Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Fatto
Από το γυαλί στην κουζίνα: Καινούργια άφιξη στον Άλιμο, σύνορα με Καλαμάκι. Το Fatto αναζητά λίγη από τη λάμψη του συνιδιοκτήτη του Γιάννη Αποστολάκη, ο οποίος συμμετείχε στο Master Chef. Πήγα να πάρω γεύση και μεταδίδω. Ευγένεια, απροσποίητη φιλοξενία, καλή διάθεση, χώρος λιτός, μικρό μενού πιασάρικο, με πίτσες, μπρουσκέτες, λίγα ζυμαρικά, τιμές λογικές, αλλά… τα πιάτα που δοκίμασα ήταν άνευρα, έλειπε η νοστιμάδα. Τα αχνιστά μύδια (7€) με λευκό κρασί κολυμπούσαν στο λάδι, μια ευχάριστη και δροσερή σαλάτα ήταν τα πράσινα φασολάκια με μέντα, ανθότυρο, τσίλι και σουσάμι (9€) που «φώναζαν» για ένα πιο δυνατό άγγιγμα τσίλι για να απογειωθεί η γεύση τους. Όσο για τα ζυμαρικά paccheri με μοτσαρέλα και βασιλικό (8€), η σάλτσα ντομάτας ήταν αδύναμη. Συμπαθητικό και με ωραία παρουσία στο πιάτο ήταν το γλυκό ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο σεφ προσπαθεί να εξαργυρώσει την αναγνωρισιμότητά του από την τηλεόραση ανεβάζει και τον πήχη των γαστριμαργικών απαιτήσεων. Εύχομαι το Fatto να βρει τον βηματισμό του στην κουζίνα, μια και οι προθέσεις του φαίνονται καλές και οι τιμές του είναι λογικές. ☛ Fatto, Θουκυδίδου 76, 6987 497497.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kαλλίστη
Τιμές για όλους: Τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για το Καλλίστη Γεύσις με τη νόστιμη δημιουργική κουζίνα. Φροντίζουν, άλλωστε, οι δύο σεφ Ευδοκία Φυλακούρη και Νίκη Τρέσσου να μας συστήνουν τα ελληνικά προϊόντα. Ό,τι και να φας είναι σπιτικό και φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι απλά, όπως πρέπει να είναι το καλό φαγητό. Σε μια πρόσφατη κουβέντα η Ευδοκία μου είπε ότι «επειδή κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποφασίσαμε να προσφέρουμε μενού με τιμές που ταιριάζουν σε όλους». Έτσι, κάθε Τρίτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το μενού προσφέρεται με μόλις 10€ και περιλαμβάνει τρίγωνα Πανοράματος με μους ταραμά, παπαρδέλες με πέστο από σέσκουλα και ανθότυρο και επιδόρπιο ζηλευτό ρυζόγαλο με σοκολάτα γάλακτος και κάρδαμο. Από Τετάρτη έως Παρασκευή υπάρχει μενού 2 ατόμων στα 35€ με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο, με ορεκτικό, κυρίως και γλυκό και με 2 ποτήρια κρασί. Μου άρεσαν τα συνοδευτικά πιάτα –που παίζουν από Τρίτη έως Κυριακή– για κρασί ή μπίρα, συκώτι με καραμελιζέ κυδώνι (4€), λαχανοντολμάδες με μαραθόσπορο (4€), νόστιμα όπως και οι τιμές τους. ☛ Καλλίστη Γεύσις, Ασκληπιού 137, Εξάρχεια, 210 6453179.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Whispers of Wine
Whispers με άρωμα γυναίκας: Η κρίση έχει στρέψει τους επιχειρηματίες της εστίασης σε προτάσεις φαγητού οικονομικές, με ωραία, ευέλικτα μενού, αλλά και σε φρέσκες ιδέες με σκοπό να δελεάσουν τους Αθηναίους που φαίνονται πια διστακτικοί απέναντι στα εστιατόρια. Για παράδειγμα, το Whispers of Wine στο Μαρούσι, με την ενδιαφέρουσα κάβα, προτείνει στις γυναίκες, κάθε Τετάρτη που οι άντρες δεν θα είναι διαθέσιμοι λόγω μπάλας, να μαζεύονται στον cozy χώρο του και να διασκεδάζουν συντροφιά με κάποιο ωραίο κρασί και φαγητό μόνο με 15€. Το μενού περιλαμβάνει ανάμεικτη σαλάτα με βινεγκρέτ μελιού, καβουρδισμένο σουσάμι, ανθότυρο και ρόδι, ταλιατέλες με λαχανικά και κρέμα φουντουκιού για όσες θέλουν να κρατήσουν τη γραμμή τους ή πέννες με πικάντικο σαλάμι chorizo, μανιτάρια και καραμελωμένο μπαλσάμικο. Για το τέλος, τάρτα σοκολάτας. ☛ Whispers of wine, Αγίου Κωνσταντίνου 48, Μαρούσι, 210 6179051, 6973 997879.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψιψίνα
Η Ψιψίνα που άλλαξε: Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της Ψιψίνας στη Βούλα το μαγαζί άλλαξε σεφ και φιλοσοφία. Έτσι, το φαγητό της νέας σεφ Φλωρέττας Ψιμάδη είναι πιο κατανοητό για τον πολύ κόσμο.

Η ταμπέλα «Βουλιώτικο τσιπουράδικο» έχει παραμείνει, αλλά το μαγαζί δεν προσπαθεί να προσφέρει κάτι τέτοιο πλέον. Απλός χώρος σε γκρι απόχρωση, μια μοντέρνα νεο-ταβέρνα με θαμώνες ηλικίας 40+. Σωστά ψημένο ήρθε το χταπόδι, μαστιχωτό και ψιλοκομμένο (13€), το ψητό φρέσκο καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες, σε σάλτσα ελαιόλαδο, βασιλικό και τσίλι (12€) ήταν ωραιότατο. Στο ίδιο ευχάριστο γευστικό μήκος ήταν η σαλάτα φακές με ρόκα, ντοματίνια και σος μπαλσάμικο (6,80€). Το κριθαρώτο με ψίχα καραβίδας (18,90€) ήταν άνευρο και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια (55€ το κιλό) που μύριζαν θάλασσα θα άξιζαν λίγο καλύτερο τηγάνι. Οι τιμές γύρω στα 30 με 35€ το άτομο χωρίς ποτό δεν είναι φθηνές για την εποχή, αλλά, από την άλλη πλευρά, η Ψιψίνα προσφέρει ψάρι και καλούς ψαρομεζέδες. Αυτό το είδος και σε αυτή την τιμή δείχνει να έχει το κοινό του, και ιδιαίτερα από τη γύρω περιοχή, με πορτοφόλι που ακόμα αντέχει. ☛ Ψιψίνα, πλ. Μπακογιάννη, Σωκράτους 2, Βούλα, 210 8995700.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Red Lobster Ψάρι
Με σημαία τον αστακό: Red Lobster Ψάρι είναι το όνομα του ολοκαίνουργιου ψαρομάγαζου στη Γλυφάδα, που ευθύς εξαρχής δηλώνει τις προθέσεις της κουζίνας του. Δημιουργοί τα τρία αδέλφια, Θοδωρής, Πέρσα και Όλγα Καπιζιώνη, που αν και σπούδασαν Οικονομικά, τελικά εμπιστεύτηκαν μια οικογενειακή παράδοση που έχει να κάνει με το εμπόριο ψαριού και φρέσκων αστακών από το Χάλιφαξ του Καναδά. Ο χώρος είναι μοντέρνος, χαρούμενος, με χειροποίητα φωτιστικά και αστακούς βαμμένους λευκούς μέσα σε κάδρο. Στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύει ο Χρυσόστομος Πρασατζής. Καλή η καπνιστή μους μελιτζάνας με ντροπαλό το άγγιγμα του σκόρδου και διακριτικό το καπνιστό αλάτι (5,20€), χορταστική η ντοματοσαλάτα (8,60€), ωραία ιδέα το χταπόδι στο χαρτί με κοκκάρια και πέστο φρέσκιας ρίγανης (13,80€), καλοφτιαγμένο το καλαμάρι με μυριστικά και τσίλι που συνοδεύεται από σταμναγκάθι ραντισμένο με αγουρέλαιο (10,60€). Τα φάουλ έγιναν, όμως, στο χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, τον αστακό. Αν και η τιμολόγησή του γίνεται με το ζύγι (50€), ο αστακός ήρθε στο τραπέζι χωρίς κάποια… ζυγισμένα εξαρτήματα, όπως η δαγκάνα του. Η μαγειρική του προσέγγιση –σαγανάκι με ντοματίνια, ρόκα και pernod– θα ήταν ωραία, αν δεν είχε ξεφύγει το αλάτι σε βαθμό που έκανε το πιάτο να μην τρώγεται. Με τιμές 35-40€ το άτομο χωρίς ποτό, το μαγαζί δεν πιάνει την τάση του ψαρομεζεδοπωλείου με καλή σχέση τιμής-απόδοσης, που είναι προϋπόθεση επιτυχίας στις μέρες μας. Ο αστακός δεν είναι φτηνό έδεσμα –ακόμη και ο εισαγόμενος– και γι’ αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή στη μεταχείρισή του. Η τιμολόγηση των κρασιών θα ήθελε περισσότερη προσπάθεια για να θεωρηθεί καλή. ☛ Red Lobster Ψάρι, Γ. Κονδύλη 5, Γλυφάδα, 210 8986145.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM