Μαγιακόφσκι

Μαγιακόφσκι Facebook Twitter
0

Τετάρτη 19:00, σε ένα μπαρ

Καθόμαστε στο μπαρ, εγώ πίνω καφέ, τα κορίτσια έχουν έρθει για εκείνο το ένα ποτό («Έλα μωρέ για ένα ποτό». «Μόνο ένα όμως. Ένα»). Από τα ηχεία παίζει Joe Dassin και Βarbara Streisand. Κοροϊδεύουμε λίγο τη Μάγδα γιατί ο μπάρμαν -που φοράει χεβιμεταλάδικο μπρασελέ- την κοιτάει σαν υπνωτισμένος. «Μπορώ να έχω, σας παρακαλώ, μια λευκή τεκίλα;» τον ρωτάει εκείνη με την πιο σιροπιαστή της φωνή. Κάτι συζητάμε, όταν αρχίζουμε, θέλοντας και μη, να ακούμε τη δυνατή, μεθυσμένη συζήτηση μιας παρέας που κάθεται ακριβώς από πίσω μας. Στην αρχή ξεχωρίζουμε τις λέξεις «άβυσσος», «λυρισμός» και «υπαρξισμός». Είναι δυο άντρες και μια γυναίκα γύρω στα 50. «Μα δεν καταλαβαίνεις», ακούγεται η φωνή του άντρα που σχεδόν φτύνει πάνω από το ουίσκι του, «το έργο του Μαγιακόφσκι». «Εγώ δεν καταλαβαίνω, ρε;» του απαντάει ο φίλος του. «Επάνω στα ταμπούρλα ο άξεστος τον έρωτα ξαπλώνει» συμπληρώνει κάτω από το μουστάκι του. Κοιτάω τις φίλες μου ειρωνικά (είμαι κακός άνθρωπος) και συνεχίζουμε την κουβέντα μέχρι που ακούγεται ένας απροσδιόριστος θόρυβος. Είναι η γυναίκα της παρέας, που τραγουδάει δυνατά και μεθυσμένα. Προσπαθούμε να την αγνοήσουμε, αλλά είναι αδύνατον: τραγουδάει το «Χαρικλάκι» λες και είναι Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο. Δημοτικά τραγούδια και σκυλοτράγουδα - όλα γίνονται ένα «θα γίνεις δικιά μου / τα όνειρά μου, / μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο / γιατί με μάρανες τον πικραμένο;». Η φωνή της αιωρείται παράφωνη και θλιβερή πάνω από το κεφάλι μας. Στην αρχή γελάμε, μετά το όλο θέαμα γίνεται κάπως παράξενο - είναι μόνο 07:30 το απόγευμα. Όταν σηκώνομαι να φύγω, η θλιβερή μπεκρού με αγκαλιάζει από τη μέση και μου λέει «Πού νομίζεις ότι πας, μανάρι μου;». Θέλω να της πω «Άφησέ με να φύγω, θλιβερή μπεκρού» (πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν τη λέξη), αλλά αντί γι’ αυτό απλώς βγάζω τα χέρια της από πάνω μου. 

Τετάρτη  βράδυ, 21:00, στο τρόλεϊ

Είναι η δεύτερη φορά που πετυχαίνω ζευγάρι από τρελαμένα πρεζόνια μέσα στο τρόλεϊ. Κάθονται στις τελευταίες θέσεις. Βρίζονται για ώρα πολλή: «Θα σε δείρω, ρε» του φωνάζει εκείνη με χείλια μπλαβιασμένα. Εκείνος έχει ανάψει τσιγάρο. Γύρω τους έχει ανοίξει ένα κενό: όλοι έχουν πάει λίγο, έστω κι ελάχιστα, πιο κει. Κάποτε μια κοπέλα που είχε χάσει πολλά χρόνια από τη ζωή της με την πρέζα μού είχε πει πως στην ηρωίνη δεν υπάρχουν ζευγάρια, ούτε φιλίες. Όπως στρίβει το τρόλεϊ έξω από την Αγία Φωτεινή, το αγόρι ανοίγει ξαφνικά το παράθυρο. Βγάζει το χέρι του απ’ έξω κι αδειάζει ένα φακελάκι με άσπρη σκόνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Ρεπορτάζ / Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Η αναμονή στις εφαρμογές και τις εταιρείες ραδιοταξί, όσα ζούμε καθημερινά παρακαλώντας για κούρσα στο Μοναστηράκι ή στην πλατεία Συντάγματος και η πλευρά των εκπροσώπων των οδηγών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Στο έλεος της ηχορύπανσης, της ανομίας και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Aθήνα / Πώς διέλυσαν και καταπάτησαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Τρεις μόνιμοι κάτοικοι και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας μιλούν στη LiFO για την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ