Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο 83% εξ αυτών είναι άθλιες. Στους περισσότερους δήμους λειτουργούν άτυπα καταφύγια ζώων με την ανοχή της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς το κόστος κατασκευής νόμιμου καταφυγίου είναι τεράστιο. Φωτο: Nick Paleologos / SOOC
6

Τους βλέπεις να βολτάρουν στους δρόμους ή να λιάζονται με τις ώρες σε πλατείες και λοιπά προσηλιακά μέρη. Οι αδέσποτοι σκύλοι (και οι γάτες φυσικά) αποτελούν, καλώς ή κακώς, αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού τοπίου στην Ελλάδα, πρόσφατα μάλιστα απέκτησαν και το δικό τους ντοκιμαντέρ χάρη στην Ελληνοαυστραλή κινηματογραφίστρια Μαίρη Ζουρνάζη με τίτλο Dogs of Democracy. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) συνομίλησα με την Έλενα Δέδε από την πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων «Dogs' Voice» για πολλά και διαφορετικά θέματα.

— Καταρχάς, πόσα αδέσποτα ζώα έχουμε στην Ελλάδα;

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει επίσημα καταμετρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα επίσημα κρατικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, αν και ο πληθυσμός των γατών είναι αδύνατο να καταμετρηθεί, υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 25% σε αυτό το νούμερο. Από τον προαναφερθέντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.


— Από πού προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα;

Οι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων, σύμφωνα με την έρευνα του Dogs' Voice σε δείγμα 1.200 ιδιοκτητών σκύλων σε όλη την Ελλάδα, ηλικίας 28-48 ετών. Ο πληθυσμός αδέσποτων γατών προέρχεται κατά 72% από τις ήδη αδέσποτες γάτες που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Να συνυπολογιστεί στην απάντηση ότι το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει κατοικίδιο ζώο συντροφιάς (σκύλος, γάτα, μικρό θηλαστικό, πτηνά κ.ά.), ενώ ο πληθυσμός των ιδιοκτητών σκύλων στην Ελλάδα σήμερα φθάνει τους 750.000.

Τα ποσοστά καταγγελίας κακοποίησης ζώων αυξήθηκαν κατά 22% το 2016 σε σχέση με το 2015. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, περίπου 870.000 ζώα.


— Πόσες φιλοζωικές οργανώσεις λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ενεργά περίπου 120 φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν νομική προσωπικότητα και τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο το σωματείο τους και όχι κάποιο φυσικό πρόσωπο. Από αυτές μόνο το 35% έχει ενεργές συμβάσεις με τον δήμο της περιοχής του.

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Έλενα Δέδε. Φωτό:Γιάννης Φαφουτάκης


— Πόσα χρήματα δίνονται κάθε χρόνο στους δήμους για προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων αδέσποτων ζώων;

Οι δήμοι απορροφούν περίπου 1,3 εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων. Ένας μέσος δήμος σε αστικό κέντρο στειρώνει και φροντίζει με το πρόγραμμά του περίπου 90 αδέσποτα ζώα κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα 40 δημοτικά κυνοκομεία. Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο 83% εξ αυτών είναι άθλιες. Στους περισσότερους δήμους λειτουργούν άτυπα καταφύγια ζώων με την ανοχή της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς το κόστος κατασκευής νόμιμου καταφυγίου είναι τεράστιο. Πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει την επιδότηση δήμων για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

— Ποια θα έλεγες ότι είναι τα κυριότερα ζητήματα σήμερα αναφορικά με την έκταση του προβλήματος;

Η μη εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος υπάρχει, αλλά η πολιτεία δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να ελέγχει ότι εφαρμόζεται. Σπανίως η αστυνομία πραγματοποιεί τυχαία ελέγχους για τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Επίσης, επικρατεί εσφαλμένη νοοτροπία αναφορικά με τη στείρωση. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων πιστεύουν ακόμα σε ποσοστό 67% ότι ο χαρακτήρας του ζώου θα αλλάξει αν στειρωθεί (θα γίνει πιο μαλθακό, δεν θα είναι καλός φύλακας) και ότι κάθε θηλυκός σκύλος πρέπει να γεννήσει τουλάχιστον μία φορά πριν στειρωθεί, σύμφωνα πάλι με την έρευνά μας. Παράλληλα, η έκδοση υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για προσωρινή και νόμιμη εκτροφή εκκρεμεί από το 2012. Τέλος, υπολόγισε ότι η παράνομη εμπορία ζώων ράτσας εκτιμάται ότι άγγιξε σε τζίρο, μόνο το 2016, τα 360.000 ευρώ στην Ελλάδα.


— Μπορεί να βελτιωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο;

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση δεσποζόμενων ζώων (πλην των περιπτώσεων νόμιμης, κατ' επάγγελμα εκτροφής ζώων) για τα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας κτηνιατρείου, αν ο κτηνίατρος παρέχει υπηρεσίες σε ιδιοκτήτη ζώου που δεν φέρει ηλεκτρονική σήμανση. Τέλος, η κατάσταση θα βελτιωνόταν με την εισαγωγή ενότητας ζωοφιλικού περιεχομένου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημοτικών και γυμνασίων.

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: STUPID GREG/LiFO


— Γιατί κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μιλάμε μόνο για τα ζώα συντροφιάς;

Έχεις δίκιο σε αυτό. Δυστυχώς, το επίπεδο ευαισθητοποίησης για τα ζώα βιομηχανικής εκτροφής προς κατανάλωση βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.


— Τι ισχύει για την κακοποίηση των ζώων;

Τα ποσοστά καταγγελίας κακοποίησης ζώων αυξήθηκαν κατά 22% το 2016 σε σχέση με το 2015. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, περίπου 870.000 ζώα. Οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν επιβολή κυρώσεων και προστίμων για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων αυξήθηκαν κατά 34% το 2016 σε σχέση με το 2015.


— Τι γίνεται με τις υιοθεσίες;

Το ποσοστό των επιτυχών υιοθεσιών, σύμφωνα με έρευνα του Dogs' Voice σε 50 φιλοζωικές της πλατφόρμας μας σε όλη την επικράτεια, άγγιξε το 58% το 2016. Τα υπόλοιπα ζώα είτε επεστράφησαν είτε εγκαταλείφθηκαν εκ νέου στον δρόμο. Από το 2015 έως σήμερα η πλατφόρμα του Dogs' Voice υποστήριξε 4.000 αγγελίες και σημείωσε 860 επιτυχείς υιοθεσίες.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Urban Culture
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κουβέντα για τα σκυλιά της αθηναϊκής δημοκρατίας

Οθόνες / Μια κουβέντα για τα σκυλιά της αθηναϊκής δημοκρατίας

… ή αλλιώς, πώς το ντοκιμαντέρ της Μαίρης Ζουρνάζη για τα αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας εν μέσω κρίσης «διδάσκει» ελπίδα, κατανόηση, προσφορά, φροντίδα κι αλληλεγγύη δείχνοντας δρόμους για περισσότερη, αληθινότερη δημοκρατία και στους ανθρώπους της
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT
Αλεπότρυπα

Αθλητισμός / Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Σήμα κατατεθέν της γειτονιάς της Άνω Κυψέλης, το αθλητικό συγκρότημα, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από οκτώ διαφορετικούς συλλόγους, παραμένει ένα μυστικό της πόλης μας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ