, με μεταλλικά βαρέλια μπίρας για τραπέζι αλλά και ξύλινους πάγκους και ράφια στα οποία φιγουράρουν άφθονες μπίρες. Πριν επιλέξεις την μπίρα σου, καλύτερα να περιπλανηθείς χαζεύοντας τις ετικέτες και τις φιάλες. Δεν θα την πιεις ξεροσφύρι, αφού υπάρχουν συμπαθητικοί μεζέδες σε εξαιρετικές τιμές. ☛ Barley Cargo, Κολοκοτρώνη 6, Αθήνα, 210 3230445.
  • Στην αυλή της Μακρυγιάννη. Νέος χώρος στον πεζόδρομο Μακρυγιάννη απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και το όνομα αυτού Yard café. Είναι το καινούργιο ξεκίνημα του Γιώργου Λυτρίβη μετά το κλείσιμο του εστιατορίου του Εδωδή. Σάλα ντυμένη με ισπανικό πλακάκι και βιομηχανικά στοιχεία, μενού με ζεστά και κρύα πιάτα, που από την εμφάνισή τους αντιλαμβάνεσαι ότι κρύβουν γνώση, τεχνική και άποψη. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Yard café, Μακρυγιάννη 17, 210 9239792.

 

  • Donuts με καλό marketing. Οδηγώ και ανηφορίζω τη λεωφόρο Παπανδρέου στην Ηλιούπολη. Μπροστά από ένα μαγαζί υπάρχει ουρά που καλύπτει το πεζοδρόμιο. Πλησιάζω και διαβάζω «Nanou Donuts Ηouse». Απίστευτο! Το προσωπικό, δύο άτομα, δεν προλαβαίνει να διπλώνει υπερμεγέθη φρέσκα ντόνατς με κρέμα βανίλια ή πραλίνα με επικάλυψη σοκολάτας με €0,60 το κομμάτι. Ακόμα και αλμυρά ντόνατς, ατομικά, με πιροσκί λουκάνικο προσφέρει το μενού. Η συνταγή της επιτυχίας κρατάει από το 1979, όταν το εργαστήριο Nanou ξεκίνησε στον Γέρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου οι λουκουμάδες πωλούνται συγκεκριμένη ώρα: μόνο από τις 19:00 έως τις 21:30.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ