Εμμανουέλα και Πάνο, πείτε μας, τι ξέρουμε λάθος για τους ναυαγοσώστες;

Εμμανουέλα και Πάνο, πείτε μας, τι ξέρουμε λάθος για τους ναυαγοσώστες; Facebook Twitter
Γενικά, ναυαγοσώστης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει καλή σχέση με το υγρό στοιχείο και, πάνω απ' όλα, θέληση να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Α, και σοβαρότητα! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

— Παιδιά, ποιο είναι το στιλ σας;

Εμένα είναι το ελεύθερο και της Εμμανουέλας το πρόσθιο.


— Γιατί θελήσατε να γίνετε ναυαγοσώστες;

Γιατί είναι μια ωραία, διαφορετική, ευχάριστη, αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά, στην οποία καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι μια βολική και καλή επιλογή για φοιτητές γιατί μπορούν να εργαστούν full-time ή part-time, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ασχολούνται και με τις σπουδές τους.


— Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος σωστός ναυαγοσώστης;

Γενικά, ναυαγοσώστης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει καλή σχέση με το υγρό στοιχείο και, πάνω απ' όλα, θέληση να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Α, και σοβαρότητα! Επιπλέον, πρέπει να διαθέτει σωματική αντοχή, θάρρος, υπευθυνότητα και συνέπεια. Φυσικά, είναι απαραίτητο να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση και να δώσει τις αντίστοιχες εξετάσεις και σε περίπτωση που θελήσει να εργαστεί σε παραλία, οφείλει, εκτός των άλλων προσόντων, να έχει ειδική άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος από το Λιμεναρχείο.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το επάγγελμα είναι εποχικό. Αυτό ισχύει εν μέρει, ωστόσο υπάρχουν χώροι που χρειάζονται ναυαγοσωστική κάλυψη όλο τον χρόνο.


— Δηλαδή πώς εκπαιδεύεται κανείς;

Κάνοντας μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, έξω και μέσα στο νερό. Μαθαίνουμε τα ναυαγοσωστικά στυλ κολύμβησης που διαφέρουν από τα κλασικά, μια και ο ναυαγοσώστης πρέπει να κρατάει το κεφάλι του συνεχώς έξω από το νερό. Μαθαίνουμε να κάνουμε ρυμουλκήσεις, απεγκλωβισμούς, αποκρούσεις και να δίνουμε τις πρώτες βοήθειες. Και, φυσικά, περνάμε από εξετάσεις.


— Τι ακριβώς κάνει ένας ναυαγοσώστης στις παραλίες και στις πισίνες;

Βασικά, δουλειά μας είναι να προλαβαίνουμε ενδεχόμενα ατυχήματα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ατυχήματα μέσα και έξω από το νερό και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες.


— Τον υπόλοιπο χρόνο τι κάνετε;

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το επάγγελμα είναι εποχικό. Αυτό ισχύει εν μέρει, ωστόσο υπάρχουν χώροι που χρειάζονται ναυαγοσωστική κάλυψη όλο τον χρόνο.


— Τι φοράτε σήμερα και πόσο κοστίζει;

Μαγιό χρώματος πορτοκαλί με την ένδειξη «lifeguard», το οποίο κοστίζει 20 ευρώ το γυναίκειο και 15 ευρώ το ανδρικό! Ο ναυαγοσώστης έχει δύο σωσίβια: το rescue can και το rescue tube. To rescue can είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο, ενώ το rescue tube αποτελείται από αφρώδες υλικό. Επίσης, ο εξοπλισμός του ναυαγοσώστη περιέχει κιάλια, τηλεβόα, πλωτό φορείο, βατραχοπέδιλα, φορητό φαρμακείο, σφυρίχτρα, κ.ά.

Εμμανουέλα και Πάνο, πείτε μας, τι ξέρουμε λάθος για τους ναυαγοσώστες; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ιnfo:

Η Εμμανουέλα Κολοσακά είναι ναυαγοσώστρια και έχει αναλάβει τις εκπαιδευτικές δράσεις της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής και ο Πάνος Ροβόλας είναι εκπαιδευτής ναυαγοσωστών στην ίδια σχολή.

Η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής βρίσκεται στην Ακτή Μουτσοπούλου 70 στον Πειραιά, www.pashna.gr.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Έχεις Γούστο!
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ