Ένας γιατρός από το Σαν Αντόνιο, μηνύθηκε αφού παραδέχτηκε δημόσια ότι προέβη σε επέμβαση άμβλωσης, παρά τον νέο νόμο που εισήχθη στο Τέξας ο οποίος προβλέπει τη σχεδόν συνολική απαγόρευση της διαδικασίας.

 

Δικηγόροι στο Αρκάνσας και το Ιλινόις κατέθεσαν αγωγές τη Δευτέρα εναντίον του γιατρού, Άλαν Μπράιντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος που ανακοίνωσε δημόσια πως παραβίασε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις σε άρθρο του στην Washington Post το Σαββατοκύριακο. 

 

«Παίρνω ένα προσωπικό ρίσκο αλλά είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ» είχε γράψει ο Μπάιντ και προσθέτει πως «έχω κόρες, εγγονές και ανιψιές. Πιστεύω ότι η άμβλωση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης. Πέρασα τα τελευταία 50 χρόνια θεραπεύοντας και βοηθώντας ασθενείς. Δεν μπορώ απλώς να κάθομαι και να βλέπω να επιστρέφουμε στο 1972».

 

Ο Μπράιντ έγραψε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε άμβλωση σε μια γυναίκα που βρισκόταν ακόμα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αλλά εκτός του ορίου που προβλέπει ο νόμος του Τέξας.  

 

«Κατάλαβα πλήρως ότι μπορεί να υπάρξουν νομικές συνέπειες αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το Τέξας δε θα σταματήσει την προσπάθειά του να ανατρέψει αυτόν τον κατάφωρα αντισυνταγματικό νόμο», έγραψε ο Μπράιντ.

 

Σημειώνεται ότι ο νόμος του Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις όταν οι ιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν καρδιακή δραστηριότητα στο έμβρυο, η οποία είναι συνήθως περίπου έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη, χρονικό περιθώριο που ακόμη πολλές γυναίκες δεν έχουν καταλάβει ότι είναι έγκυες.

 

Οι εισαγγελείς δεν μπορούν να προβούν σε δίωξη του Μπράιντ, επειδή ο νόμος το απαγορεύει ρητά. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιβληθεί η απαγόρευση είναι μέσω αγωγών που υποβάλλονται από ιδιώτες πολίτες, οι οποίοι δύνανται να διεκδικήσουν αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

 

Με πληροφορίες από Guardian