Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία έως ότου συναντηθούν εκεινός και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπονοεί ότι η σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία είναι απίθανη μέχρι να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Πούτιν» επισημαίνει το BBC. «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, στο προεδρικό αεροσκάφος, λίγο πριν προσγειωθεί στο Ντουμπάι - τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή.
«Ως δημοσιογράφος της ομάδας στο Air Force One, ρώτησα τον Τραμπ αν ήταν απογοητευμένος από το επίπεδο της αντιπροσωπείας που έστειλε η Ρωσία στην Τουρκία. ''Κοιτάξτε, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν. Εντάξει;'' λέει ο Τραμπ. ''Και προφανώς δεν επρόκειτο να πάει. Επρόκειτο να πάει, αλλά νόμιζε ότι θα πήγαινα εγώ. Δεν επρόκειτο να πάει αν δεν ήμουν εκεί και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι, είτε σας αρέσει είτε όχι, μέχρι να συναντηθούμε, αλλά θα πρέπει να το λύσουμε επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν''» αναφέρει το BBC.
Τι ζητά η Ρωσία και τι η Ουκρανία
Ρώσοι και Ουκρανοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες διμερείς τους συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου από την άνοιξη του 2022, όταν οι πρώτες συνομιλίες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είχαν καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης, πρωτίστως τη βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο NATO, συμμαχία που η Μόσχα θεωρεί υπαρξιακή απειλή που επεκτείνεται στα σύνορά της. Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.
Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η διεθνής αναγνώριση» του ότι ανήκουν στη Μόσχα αυτά τα εδάφη είναι «επιτακτικής σημασίας» για μια διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε πληθώρα αιτιολογιών για την εισβολή το 2022 στην Ουκρανία, κυρίως την «προστασία» των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας και την «αποναζιστικοποίηση» μιας χώρας που κατηγορεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή των εχθρικών προς τη Ρωσία δυτικών δυνάμεων.
Η Μόσχα ζητεί κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων και να αποκλειστούν ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες. Επίσης, ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι, επιχειρηματολογώντας ότι η πενταετής θητεία του Ουκρανού προέδρου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024, μολονότι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία καθίστατο αδύνατη εξαιτίας του πολέμου. Θεωρεί επίσης ότι η εξέγερση της Μαϊντάν, που έφερε φιλοευρωπαϊκές αρχές στην εξουσία του Κιέβου το 2014, ήταν ένα «πραξικόπημα» εναντίον του τότε φιλορώσου προέδρου.
Στην Ουκρανία, το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων είναι άκρως διχαστικό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία που θα αποτρέψουν νέα εισβολή της Ρωσίας μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κίεβο θέτει ως βασικό αίτημα την ένταξή του στο NATO, πιθανότητα που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα και αποκλείει επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ως εναλλακτική η Ουκρανία έθιξε με Ευρωπαίους τη δημιουργία μιας δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα, με την υποστήριξη του NATO, στην περίπτωση ειρήνευσης. Πιθανότητα που επίσης απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Μόσχα. Για να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης, το Κίεβο ζητεί εδώ και εβδομάδες, όπως και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μια «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών πριν από συνομιλίες.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, από κοινού με τους Αμερικανούς, έθεσαν το περασμένο σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: να αποδεχθεί την κατάπαυση αυτή του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα. Ο Πούτιν έχει, μέχρι στιγμής, απωθήσει τα αιτήματα του Κιέβου και των συμμάχων του για εκεχειρία, κρίνοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, να επανεξοπλιστούν χάρη στους δυτικούς.