— Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Apple, πες μας, καταρχάς, τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά των μοντέλων.

H Apple ανακοίνωσε τα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X. Τα δύο πρώτα μοιάζουν σχεδιαστικά με τα iPhone που έχουμε δει από το 2014, όμως η εταιρεία έχει αλλάξει την πλάτη κι έχει προσθέσει γυαλί για να μπορεί να φορτίζει ασύρματα (εφόσον μπορεί πια να το κάνει αυτό). Ακόμα μία διαφορά είναι η οθόνη, που πλέον είναι OLED ή Super Retina (4.7 ίντσες και 5.5 ίντσες, ανάλογα με το μοντέλο) και σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι είναι πιο φωτεινή, έχει καλύτερα χρώματα, φοβερά μαύρα και υποστηρίζει το πρωτόκολλο HDR για να μπορεί να προβάλλει ακόμα καλύτερη εικόνα. Έχουν νέο επεξεργαστή που η Apple έχει ονομάσει A11 Bionic και είναι, όπως είναι λογικό, πιο γρήγορος από αυτόν των προηγούμενων μοντέλων. Η κάμερα του iPhone 8 και του iPhone 8 Plus είναι στα 12MP, ενώ το δεύτερο στο πίσω μέρος του έχει και μία δεύτερη για να κάνει ζουμ και πλέον, εκτός από το Portrait Μode, μπορεί να υποστηρίξει μια νέα λειτουργία που λέγεται Portrait Lighting, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόζει τον φωτισμό της φωτογραφίας μετά τη λήψη της. Το iPhone X έχει σχεδόν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το iPhone 8 Plus, όμως ο σχεδιασμός του έχει αλλάξει και πλέον η OLED οθόνη είναι στις 5.8 ίντσες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μπροστινό μέρος της συσκευής.

 

— Τι ξεχωρίζεις εσύ από όλα αυτά;

Αυτό που κάνει τα νέα iPhone να ξεχωρίζουν είναι η AR (Augmented Reality) δυνατότητα που διαθέτει, που σε συνδυασμό με το AR Kit που υπάρχει στο iOS 11 θα φέρει αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το smartphone τόσο στις καθημερινές χρήσεις όσο και στα video games, αφού θα μπορεί να εμπλουτίζει τον πραγματικό κόσμο με ψηφιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής. Επίσης, το FaceID, βάσει του οποίου μόνο το πρόσωπο του κατόχου μπορεί να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο, είναι μια πολύπλοκη κι ενδιαφέρουσα τεχνολογία.

 

Έχουν νέο επεξεργαστή που η Apple έχει ονομάσει A11 Bionic και είναι, όπως είναι λογικό, πιο γρήγορος από αυτόν των προηγούμενων μοντέλων.

 

— Αξίζει εν τέλει τα λεφτά του το iPhone X;

Αν σκεφτείς ότι πλέον, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, κουβαλάμε έναν υπολογιστή στην τσέπη μας και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όπου και αν είμαστε, τότε, ναι. Από την άλλη, σίγουρα απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, άλλο αν η Apple δεν θέλει να το παραδεχτεί.

 

— Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Apple δεν μπορεί πια να καινοτομήσει τεχνολογικά (όπως έκανε με το πρώτο iPod και iPhone) και στηρίζεται πλέον στη συντήρηση του brand name της. Τι πιστεύεις εσύ;

Σίγουρα ο ανταγωνισμός που υπάρχει στην αγορά των smartphones είναι πάρα πολύ μεγάλος, οπότε όλα όσα ανακοινώνει η Apple τα έχουμε ήδη δει σε ανταγωνιστικές της εταιρείες εδώ και καιρό. Αυτό έχει κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι η Apple έχει σταματήσει να καινοτομεί. Από πλευράς hardware, προσπαθεί να διατηρήσει το κοινό της, βελτιώνοντας τις συσκευές της. Εκεί που συνεχίζει να καινοτομεί, κατά τη γνώμη μου, είναι στο software της, με το νέο iOS να μπορεί να προσφέρει δυνατότητες στους developers να αναπτύξουν εφαρμογές AR που για την ώρα μπορεί να μη φαίνεται πολύ σημαντικό, όμως προς τα εκεί θα κινηθούν όλοι οι κατασκευαστές στο μέλλον.

 

— Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η αγορά των smartphones το επόμενο διάστημα;

Αφού πλέον βγήκαν τα πρώτα smartphones με ολόκληρο το μπροστινό τους μέρος να είναι οθόνη, το επόμενο είναι να δούμε τα πρώτα που θα διπλώνουν και, φυσικά, ποιος θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα καινοτομήσει στο κομμάτι της μπαταρίας και της αυτονομίας της συσκευής. Σίγουρα, το επόμενο έτος θα είναι πολύ ενδιαφέρον, με αρκετές ανακοινώσεις.