Απεργία την Πρωτομαγιά

Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Fatto
Από το γυαλί στην κουζίνα: Καινούργια άφιξη στον Άλιμο, σύνορα με Καλαμάκι. Το Fatto αναζητά λίγη από τη λάμψη του συνιδιοκτήτη του Γιάννη Αποστολάκη, ο οποίος συμμετείχε στο Master Chef. Πήγα να πάρω γεύση και μεταδίδω. Ευγένεια, απροσποίητη φιλοξενία, καλή διάθεση, χώρος λιτός, μικρό μενού πιασάρικο, με πίτσες, μπρουσκέτες, λίγα ζυμαρικά, τιμές λογικές, αλλά… τα πιάτα που δοκίμασα ήταν άνευρα, έλειπε η νοστιμάδα. Τα αχνιστά μύδια (7€) με λευκό κρασί κολυμπούσαν στο λάδι, μια ευχάριστη και δροσερή σαλάτα ήταν τα πράσινα φασολάκια με μέντα, ανθότυρο, τσίλι και σουσάμι (9€) που «φώναζαν» για ένα πιο δυνατό άγγιγμα τσίλι για να απογειωθεί η γεύση τους. Όσο για τα ζυμαρικά paccheri με μοτσαρέλα και βασιλικό (8€), η σάλτσα ντομάτας ήταν αδύναμη. Συμπαθητικό και με ωραία παρουσία στο πιάτο ήταν το γλυκό ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο σεφ προσπαθεί να εξαργυρώσει την αναγνωρισιμότητά του από την τηλεόραση ανεβάζει και τον πήχη των γαστριμαργικών απαιτήσεων. Εύχομαι το Fatto να βρει τον βηματισμό του στην κουζίνα, μια και οι προθέσεις του φαίνονται καλές και οι τιμές του είναι λογικές. ☛ Fatto, Θουκυδίδου 76, 6987 497497.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kαλλίστη
Τιμές για όλους: Τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για το Καλλίστη Γεύσις με τη νόστιμη δημιουργική κουζίνα. Φροντίζουν, άλλωστε, οι δύο σεφ Ευδοκία Φυλακούρη και Νίκη Τρέσσου να μας συστήνουν τα ελληνικά προϊόντα. Ό,τι και να φας είναι σπιτικό και φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι απλά, όπως πρέπει να είναι το καλό φαγητό. Σε μια πρόσφατη κουβέντα η Ευδοκία μου είπε ότι «επειδή κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποφασίσαμε να προσφέρουμε μενού με τιμές που ταιριάζουν σε όλους». Έτσι, κάθε Τρίτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το μενού προσφέρεται με μόλις 10€ και περιλαμβάνει τρίγωνα Πανοράματος με μους ταραμά, παπαρδέλες με πέστο από σέσκουλα και ανθότυρο και επιδόρπιο ζηλευτό ρυζόγαλο με σοκολάτα γάλακτος και κάρδαμο. Από Τετάρτη έως Παρασκευή υπάρχει μενού 2 ατόμων στα 35€ με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο, με ορεκτικό, κυρίως και γλυκό και με 2 ποτήρια κρασί. Μου άρεσαν τα συνοδευτικά πιάτα –που παίζουν από Τρίτη έως Κυριακή– για κρασί ή μπίρα, συκώτι με καραμελιζέ κυδώνι (4€), λαχανοντολμάδες με μαραθόσπορο (4€), νόστιμα όπως και οι τιμές τους. ☛ Καλλίστη Γεύσις, Ασκληπιού 137, Εξάρχεια, 210 6453179.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Whispers of Wine
Whispers με άρωμα γυναίκας: Η κρίση έχει στρέψει τους επιχειρηματίες της εστίασης σε προτάσεις φαγητού οικονομικές, με ωραία, ευέλικτα μενού, αλλά και σε φρέσκες ιδέες με σκοπό να δελεάσουν τους Αθηναίους που φαίνονται πια διστακτικοί απέναντι στα εστιατόρια. Για παράδειγμα, το Whispers of Wine στο Μαρούσι, με την ενδιαφέρουσα κάβα, προτείνει στις γυναίκες, κάθε Τετάρτη που οι άντρες δεν θα είναι διαθέσιμοι λόγω μπάλας, να μαζεύονται στον cozy χώρο του και να διασκεδάζουν συντροφιά με κάποιο ωραίο κρασί και φαγητό μόνο με 15€. Το μενού περιλαμβάνει ανάμεικτη σαλάτα με βινεγκρέτ μελιού, καβουρδισμένο σουσάμι, ανθότυρο και ρόδι, ταλιατέλες με λαχανικά και κρέμα φουντουκιού για όσες θέλουν να κρατήσουν τη γραμμή τους ή πέννες με πικάντικο σαλάμι chorizo, μανιτάρια και καραμελωμένο μπαλσάμικο. Για το τέλος, τάρτα σοκολάτας. ☛ Whispers of wine, Αγίου Κωνσταντίνου 48, Μαρούσι, 210 6179051, 6973 997879.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψιψίνα
Η Ψιψίνα που άλλαξε: Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της Ψιψίνας στη Βούλα το μαγαζί άλλαξε σεφ και φιλοσοφία. Έτσι, το φαγητό της νέας σεφ Φλωρέττας Ψιμάδη είναι πιο κατανοητό για τον πολύ κόσμο.

Η ταμπέλα «Βουλιώτικο τσιπουράδικο» έχει παραμείνει, αλλά το μαγαζί δεν προσπαθεί να προσφέρει κάτι τέτοιο πλέον. Απλός χώρος σε γκρι απόχρωση, μια μοντέρνα νεο-ταβέρνα με θαμώνες ηλικίας 40+. Σωστά ψημένο ήρθε το χταπόδι, μαστιχωτό και ψιλοκομμένο (13€), το ψητό φρέσκο καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες, σε σάλτσα ελαιόλαδο, βασιλικό και τσίλι (12€) ήταν ωραιότατο. Στο ίδιο ευχάριστο γευστικό μήκος ήταν η σαλάτα φακές με ρόκα, ντοματίνια και σος μπαλσάμικο (6,80€). Το κριθαρώτο με ψίχα καραβίδας (18,90€) ήταν άνευρο και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια (55€ το κιλό) που μύριζαν θάλασσα θα άξιζαν λίγο καλύτερο τηγάνι. Οι τιμές γύρω στα 30 με 35€ το άτομο χωρίς ποτό δεν είναι φθηνές για την εποχή, αλλά, από την άλλη πλευρά, η Ψιψίνα προσφέρει ψάρι και καλούς ψαρομεζέδες. Αυτό το είδος και σε αυτή την τιμή δείχνει να έχει το κοινό του, και ιδιαίτερα από τη γύρω περιοχή, με πορτοφόλι που ακόμα αντέχει. ☛ Ψιψίνα, πλ. Μπακογιάννη, Σωκράτους 2, Βούλα, 210 8995700.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Red Lobster Ψάρι
Με σημαία τον αστακό: Red Lobster Ψάρι είναι το όνομα του ολοκαίνουργιου ψαρομάγαζου στη Γλυφάδα, που ευθύς εξαρχής δηλώνει τις προθέσεις της κουζίνας του. Δημιουργοί τα τρία αδέλφια, Θοδωρής, Πέρσα και Όλγα Καπιζιώνη, που αν και σπούδασαν Οικονομικά, τελικά εμπιστεύτηκαν μια οικογενειακή παράδοση που έχει να κάνει με το εμπόριο ψαριού και φρέσκων αστακών από το Χάλιφαξ του Καναδά. Ο χώρος είναι μοντέρνος, χαρούμενος, με χειροποίητα φωτιστικά και αστακούς βαμμένους λευκούς μέσα σε κάδρο. Στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύει ο Χρυσόστομος Πρασατζής. Καλή η καπνιστή μους μελιτζάνας με ντροπαλό το άγγιγμα του σκόρδου και διακριτικό το καπνιστό αλάτι (5,20€), χορταστική η ντοματοσαλάτα (8,60€), ωραία ιδέα το χταπόδι στο χαρτί με κοκκάρια και πέστο φρέσκιας ρίγανης (13,80€), καλοφτιαγμένο το καλαμάρι με μυριστικά και τσίλι που συνοδεύεται από σταμναγκάθι ραντισμένο με αγουρέλαιο (10,60€). Τα φάουλ έγιναν, όμως, στο χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, τον αστακό. Αν και η τιμολόγησή του γίνεται με το ζύγι (50€), ο αστακός ήρθε στο τραπέζι χωρίς κάποια… ζυγισμένα εξαρτήματα, όπως η δαγκάνα του. Η μαγειρική του προσέγγιση –σαγανάκι με ντοματίνια, ρόκα και pernod– θα ήταν ωραία, αν δεν είχε ξεφύγει το αλάτι σε βαθμό που έκανε το πιάτο να μην τρώγεται. Με τιμές 35-40€ το άτομο χωρίς ποτό, το μαγαζί δεν πιάνει την τάση του ψαρομεζεδοπωλείου με καλή σχέση τιμής-απόδοσης, που είναι προϋπόθεση επιτυχίας στις μέρες μας. Ο αστακός δεν είναι φτηνό έδεσμα –ακόμη και ο εισαγόμενος– και γι’ αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή στη μεταχείρισή του. Η τιμολόγηση των κρασιών θα ήθελε περισσότερη προσπάθεια για να θεωρηθεί καλή. ☛ Red Lobster Ψάρι, Γ. Κονδύλη 5, Γλυφάδα, 210 8986145.

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ