Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Πρόλαβέ το! «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική»

Απόψε, Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 19:00, επί της σκηνής της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus) μια μοναδική παράσταση σε περιμένει, για να τη βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Κυριολεκτικά με όλες! Ναι, και με τη γεύση, έστω εξ αποστάσεως. Τρεις θα είναι οι μάγοι που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους: Ο ξακουστός και ρομαντικά πολυμήχανος σεφ Pierre Gagnaire (Πιερ Γκανιέρ), ο τολμηρός χημικός και θεωρητικός της μοριακής γαστρονομίας Hervé This (Ερβέ Τις) και ο διακεκριμένος ντράμερ της τζαζ Daniel Humair (Ντανιέλ Ιμέρ). Ο Γκανιέρ (που θεωρείται από τους τρεις καλύτερους σεφ στον κόσμο) θα μαγειρεύει, ο Ιμέρ θα παίζει μουσική, ενώ ο Τις θα παρεμβαίνει δημιουργικά και άκρως καταλυτικά. Φυσικά οι τρεις τους θα χρησιμοποιήσουν τα μεταλλικά κουζινικά σκεύη ως όργανα έκφρασης, αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σύνολο οσμών, γεύσεων, κινήσεων, ήχων, ρυθμών - αλλά και λόγου φυσικά. Προλογίζει ιδανικά ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Οι ομιλίες θα είναι στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Αυτή η παράσταση ανάδειξης της αξίας των καθημερινών απολαύσεων γίνεται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
INFO: «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00, Megaron Plus, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282 000.

Περί οίνου και συνεργασίας

Ένα νέο βραβείο -αγγλιστί Trophy- για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού οινοποιείου θα απονέμεται από φέτος στα πλαίσια του «International Wine & Spirit Competition», ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων και αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Και αυτό θα είναι το «The Kir-Yianni Best Greek Winery Trophy», που αποτελεί μία συνεργασία των διοργανωτών του διαγωνισμού και της «Κυρ-Γιάννη», του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την στοχευμένη προβολή του ελληνικού κρασιού και την καταξίωσή του στον διεθνή οινικό χάρτη. Και το σημαντικότερο, δεν σημαίνει ότι θα το κερδίσει αναγκαστικά το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Αλλά σίγουρα θα προβληθεί το καλό ελληνικό κρασί. Εύγε!

Παντού τρως σπιτικό

Είναι από τα οξύμωρα της εποχής. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σπιτικό φαγητό σε ένα εστιατόριο; Όσο καλό και να είναι το γεύμα, αν δεν είναι συγγενείς σου οι μάγειρες είναι σπιτικό το φαγητό; Αλλά η πιο γλυκιά γεύση απ' όλες είναι αυτή της νοσταλγίας. Όποιος καταφέρει και την κλείσει σε μπουκαλάκι θα εξασφαλίσει το μέλλον του. Α, παρομοίως με τον όρο «παραδοσιακό». Πιάστε κανένα λεξικό, βρε παιδιά. Υπάρχουν κι άλλες λέξεις εκεί έξω.

Ταχυφαγείο

Η Diner's Club, η εταιρεία πιστωτικών καρτών, και το βραβευμένο εστιατόριο Σπονδή (κατηγορία «Ο Σεφ στο επίκεντρο») διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με αφορμή το εκλεκτό ελαιόλαδο, βλέπε το Prestige Gourmet Olive Festival. Καλή κίνηση και από τους δύο, μόνο που η βασική αδυναμία του ελληνικού ελαιόλαδου δεν είναι ότι δεν το ξέρουν οι γνώστες, αλλά οι μέσοι καταναλωτές - τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ιδίως στο εξωτερικό, που ταυτίζουν το καλό λάδι με την Ιταλία. Και όσο για τη Diner's, πέρα από τις κινήσεις προβολής τέτοιου είδους, που ναι μεν είναι άκρως καλοδεχούμενες και επιτρέπουν τη διοργάνωση τρανών και αξιόλογων γκουρμέ εκδηλώσεων, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο και με το ποσοστό παρακράτησης κέρδους από τα εστιατόρια, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξής τους τελευταία; Άρχισαν και τα εγκαίνια στην παραλιακή... Πριν από καιρό το Reina Club Restaurant (Λ. Ποσειδώνος, Άγιος Κοσμάς, 210 9851 182), και την περασμένη Παρασκευή το 24K (πώς λέμε χρυσός 24Κ) club-restaurant στο Ακρωτήρι (Άγιος Κοσμάς, 210 9859 147). Στο μεταξύ, το μικρό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη που ειδικεύεται στο ψάρι και τα θαλασσινά μεζεδάκια είναι το Ψαράκι (210 8962 215). Καλή σας απόλαυση (επικρατούσα εκφραστική αμερικανιά). Στο κέντρο τώρα: Chopsticks λέγεται το νέο πολυ-ασιατικό εστιατόριο/take away που άνοιξε στην, καρα-ασιατική πλέον, πιάτσα κάτω απ' το Σύνταγμα (Απόλλωνος 2, 2103232 120).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ