Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Πρόλαβέ το! «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική»

Απόψε, Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 19:00, επί της σκηνής της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus) μια μοναδική παράσταση σε περιμένει, για να τη βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Κυριολεκτικά με όλες! Ναι, και με τη γεύση, έστω εξ αποστάσεως. Τρεις θα είναι οι μάγοι που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους: Ο ξακουστός και ρομαντικά πολυμήχανος σεφ Pierre Gagnaire (Πιερ Γκανιέρ), ο τολμηρός χημικός και θεωρητικός της μοριακής γαστρονομίας Hervé This (Ερβέ Τις) και ο διακεκριμένος ντράμερ της τζαζ Daniel Humair (Ντανιέλ Ιμέρ). Ο Γκανιέρ (που θεωρείται από τους τρεις καλύτερους σεφ στον κόσμο) θα μαγειρεύει, ο Ιμέρ θα παίζει μουσική, ενώ ο Τις θα παρεμβαίνει δημιουργικά και άκρως καταλυτικά. Φυσικά οι τρεις τους θα χρησιμοποιήσουν τα μεταλλικά κουζινικά σκεύη ως όργανα έκφρασης, αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σύνολο οσμών, γεύσεων, κινήσεων, ήχων, ρυθμών - αλλά και λόγου φυσικά. Προλογίζει ιδανικά ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Οι ομιλίες θα είναι στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Αυτή η παράσταση ανάδειξης της αξίας των καθημερινών απολαύσεων γίνεται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
INFO: «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00, Megaron Plus, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282 000.

Περί οίνου και συνεργασίας

Ένα νέο βραβείο -αγγλιστί Trophy- για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού οινοποιείου θα απονέμεται από φέτος στα πλαίσια του «International Wine & Spirit Competition», ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων και αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Και αυτό θα είναι το «The Kir-Yianni Best Greek Winery Trophy», που αποτελεί μία συνεργασία των διοργανωτών του διαγωνισμού και της «Κυρ-Γιάννη», του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την στοχευμένη προβολή του ελληνικού κρασιού και την καταξίωσή του στον διεθνή οινικό χάρτη. Και το σημαντικότερο, δεν σημαίνει ότι θα το κερδίσει αναγκαστικά το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Αλλά σίγουρα θα προβληθεί το καλό ελληνικό κρασί. Εύγε!

Παντού τρως σπιτικό

Είναι από τα οξύμωρα της εποχής. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σπιτικό φαγητό σε ένα εστιατόριο; Όσο καλό και να είναι το γεύμα, αν δεν είναι συγγενείς σου οι μάγειρες είναι σπιτικό το φαγητό; Αλλά η πιο γλυκιά γεύση απ' όλες είναι αυτή της νοσταλγίας. Όποιος καταφέρει και την κλείσει σε μπουκαλάκι θα εξασφαλίσει το μέλλον του. Α, παρομοίως με τον όρο «παραδοσιακό». Πιάστε κανένα λεξικό, βρε παιδιά. Υπάρχουν κι άλλες λέξεις εκεί έξω.

Ταχυφαγείο

Η Diner's Club, η εταιρεία πιστωτικών καρτών, και το βραβευμένο εστιατόριο Σπονδή (κατηγορία «Ο Σεφ στο επίκεντρο») διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με αφορμή το εκλεκτό ελαιόλαδο, βλέπε το Prestige Gourmet Olive Festival. Καλή κίνηση και από τους δύο, μόνο που η βασική αδυναμία του ελληνικού ελαιόλαδου δεν είναι ότι δεν το ξέρουν οι γνώστες, αλλά οι μέσοι καταναλωτές - τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ιδίως στο εξωτερικό, που ταυτίζουν το καλό λάδι με την Ιταλία. Και όσο για τη Diner's, πέρα από τις κινήσεις προβολής τέτοιου είδους, που ναι μεν είναι άκρως καλοδεχούμενες και επιτρέπουν τη διοργάνωση τρανών και αξιόλογων γκουρμέ εκδηλώσεων, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο και με το ποσοστό παρακράτησης κέρδους από τα εστιατόρια, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξής τους τελευταία; Άρχισαν και τα εγκαίνια στην παραλιακή... Πριν από καιρό το Reina Club Restaurant (Λ. Ποσειδώνος, Άγιος Κοσμάς, 210 9851 182), και την περασμένη Παρασκευή το 24K (πώς λέμε χρυσός 24Κ) club-restaurant στο Ακρωτήρι (Άγιος Κοσμάς, 210 9859 147). Στο μεταξύ, το μικρό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη που ειδικεύεται στο ψάρι και τα θαλασσινά μεζεδάκια είναι το Ψαράκι (210 8962 215). Καλή σας απόλαυση (επικρατούσα εκφραστική αμερικανιά). Στο κέντρο τώρα: Chopsticks λέγεται το νέο πολυ-ασιατικό εστιατόριο/take away που άνοιξε στην, καρα-ασιατική πλέον, πιάτσα κάτω απ' το Σύνταγμα (Απόλλωνος 2, 2103232 120).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γλυκό της Αθήνας μετά την απελευθέρωση

Nothing Days / Το γλυκό της Αθήνας μετά την Απελευθέρωση

Από μισογκρεμισμένο τουρκοχώρι αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αθήνα εξελίχθηκε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με τα ανάλογα γλυκά. Πώς από τον μπακλαβά και το λουκούμι του φούρνου φτάσαμε στα γαλλικά γλυκά και στα πολυτελή ζαχαροπλαστεία.
M. HULOT
Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Γεύση / Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Για σαράντα πέντε χρόνια ένα λαϊκό στέκι-χρονοκάψουλα στα Κάτω Πατήσια αποτελεί τόπο συνάντησης όσων αγαπούν το κρέας, χάρη στα μοναδικά ψητά στα κάρβουνα και πιάτα φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη.
M. HULOT
Θεόδωρος Μανουσάκης: Από την αποκάλυψή του σκανδάλου του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Το κρασί με απλά λόγια / Θεόδωρος Μανουσάκης: Από το σκάνδαλο του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Στα 11 του χρόνια έφυγε για την Αμερική, για ένα καλύτερο αύριο, στα 30 του η εταιρεία του ξεσκέπασε το σκάνδαλο Νίξον, στα 50 έφτιαξε ένα από τα οινοποιεία-σταθμούς για την Κρήτη. Η ζωή του Ted (Θεόδωρου) Μανουσάκη είναι σαν βγαλμένη από ταινία.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ