Στη σκιά μιας οικονομίας που λιμνάζει

Στη σκιά μιας οικονομίας που λιμνάζει Facebook Twitter
Τα νούμερα αυτά, αν δεν ανατραπούν, στην ουσία περιγράφουν μια οικονομία που δεν πάει πουθενά. Φωτο: Eurokinissi
3

Λιμνάζει η ελληνική οικονομία και θα λιμνάζει για καιρό, απ' ό,τι φαίνεται. Αυτό λέει στην ουσία το ΔΝΤ με την αναθεώρηση προς τα κάτω στην οποία προέβη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, αφού χαμηλώνει την ανάπτυξη στο 2% για το 2018 από το 2,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Εξίσου απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του και για το 2019, που προβλέπει ανάπτυξη στο 1,8%, και στο 1,9% για το 2023. Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, με μια τόσο αναιμική ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ξεκολλήσει και κανένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της χώρας δεν είναι δυνατό. Τα νούμερα αυτά, αν δεν ανατραπούν, στην ουσία περιγράφουν μια οικονομία που δεν πάει πουθενά.


Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, που δεν δείχνει να προβληματίζεται ιδιαιτέρως, είναι από φιέστα σε φιέστα. Είναι χαρακτηριστικός ο πανηγυρικός τόνος που έδωσαν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες υπουργοί και γενικοί γραμματείς, συνοδεία εκατοντάδων κομματικών στελεχών, μετακλητών και συμβούλων, θυμίζοντας εποχές Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προ μνημονίων.

Την ίδια ώρα που η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ κατέλυε στο Rodos Palace Hotel, τα ΜΑΤ που θα καταργούσαν χτυπούσαν ανηλεώς τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο της Συρίας.


Την ίδια ώρα που η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ κατέλυε στο Rodos Palace Hotel, τα ΜΑΤ που θα καταργούσαν χτυπούσαν ανηλεώς τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο της Συρίας.


Τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους και για έναν ακόμη λόγο αυτή την εβδομάδα, κι αυτός ήταν οι φιλοφρονήσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ.


Την εβδομάδα αυτή υπήρξαν πολλές καταγγελίες δημοσιογράφων για κυβερνητικές παρεμβάσεις και λογοκρισία. Πρώτα ήταν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, οι οποίοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι ανησυχούν «για τα φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, πολιτικών παρεμβάσεων και συνδιοίκησης», τα οποία τους γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και «είναι ξένα με έναν σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Το δεύτερο κρούσμα αφορούσε –σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αρχικά στο mediatvnews και φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται– δημοσιογράφο του ραδιοφώνου της ΕΡΤ που υπέβαλε παραίτηση από το ρεπορτάζ της, καταγγέλλντας ότι η διοίκηση το ανέθεσε σε άλλον δημοσιογράφο, επειδή αυτό ήταν απαίτηση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης.

 
Υπήρξε και τρίτο κρούσμα όμως, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, και αυτό ήταν ο αποκλεισμός δημοσιογράφου του Σκάι από την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών με εντολή του υπουργού Χρ. Σπίρτζη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου, η εντολή για αποκλεισμό του δόθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας του υπουργού για άρθρα του που αφορούν τη δραστηριότητά του σχετικά με τα διόδια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σκοπεύει να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές.


Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον αποτυχημένους Προέδρους της χώρας του και έληξε τη θητεία του αγγίζοντας το ναδίρ της δημοτικότητάς του, εξέδωσε βιβλίο στο οποίο αναφέρει και την Ελλάδα.

Με την αναφορά αυτή επιχειρεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «σωτήρα» της Ευρωζώνης, μέσω της «σωτηρίας» της Ελλάδας που προσπαθεί να πει ότι εκείνος πέτυχε, βάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στον ίσιο δρόμο της δημοσιονομικής αρετής των μνημονίων.

Πολιτικό 7ήμερο
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Τα σχόλια της κας Β. Σιούτη έχουν πάντοτε ενδιαφέρον, εντοπίζουν πολλές παραμέτρους της πολιτικής ζωής αλλά εκεί που ξεκινά το πολύ ενδιαφέρον, αφήνουν τη συνέχεια για τον αναγνώστη (μήπως αυτό είναι το συστατικό της μεγάλης επιτυχίας;):1.- "...οι φιλοφρονήσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ". Πηγή: www.lifo.gr. = Ο Τσίπρας γκρέμισε τον ριζωμένο αντιαμερικανισμό που διακατείχε τη χώρα -αριστερούς αλλά και δεξιούς.2.- Ο Ολάντ "...επιχειρεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «σωτήρα» της Ευρωζώνης, μέσω της «σωτηρίας» της Ελλάδας που προσπαθεί να πει ότι εκείνος πέτυχε, βάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στον ίσιο δρόμο της δημοσιονομικής αρετής των μνημονίων." Πηγή: www.lifo.gr = Ανεξάρτητα από το αν ο Ολάντ ήταν καλός ή κακός, επηρέασε τον Τσίπρα και έστρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ προς φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση (ο Γιάνης και οι ιδεοληπτικοί τους άφησαν).
«Ναι» από το ΣτΕ για την τουριστική επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στην Αταλάντηhttp://m.lifo.gr/now/greece/189152/nai-apo-to-ste-gia-tin-toyristiki-ependysi-1-5-dis-eyro-stin-atalanti«Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, στις μελέτες κ.λπ. που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο, γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση, εκτιμώμενου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου, η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»Νομίζω πως η οικονομία μας, ξεπουλώντας εκτάσεις φυσικής ομορφιάς σε ξένα, κυρίως, συμφέροντα και δημιουργώντας θέσεις ελαστικής εργασίας που θα καλυφθούν κυρίως από χαμηλόμισθους μετανάστες κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.Εξάλλου τα κέρδη που θα προκύψουν θα συμβάλουν στο ΑΕΠ και στο τραπεζικό σύστημα της, ξένης, χώρας. Προς τι η γκρίνια;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ