Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
Kayak Sorbet Mojito
0
Άλλο ένα ουζάκι

Το Ούζο Ματαρέλλη έχει ένα μυστικό. Στην παρασκευή του χρησιμοποιείται γλυκάνισος που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα, δίπλα στη θάλασσα, στο Λισβόρι της Λέσβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλό απόσταγμα, με πλούσιο αλλά όχι υπερβολικό άρωμα γλυκάνισου, συνετή γεύση με απόηχους θάλασσας και λίγο μπαχάρι στο τελείωμα. Και το μπουκαλάκι με τις καμπύλες, δεν είναι άσχημο. Διανέμεται σε εστιατόρια, ουζερί και επιλεγμένες κάβες. 200ml, 40% αλκοόλ. Τιμή (στο ράφι): €2,70-€2,80. Διανομή: Καρούλιας, 210 8141 801.

Γαστρονομία και μόρια

Μην πάει ο νους σου στο διορισμό στο δημόσιο (ή σε κάποιο δήμο, έστω). Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για την εκδήλωση «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», που τελικά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής και υποτίθεται ότι θα ένωνε τη μουσική, τη γεύση και την επιστήμη (κυρίως τη μοριακή γαστρονομία, που παντρεύει τη μαγειρική με την επιστημονική μέθοδο). Το σουφλέ ξεφούσκωσε: μάλλον αμήχανη ήταν η παράσταση των τριών Γάλλων κυρίων. Ναι, πολύ ενδιαφέροντα όσα έλεγε ο θεωρητικός (και χημικός) κ. Τις, αλλά κάπου φαινόταν ότι δεν είχαν κάνει πολλές πρόβες μεταξύ τους οι τρεις συντελεστές, πέρα από το να ευλογεί ο ένας τα γένια του άλλου. Όσο για τον σεφ Πιερ Γκανιέρ και τον ντραμίστα Ντανιέλ Ιμέρ, τα παλικάρια φαίνονταν να βαριούνται κιόλας. Ειδικά δε ο ντραμίστας, που είχε ρόλο κομπάρσου. Χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης επίγευσης η εισαγωγική ομιλία του Γιάννη Ευσταθιάδη, ευτυχώς. Άσχετο: πώς λέγεται η αρπαχτή στα γαλλικά; Πάντως ήταν πρωτοφανής η κοσμοσυρροή, που σημαίνει ότι το κοινό διψάει για ανάλογες ενέργειες. Πράγμα που μας φέρνει σε μία εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (την επομένη, δηλαδή), στην Αθηναΐδα, με αφορμή την παρουσίαση του πανέμορφου coffee table book του κριτικού γεύσης Επίκουρου, με τίτλο ArtCuisine (εκδόσεις Imako Media, με την ευγενική χορηγία της Unilever Food Solutions). Κι εκεί το κοινό μεγάλο, κι εκεί ενδιαφέροντες οι κουβέντες (άγγιζαν τα όρια της φιλοσοφίας, με την καλύτερη έννοια), και ευτυχώς χωρίς κενά, αλλά νά σου πάλι οι αναφορές στη μοριακή γαστρονομία και το κατά πόσο οι μεγάλοι σύγχρονοι σεφ είναι καλλιτέχνες ή όχι. Φίλτατοι, μήπως να αποκτήσουμε πρώτα γαστρονομία και μαγείρους και μετά επικεντρωθούμε στους μεγάλους σεφ; Καλός ο ελιτισμός, αλλά κακό το χάσμα με την πραγματικότητα. Πάντως, χορηγοί, μην πτοείστε!

Ταχυφαγείο

Από την προηγούμενη Παρασκευή (11/05/07) λειτουργεί κανονικά η δροσερή ταράτσα του Βασίλαινα (κατηγορία Ελληνική Κουζίνα). Και μάλιστα με νέα θερινά μενού και συνταγές με βάση φρέσκες, τοπικές πρώτες ύλες από τη Σαντορίνη, τη Σκόπελο κι αλλού. To ΜάνηΜάνη (κατηγ. Hip Ταβέρνες) έχει μια πραγματικά δελεαστική πρόταση για το καλοκαίρι, με μόλις €20: μανιάτικη πατατοσαλάτα, σορμπέ για δροσερό διάλειμμα, φιλέτο ψαριού με λαχανικά και σάλτσα αγριομάραθου, φράουλες σε κόκκινο κρασί με κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια, μαζί με ένα ποτήρι κρασί - λευκό ή κόκκινο. Το εστιατόριο θα λειτουργεί και τα βράδια της Κυριακής, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 16/06. Μιλώντας για δροσιά, η γνωστή μας Kayak προτείνει για φέτος το sorbet Mojito, όπου η φρεσκάδα του δυόσμου και η ανάλαφρη γλύκα της μαύρης ζάχαρης ενώνονται με το μεθυστικό ρούμι και τη σόδα. Στη δροσερή υγειά μας! Για πληροφορίες, τηλεφώνησε στο 210 6628 466.

Βγες έξω interactive
Προτάσεις και διαπιστώσεις

Παρά τις ζέστες οι αναγνώστες επιμένουν να στέλνουν σχόλια και ειδήσεις, και η στήλη τους ευχαριστεί. Η Βίλλυ Μακροπούλου έκανε κάτι που περιμέναμε καιρό. Πρότεινε ένα μαγαζί παραθέτοντας πλήρη στοιχεία! «Λέγεται Μεσόγειος (Παπανδρέου 97, Δάσος Χαϊδαρίου, 210 5818 950). Ειδικεύεται στο κρέας και το menu του περιλαμβάνει επίσης πολύ ωραίες σαλάτες και καλά πρώτα πιάτα. Και διαθέτει μία πολύ ωραία αυλή». Αναλόγως (σχεδόν) έπραξε και ο Δημήτρης Χαλκιάς: «Επιτέλους αξιοποιήθηκε ο χώρος απέναντι από το Γηροκομείο, στην Κηφισίας (εκεί που ήταν Goody's & Flocafé). Ονομάζεται Capital (του Στηβ Κακέτση)». Α, του Στηβ! Τέλος, η Άννα Ντ. είχε μια εύλογη απορία: «Και καλά να δεχτώ το "σπιτικό φαγητό", όπως όταν λέμε "γιαγιαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές", αλλά, βολτάροντας στα χωριά της Πελοποννήσου για παράδειγμα, βλέπεις να πωλούν "παραδοσιακή ρίγανη" και "παραδοσιακό μέλι". Προφανώς η επιγραφή σκέτη "ρίγανη" δεν ηχεί εξίσου δελεαστικά. Χαχα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ