Το εντυπωσιακό ρόστερ του δικτυακού τόπου «edge» (www.edge.org) περιλαμβάνει επιφανείς επιστήμονες και διανοούμενους, οι οποίοι έχουν συστήσει ένα «Παγκόσμιο Κέντρο Ερωτήσεων», που απευθύνονται στην αρχή κάθε χρόνου σε Αμερικανούς - άντε και σε Καναδούς (είναι δηλαδή «παγκόσμιο», όπως και οι τελικοί του πρωταθλήματος μπέιζμπολ, που είναι εθνική υπόθεση αλλά αποκαλείται World Series). Η φετινή ερώτηση ήταν η εξής: «Πώς έχει αλλάξει το internet τον τρόπο που σκέφτεσαι;». Ανταποκρίθηκαν 167 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες και οι απαντήσεις τους υπερβαίνουν τις 130.000 λέξεις. Αναγκαστικά το τύπωσα για να το διαβάσω - εκτιμώ το εύρος ψηφιοποιημένης γνώσης και πληροφορίας που παρέχει το internet, αλλά αποκλείεται να συγκεντρωθώ τόση ώρα στην οθόνη. Αυτή μάλλον θα ήταν η δική μου απάντηση στο ερώτημα, αλλά οι απόψεις των «ειδικών» έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ιδού κάποιες απ' αυτές...

«To internet με κάνει να ελπίζω ότι στο μέλλον όλοι θα φοράνε αποκριάτικα κουστούμια 365 μέρες τον χρόνο... Επίσης, με συνδέει με τη μουσική κουλτούρα πολύ πιο έντονα απ' ό,τι θα πίστευα όταν ήμουν πιτσιρικάς. Κάποτε, το γούστο κάποιου στη μουσική παγιωνόταν γύρω στα 23. Από κει και μετά, αυτός ο κάποιος (άντρας συνήθως) περνούσε την υπόλοιπη ζωή του λατρεύοντας τα ίδια άλμπουμ 33 στροφών για πάντα. Τώρα, η επιμέλεια/καλλιέργεια του προσωπικού μουσικού γούστου δεν τελειώνει ποτέ. Οι άνθρωποι δεν ρωτάνε πια "άκουσες το καινούργιο του τάδε;" αλλά "τι ανακάλυψες πρόσφατα;"» - Douglas Copland, συγγραφέας.

«Νομίζω ότι το internet πιθανότατα θα εξελιχθεί μόνο του πολύ πολύ σύντομα και θα απαντά πολύ πιο αποτελεσματικά από μένα σε τέτοιες ερωτήσεις. Και όταν συμβεί αυτό, εγώ θα το συνειδητοποιήσω τελευταίος. Αυτή είναι μια τρομακτική σκέψη» - Terence Koh, καλλιτέχνης.

«Δεν υπάρχει καινούργιος εαυτός. Δεν υπάρχουν καινούργιοι άλλοι. Επομένως, δεν υπάρχουν καινούργιο μυαλό και καινούριοι τρόποι σκέψης. Είμαστε το ίδιο είδος που ήμαστε και πριν το internet. Ναι, το internet μπορεί να μας διευκολύνει να φτιάξουμε μια αποτελεσματική βόμβα ή να βρούμε κάποιον πρόθυμο ερωτικό σύντροφο. Αλλά από μόνο του δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη πραγματικότητα της σκέψης μου, όπως δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη ροπή μας στη βία ή την έμφυτη επιθυμία μας για τον έρωτα» - Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.

«Σου έχει τύχει να διαβάσεις τα τελευταία χρόνια κάποιο βιβλίο που να εκδόθηκε πριν τα μέσα της δεκαετίας του '90 και να σκεφτείς "Τι πρωτόγονες ιδέες που κυκλοφορούσαν πριν το internet!"; Ούτε κι εμένα. Το internet δεν έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων δεν άλλαξε τον τρόπο που χωνεύουμε το φαγητό» - Joshua Greene, Γνωστικός Νευροβιολόγος στο Χάρβαρντ.

«To internet προσφέρει πληροφορία όπως ένα μπουκάλι κέτσαπ προσφέρει κέτσαπ. Στην αρχή πέφτει πολύ λίγο και μετά πέφτει πάρα πολύ. Στο ενδιάμεσο, υπήρξαν οι αλκυονίδες μέρες του "όσο χρειάζεται". Για μένα, αυτό κράτησε περίπου δέκα χρόνια. Ήταν τα καλύτερα της ζωής μου» - Judith Rich Harris, ερευνήτρια. θεωρητικός

«Το internet είναι ευχή και κατάρα. Ευχή, κυρίως» - Ed Regis συγγραφέας

«To internet έχει συνδέσει τόσο πολλά εκατομμύρια από μας σε ανώνυμους online όχλους, ώστε η εντύπωση ότι κάτι είναι αληθινό δημιουργείται μόνο από τον αριθμό των ανθρώπων που το ασπάζονται και το επαναλαμβάνουν - σαν να επιλέγεις εστιατόριο όχι από την ποιότητα του φαγητού, αλλά μόνο κοιτάζοντας αν είναι γεμάτο ή όχι» - Alan Alda, ηθοποιός

«Αν χρησιμοποιήσουμε το internet για να αποτραβήξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα από την προσκολλημένη στον 18ο αιώνα έμφασή του στην απομνημόνευση -εντελώς άσκοπη στην εποχή της Wikipedia- διδάσκοντας στα παιδιά την έρευνα και την αξιολόγηση, τότε ίσως αλλάξουμε πραγματικά τον τρόπο σκέψης μας» -Gary Marcus, καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας.