Ο Inarritu και πάλι φαβορί

Ο Inarritu και πάλι φαβορί Facebook Twitter
2

Έχει γίνει μεξικανική υπόθεση το ζήτημα των Όσκαρ Σκηνοθεσίας την τελευταία τριετία, με τον Alfonso Cuarón να κερδίζει το 2013 με το «Gravity», τον Alejandro G. Inarritu να κερδίζει πέρυσι με το «Birdman» και να είναι και φέτος πάλι το μεγάλο φαβορί…

Είναι αλήθεια, ότι το «The Revenant» είναι η ταινία που έχει προκαλέσει την περισσότερη αίσθηση, παράλληλα και με όλη την πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει για την δυσκολία των γυρισμάτων. Γι' αυτό είναι άλλωστε και μία από τις ταινίες που τις περιμένουμε πώς και πώς να έρθουν στις Οσκαρικές πρεμιέρες των καναλιών Novacinema. 

Πάντως, ο Inarritu έχει ήδη σπάσει ένα ρεκόρ και συγκεκριμένα των βραβείων The Directors Guild of America, όπου είναι ο πρώτος στην ιστορία αυτού του θεσμού που κερδίζει δύο φορές συνεχόμενα. Μην ξεχνάμε ότι κέρδισε και στις Χρυσές Σφαίρες…

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στα Όσκαρ, θα βρούμε μόλις δύο σκηνοθέτες να το έχουν καταφέρει και συγκεκριμένα ο John Ford με τις ταινίες «The Grapes of Wrath» (1940) και «How Green Was My Valley» (1941) και ο Joseph L. Mankiewicz με τις ταινίες «A Letter to Three Wives» (1949) και «All About Eve» (1950). Αυτό σημαίνει, ότι έχουν περάσει 66 χρόνια, από τότε που σκηνοθέτης κατάφερε να πάρει Όσκαρ δύο χρονιές συνεχόμενα. Λέτε να τα καταφέρει ο Μεξικανός;

Ο Inarritu και πάλι φαβορί Facebook Twitter

Κυριότερο αντίπαλό του, βλέπουν τον βετεράνο George Miller, ο οποίος είναι για πρώτη φορά υποψήφιος σε αυτήν την κατηγορία. Ο ελληνικής καταγωγής Miller (ή Μηλιώτης από τα Κύθηρα) χαίρει μεγάλου σεβασμού από τον κινηματογραφικό κόσμο και οι ταινίες Mad Max συγκαταλέγονται στις καλύτερες ταινίες δράσης παγκοσμίως.

Οι λοιποί υποψήφιοι χαίρουν επίσης εκτίμησης και σεβασμού, αν και τα ονόματά τους δεν πολυακούγονται ως εν δυνάμει νικητές. Πρόκειται για τους Tom McCarthy ("Spotlight"), Adam McKay ("The Big Short") και Lenny Abrahamson, ("Room"), οι ταινίες των οποίων βρίσκονται σε διάφορες κατηγορίες των Όσκαρ και έχουν δυναμικό παρόν στα περισσότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Υποψήφιοι:

Tom McCarthy ("Spotlight")

Adam McKay ("The Big Short")

George Miller ("Mad Max: Fury Road")

Alejandro Gonzalez Inarritu ("The Revenant")

Lenny Abrahamson, ("Room")

Πιθανόςνικητής: Alejandro Gonzalez Inarritu

Αουτσάιντερ: George Miller

Για όσους ψάχνουν άλλες ταινίες που θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στην πεντάδα, μάλλον θα τις ανακαλύψουν παρακάτω στη σειρά:

6. Steven Spielberg "Bridge of Spies"

7. Todd Haynes "Carol"

8. Ridley Scott "The Martian"

9. Denis Villenueve "Sicario"

10. F. Gary Gray "Straight Outta Compton"  

11. John Crowley "Brooklyn"

12. Quentin Tarantino  "The Hateful Eight"

13. Jay Roach "Trumbo"

14. László Nemes "Son of Saul"

15. Cary Joji Fukunaga "Beasts of No Nation"

16. Alex Garland "Ex Machina"

17. Danny Boyle "Steve Jobs"

18. Tom Hooper "The Danish Girl"

19. Ryan Coogler "Creed"

20. David O. Russell "Joy"

Όσοι δε βλέπετε την ώρα για την τελετή, τα  κανάλια Novacinema προβάλλουν ζωντανά και σε αποκλειστικότητα την πιο λαμπρή γιορτή του κινηματογράφου. Επίσης η τελετή είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και ondemand, και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Όσο δε για τις ταινίες, τα Novacinema προβάλλουν πρώτα από όλους βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και 1 χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
The Martian, Son of Saul και Sicario αντί των spotlight, the big short και room για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Το σορταρισμα ειδικα δεν έπρεπε να το βλέπουμε πουθενά!
Να το πάρει για να δικαιωθεί και ο Ταρκόφσκι. Άλλωστε καλύτερη σκηνοθεσία-απίστευτη χρήση των εκφραστικών του μέσων - είναι μακράν το ντεμπούτο του Νέμες με το: "ο γιος του Σαούλ " , αλλά ουπς βραβεύουν μόνο ταινίες από Αμερική σε αυτή την κατηγορία.