Υεμένη: Εκεί όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη

Υεμένη: Εκεί όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη Facebook Twitter
EPA
0

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, με το 80% του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Υεμένη διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν τους επόμενους έξι μήνες, προειδοποίησαν χθες Πέμπτη τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θύλακοι όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού ήδη επανεμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν αυτόν τον βαθμό καταστροφικής διατροφικής ανασφάλειας ενδέχεται σχεδόν να τριπλασιαστεί, από 16.500 επί του παρόντος στους 47.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου του 2021», πρόσθεσαν οι τρεις υπηρεσίες.

Οι αριθμοί προκύπτουν από μελέτη για την επισιτιστική κρίση στην Υεμένη. Προβλέπει ότι ο αριθμός των Υεμενιτών που αντιμετωπίζουν «διατροφική ανασφάλεια φάσης 4», κατηγορίας μια βαθμίδα κάτω από τον λιμό, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί από τα 3,6 εκατομμύρια στα 5 εκατομμύρια την αμέσως προσεχή περίοδο.

Στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, τη φτωχότερη του αραβικού κόσμου, μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιούσε ότι «αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση εκατομμύρια ζωές μπορεί να χαθούν» στην Υεμένη εξαιτίας της κρίσης στον εφοδιασμό των πολιτών της με τρόφιμα.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, το 45%, αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με την ανάλυση της Ολοκληρωμένης Κατάταξης Φάσεων Διατροφικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) του ΟΗΕ. Η κατάσταση οδεύει να επιδεινωθεί το νέο έτος, με το ποσοστό να αναμένεται να αυξηθεί στο 54%, ή 16,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ο λιμός μπορεί ακόμη να προληφθεί, αλλά η ευκαιρία γι' αυτό ξεγλιστράει κάθε μέρα που περνάει», υπογράμμισε χθες ο Ντέιβιντ Μπίζλι, ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, το οποίο έλαβε φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χαρακτήρισε τα στοιχεία της IPC «κλήση αφύπνισης του κόσμου».

Υεμένη: Εκεί όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη Facebook Twitter
EPA

Λιμός και πανδημία μαζί

Δεν έχει κηρυχθεί ποτέ επίσημα κατάσταση λιμού στη χώρα. Όμως φέτος, τα περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η μείωση των εμβασμάτων, οι ακρίδες, οι πλημμύρες, κι η υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την προοπτική.

Μόλις τα 1,4 δισ. δολάρια (1,2 δισ. ευρώ) από τα 3,2 δισ. που είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα βοήθειας στην Υεμένη είχαν χορηγηθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Για τον Μοχάμεντ Άμπντι, υπεύθυνο για την Υεμένη στο Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), επείγει «να αναλάβουμε δράση, αμέσως τώρα». «Αν περιμένουμε να κηρυχτεί κατάσταση λιμού, θα έχουμε ήδη καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο» από πείνα, πρόσθεσε.

Υεμένη: Εκεί όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη Facebook Twitter
EPA

Ο αγώνας ενός 10χρονου με τον υποσιτισμό κάνει το γύρο του κόσμου

 

Πριν από τέσσερις μήνες ο 10χρονος Χάσαν Μέρζαμ Μουχάμαντ υπέφερε από τόσο σοβαρό υποσιτισμό που δεν μπορούσε να περπατήσει ή να αντιδράσει και τον κουβάλησε ο πατέρας του σε μια κλινική της Υεμένης.

Σήμερα, έπειτα από θεραπεία, παίζει με ένα αυτοκινητάκι, κάθεται σε ένα γαϊδουράκι και, καθώς είναι κωφάλαλος εκ γενετής, κάνει νοήματα με τα χέρια του και χαμογελάει για να επικοινωνήσει.

"Ο Χάσαν τρώει ό,τι κι εμείς: ρύζι, ψωμί. Δεν έχουμε αυτόν τον καιρό τροφές πλούσιες σε λιπαρά, δεν μπορούμε να βρούμε κρέας γι'αυτόν", δήλωσε ο θείος του, ο Τάγεμπ Μουχάμεντ.

Ο Χάσαν έχασε κάποιο από το βάρος που είχε πάρει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του μετά την επιστροφή του στην καλύβα της οικογένειάς του. Η οικογένεια, η οποία έχει εκτοπιστεί πέντε φορές από τον πόλεμο, ζει τώρα στην αγροτική περιοχή Χάτζαχ, μια από τις πιο φτωχές της χώρας. Ο πατέρας του δεν έχει δουλειά για να μπορεί να παρέχει τα προς το ζην στα επτά παιδιά του.

Όταν το Reuters συνάντησε για πρώτη φορά τον Χάσαν τον Ιούλιο, αυτός ζύγιζε μόλις 9 κιλά. Μια τοπική κλινική που παλεύει να επιβιώσει τον έστειλε στην πρωτεύουσα Σαναά για θεραπεία, το κόστος της οποίας κάλυψε ανθρωπιστική οργάνωση. Τώρα ο 10χρονος ζυγίζει λίγο πάνω από 13 κιλά.

"Το σώμα του είναι και πάλι αδύναμο", πρόσθεσε ο θείος του και χρειάζεται κι άλλη θεραπεία. Ο γιατρός Άλι Γιάχια Χάτζερ στην τοπική κλινική στην περιοχή που βρίσκεται ο Χάσαν δήλωσε ότι η οικογένεια του παιδιού χρειάζεται να της παραδίδονται στο σπίτι καλάθια με θρεπτικά τρόφιμα έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του 10χρονου και της οικογένειάς του.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία μάχεται από το 2015 το κίνημα των Χούτι που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχει διαιρέσει τη χώρα, με τους Χούτι να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Σαναά και τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ