Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Πρόλαβέ το! «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική»

Απόψε, Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 19:00, επί της σκηνής της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus) μια μοναδική παράσταση σε περιμένει, για να τη βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Κυριολεκτικά με όλες! Ναι, και με τη γεύση, έστω εξ αποστάσεως. Τρεις θα είναι οι μάγοι που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους: Ο ξακουστός και ρομαντικά πολυμήχανος σεφ Pierre Gagnaire (Πιερ Γκανιέρ), ο τολμηρός χημικός και θεωρητικός της μοριακής γαστρονομίας Hervé This (Ερβέ Τις) και ο διακεκριμένος ντράμερ της τζαζ Daniel Humair (Ντανιέλ Ιμέρ). Ο Γκανιέρ (που θεωρείται από τους τρεις καλύτερους σεφ στον κόσμο) θα μαγειρεύει, ο Ιμέρ θα παίζει μουσική, ενώ ο Τις θα παρεμβαίνει δημιουργικά και άκρως καταλυτικά. Φυσικά οι τρεις τους θα χρησιμοποιήσουν τα μεταλλικά κουζινικά σκεύη ως όργανα έκφρασης, αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σύνολο οσμών, γεύσεων, κινήσεων, ήχων, ρυθμών - αλλά και λόγου φυσικά. Προλογίζει ιδανικά ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Οι ομιλίες θα είναι στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Αυτή η παράσταση ανάδειξης της αξίας των καθημερινών απολαύσεων γίνεται με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
INFO: «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», Πέμπτη 10 Μαΐου, ώρα 19:00, Megaron Plus, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282 000.

Περί οίνου και συνεργασίας

Ένα νέο βραβείο -αγγλιστί Trophy- για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού οινοποιείου θα απονέμεται από φέτος στα πλαίσια του «International Wine & Spirit Competition», ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων και αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Και αυτό θα είναι το «The Kir-Yianni Best Greek Winery Trophy», που αποτελεί μία συνεργασία των διοργανωτών του διαγωνισμού και της «Κυρ-Γιάννη», του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την στοχευμένη προβολή του ελληνικού κρασιού και την καταξίωσή του στον διεθνή οινικό χάρτη. Και το σημαντικότερο, δεν σημαίνει ότι θα το κερδίσει αναγκαστικά το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Αλλά σίγουρα θα προβληθεί το καλό ελληνικό κρασί. Εύγε!

Παντού τρως σπιτικό

Είναι από τα οξύμωρα της εποχής. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σπιτικό φαγητό σε ένα εστιατόριο; Όσο καλό και να είναι το γεύμα, αν δεν είναι συγγενείς σου οι μάγειρες είναι σπιτικό το φαγητό; Αλλά η πιο γλυκιά γεύση απ' όλες είναι αυτή της νοσταλγίας. Όποιος καταφέρει και την κλείσει σε μπουκαλάκι θα εξασφαλίσει το μέλλον του. Α, παρομοίως με τον όρο «παραδοσιακό». Πιάστε κανένα λεξικό, βρε παιδιά. Υπάρχουν κι άλλες λέξεις εκεί έξω.

Ταχυφαγείο

Η Diner's Club, η εταιρεία πιστωτικών καρτών, και το βραβευμένο εστιατόριο Σπονδή (κατηγορία «Ο Σεφ στο επίκεντρο») διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με αφορμή το εκλεκτό ελαιόλαδο, βλέπε το Prestige Gourmet Olive Festival. Καλή κίνηση και από τους δύο, μόνο που η βασική αδυναμία του ελληνικού ελαιόλαδου δεν είναι ότι δεν το ξέρουν οι γνώστες, αλλά οι μέσοι καταναλωτές - τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ιδίως στο εξωτερικό, που ταυτίζουν το καλό λάδι με την Ιταλία. Και όσο για τη Diner's, πέρα από τις κινήσεις προβολής τέτοιου είδους, που ναι μεν είναι άκρως καλοδεχούμενες και επιτρέπουν τη διοργάνωση τρανών και αξιόλογων γκουρμέ εκδηλώσεων, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο και με το ποσοστό παρακράτησης κέρδους από τα εστιατόρια, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξής τους τελευταία; Άρχισαν και τα εγκαίνια στην παραλιακή... Πριν από καιρό το Reina Club Restaurant (Λ. Ποσειδώνος, Άγιος Κοσμάς, 210 9851 182), και την περασμένη Παρασκευή το 24K (πώς λέμε χρυσός 24Κ) club-restaurant στο Ακρωτήρι (Άγιος Κοσμάς, 210 9859 147). Στο μεταξύ, το μικρό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη που ειδικεύεται στο ψάρι και τα θαλασσινά μεζεδάκια είναι το Ψαράκι (210 8962 215). Καλή σας απόλαυση (επικρατούσα εκφραστική αμερικανιά). Στο κέντρο τώρα: Chopsticks λέγεται το νέο πολυ-ασιατικό εστιατόριο/take away που άνοιξε στην, καρα-ασιατική πλέον, πιάτσα κάτω απ' το Σύνταγμα (Απόλλωνος 2, 2103232 120).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM