Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
Kayak Sorbet Mojito
0
Άλλο ένα ουζάκι

Το Ούζο Ματαρέλλη έχει ένα μυστικό. Στην παρασκευή του χρησιμοποιείται γλυκάνισος που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα, δίπλα στη θάλασσα, στο Λισβόρι της Λέσβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλό απόσταγμα, με πλούσιο αλλά όχι υπερβολικό άρωμα γλυκάνισου, συνετή γεύση με απόηχους θάλασσας και λίγο μπαχάρι στο τελείωμα. Και το μπουκαλάκι με τις καμπύλες, δεν είναι άσχημο. Διανέμεται σε εστιατόρια, ουζερί και επιλεγμένες κάβες. 200ml, 40% αλκοόλ. Τιμή (στο ράφι): €2,70-€2,80. Διανομή: Καρούλιας, 210 8141 801.

Γαστρονομία και μόρια

Μην πάει ο νους σου στο διορισμό στο δημόσιο (ή σε κάποιο δήμο, έστω). Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για την εκδήλωση «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», που τελικά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής και υποτίθεται ότι θα ένωνε τη μουσική, τη γεύση και την επιστήμη (κυρίως τη μοριακή γαστρονομία, που παντρεύει τη μαγειρική με την επιστημονική μέθοδο). Το σουφλέ ξεφούσκωσε: μάλλον αμήχανη ήταν η παράσταση των τριών Γάλλων κυρίων. Ναι, πολύ ενδιαφέροντα όσα έλεγε ο θεωρητικός (και χημικός) κ. Τις, αλλά κάπου φαινόταν ότι δεν είχαν κάνει πολλές πρόβες μεταξύ τους οι τρεις συντελεστές, πέρα από το να ευλογεί ο ένας τα γένια του άλλου. Όσο για τον σεφ Πιερ Γκανιέρ και τον ντραμίστα Ντανιέλ Ιμέρ, τα παλικάρια φαίνονταν να βαριούνται κιόλας. Ειδικά δε ο ντραμίστας, που είχε ρόλο κομπάρσου. Χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης επίγευσης η εισαγωγική ομιλία του Γιάννη Ευσταθιάδη, ευτυχώς. Άσχετο: πώς λέγεται η αρπαχτή στα γαλλικά; Πάντως ήταν πρωτοφανής η κοσμοσυρροή, που σημαίνει ότι το κοινό διψάει για ανάλογες ενέργειες. Πράγμα που μας φέρνει σε μία εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (την επομένη, δηλαδή), στην Αθηναΐδα, με αφορμή την παρουσίαση του πανέμορφου coffee table book του κριτικού γεύσης Επίκουρου, με τίτλο ArtCuisine (εκδόσεις Imako Media, με την ευγενική χορηγία της Unilever Food Solutions). Κι εκεί το κοινό μεγάλο, κι εκεί ενδιαφέροντες οι κουβέντες (άγγιζαν τα όρια της φιλοσοφίας, με την καλύτερη έννοια), και ευτυχώς χωρίς κενά, αλλά νά σου πάλι οι αναφορές στη μοριακή γαστρονομία και το κατά πόσο οι μεγάλοι σύγχρονοι σεφ είναι καλλιτέχνες ή όχι. Φίλτατοι, μήπως να αποκτήσουμε πρώτα γαστρονομία και μαγείρους και μετά επικεντρωθούμε στους μεγάλους σεφ; Καλός ο ελιτισμός, αλλά κακό το χάσμα με την πραγματικότητα. Πάντως, χορηγοί, μην πτοείστε!

Ταχυφαγείο

Από την προηγούμενη Παρασκευή (11/05/07) λειτουργεί κανονικά η δροσερή ταράτσα του Βασίλαινα (κατηγορία Ελληνική Κουζίνα). Και μάλιστα με νέα θερινά μενού και συνταγές με βάση φρέσκες, τοπικές πρώτες ύλες από τη Σαντορίνη, τη Σκόπελο κι αλλού. To ΜάνηΜάνη (κατηγ. Hip Ταβέρνες) έχει μια πραγματικά δελεαστική πρόταση για το καλοκαίρι, με μόλις €20: μανιάτικη πατατοσαλάτα, σορμπέ για δροσερό διάλειμμα, φιλέτο ψαριού με λαχανικά και σάλτσα αγριομάραθου, φράουλες σε κόκκινο κρασί με κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια, μαζί με ένα ποτήρι κρασί - λευκό ή κόκκινο. Το εστιατόριο θα λειτουργεί και τα βράδια της Κυριακής, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 16/06. Μιλώντας για δροσιά, η γνωστή μας Kayak προτείνει για φέτος το sorbet Mojito, όπου η φρεσκάδα του δυόσμου και η ανάλαφρη γλύκα της μαύρης ζάχαρης ενώνονται με το μεθυστικό ρούμι και τη σόδα. Στη δροσερή υγειά μας! Για πληροφορίες, τηλεφώνησε στο 210 6628 466.

Βγες έξω interactive
Προτάσεις και διαπιστώσεις

Παρά τις ζέστες οι αναγνώστες επιμένουν να στέλνουν σχόλια και ειδήσεις, και η στήλη τους ευχαριστεί. Η Βίλλυ Μακροπούλου έκανε κάτι που περιμέναμε καιρό. Πρότεινε ένα μαγαζί παραθέτοντας πλήρη στοιχεία! «Λέγεται Μεσόγειος (Παπανδρέου 97, Δάσος Χαϊδαρίου, 210 5818 950). Ειδικεύεται στο κρέας και το menu του περιλαμβάνει επίσης πολύ ωραίες σαλάτες και καλά πρώτα πιάτα. Και διαθέτει μία πολύ ωραία αυλή». Αναλόγως (σχεδόν) έπραξε και ο Δημήτρης Χαλκιάς: «Επιτέλους αξιοποιήθηκε ο χώρος απέναντι από το Γηροκομείο, στην Κηφισίας (εκεί που ήταν Goody's & Flocafé). Ονομάζεται Capital (του Στηβ Κακέτση)». Α, του Στηβ! Τέλος, η Άννα Ντ. είχε μια εύλογη απορία: «Και καλά να δεχτώ το "σπιτικό φαγητό", όπως όταν λέμε "γιαγιαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές", αλλά, βολτάροντας στα χωριά της Πελοποννήσου για παράδειγμα, βλέπεις να πωλούν "παραδοσιακή ρίγανη" και "παραδοσιακό μέλι". Προφανώς η επιγραφή σκέτη "ρίγανη" δεν ηχεί εξίσου δελεαστικά. Χαχα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ