Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
Kayak Sorbet Mojito
0
Άλλο ένα ουζάκι

Το Ούζο Ματαρέλλη έχει ένα μυστικό. Στην παρασκευή του χρησιμοποιείται γλυκάνισος που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα, δίπλα στη θάλασσα, στο Λισβόρι της Λέσβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλό απόσταγμα, με πλούσιο αλλά όχι υπερβολικό άρωμα γλυκάνισου, συνετή γεύση με απόηχους θάλασσας και λίγο μπαχάρι στο τελείωμα. Και το μπουκαλάκι με τις καμπύλες, δεν είναι άσχημο. Διανέμεται σε εστιατόρια, ουζερί και επιλεγμένες κάβες. 200ml, 40% αλκοόλ. Τιμή (στο ράφι): €2,70-€2,80. Διανομή: Καρούλιας, 210 8141 801.

Γαστρονομία και μόρια

Μην πάει ο νους σου στο διορισμό στο δημόσιο (ή σε κάποιο δήμο, έστω). Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για την εκδήλωση «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», που τελικά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής και υποτίθεται ότι θα ένωνε τη μουσική, τη γεύση και την επιστήμη (κυρίως τη μοριακή γαστρονομία, που παντρεύει τη μαγειρική με την επιστημονική μέθοδο). Το σουφλέ ξεφούσκωσε: μάλλον αμήχανη ήταν η παράσταση των τριών Γάλλων κυρίων. Ναι, πολύ ενδιαφέροντα όσα έλεγε ο θεωρητικός (και χημικός) κ. Τις, αλλά κάπου φαινόταν ότι δεν είχαν κάνει πολλές πρόβες μεταξύ τους οι τρεις συντελεστές, πέρα από το να ευλογεί ο ένας τα γένια του άλλου. Όσο για τον σεφ Πιερ Γκανιέρ και τον ντραμίστα Ντανιέλ Ιμέρ, τα παλικάρια φαίνονταν να βαριούνται κιόλας. Ειδικά δε ο ντραμίστας, που είχε ρόλο κομπάρσου. Χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης επίγευσης η εισαγωγική ομιλία του Γιάννη Ευσταθιάδη, ευτυχώς. Άσχετο: πώς λέγεται η αρπαχτή στα γαλλικά; Πάντως ήταν πρωτοφανής η κοσμοσυρροή, που σημαίνει ότι το κοινό διψάει για ανάλογες ενέργειες. Πράγμα που μας φέρνει σε μία εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (την επομένη, δηλαδή), στην Αθηναΐδα, με αφορμή την παρουσίαση του πανέμορφου coffee table book του κριτικού γεύσης Επίκουρου, με τίτλο ArtCuisine (εκδόσεις Imako Media, με την ευγενική χορηγία της Unilever Food Solutions). Κι εκεί το κοινό μεγάλο, κι εκεί ενδιαφέροντες οι κουβέντες (άγγιζαν τα όρια της φιλοσοφίας, με την καλύτερη έννοια), και ευτυχώς χωρίς κενά, αλλά νά σου πάλι οι αναφορές στη μοριακή γαστρονομία και το κατά πόσο οι μεγάλοι σύγχρονοι σεφ είναι καλλιτέχνες ή όχι. Φίλτατοι, μήπως να αποκτήσουμε πρώτα γαστρονομία και μαγείρους και μετά επικεντρωθούμε στους μεγάλους σεφ; Καλός ο ελιτισμός, αλλά κακό το χάσμα με την πραγματικότητα. Πάντως, χορηγοί, μην πτοείστε!

Ταχυφαγείο

Από την προηγούμενη Παρασκευή (11/05/07) λειτουργεί κανονικά η δροσερή ταράτσα του Βασίλαινα (κατηγορία Ελληνική Κουζίνα). Και μάλιστα με νέα θερινά μενού και συνταγές με βάση φρέσκες, τοπικές πρώτες ύλες από τη Σαντορίνη, τη Σκόπελο κι αλλού. To ΜάνηΜάνη (κατηγ. Hip Ταβέρνες) έχει μια πραγματικά δελεαστική πρόταση για το καλοκαίρι, με μόλις €20: μανιάτικη πατατοσαλάτα, σορμπέ για δροσερό διάλειμμα, φιλέτο ψαριού με λαχανικά και σάλτσα αγριομάραθου, φράουλες σε κόκκινο κρασί με κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια, μαζί με ένα ποτήρι κρασί - λευκό ή κόκκινο. Το εστιατόριο θα λειτουργεί και τα βράδια της Κυριακής, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 16/06. Μιλώντας για δροσιά, η γνωστή μας Kayak προτείνει για φέτος το sorbet Mojito, όπου η φρεσκάδα του δυόσμου και η ανάλαφρη γλύκα της μαύρης ζάχαρης ενώνονται με το μεθυστικό ρούμι και τη σόδα. Στη δροσερή υγειά μας! Για πληροφορίες, τηλεφώνησε στο 210 6628 466.

Βγες έξω interactive
Προτάσεις και διαπιστώσεις

Παρά τις ζέστες οι αναγνώστες επιμένουν να στέλνουν σχόλια και ειδήσεις, και η στήλη τους ευχαριστεί. Η Βίλλυ Μακροπούλου έκανε κάτι που περιμέναμε καιρό. Πρότεινε ένα μαγαζί παραθέτοντας πλήρη στοιχεία! «Λέγεται Μεσόγειος (Παπανδρέου 97, Δάσος Χαϊδαρίου, 210 5818 950). Ειδικεύεται στο κρέας και το menu του περιλαμβάνει επίσης πολύ ωραίες σαλάτες και καλά πρώτα πιάτα. Και διαθέτει μία πολύ ωραία αυλή». Αναλόγως (σχεδόν) έπραξε και ο Δημήτρης Χαλκιάς: «Επιτέλους αξιοποιήθηκε ο χώρος απέναντι από το Γηροκομείο, στην Κηφισίας (εκεί που ήταν Goody's & Flocafé). Ονομάζεται Capital (του Στηβ Κακέτση)». Α, του Στηβ! Τέλος, η Άννα Ντ. είχε μια εύλογη απορία: «Και καλά να δεχτώ το "σπιτικό φαγητό", όπως όταν λέμε "γιαγιαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές", αλλά, βολτάροντας στα χωριά της Πελοποννήσου για παράδειγμα, βλέπεις να πωλούν "παραδοσιακή ρίγανη" και "παραδοσιακό μέλι". Προφανώς η επιγραφή σκέτη "ρίγανη" δεν ηχεί εξίσου δελεαστικά. Χαχα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM