Τα Zara απέσυραν καμπάνια μετά από κάλεσμα ακτιβιστών για μποϊκοτάζ λόγω Γάζας

Τα Zara απέσυραν καμπάνια μετά από κάλεσμα ακτιβιστών για μποϊκοτάζ λόγω Γάζας Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η εταιρεία Zara «κατέβασε» διαφημιστική καμπάνια που απεικόνιζε κούκλες με κομμένα μέλη και τυλιγμένα σε λευκό σεντόνι μετά της εκκλήσεις ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης για μποϊκοτάζ.

Οι επίμαχες εικόνες φιλοξενούνταν στην πρώτη σελίδα του site και της εφαρμογής της εταιρείας Zara αλλά μετά τις αντιδράσεις κατέβηκαν καθώς φέρεται να παρέπεμπαν σε εικόνες όπως είναι οι νεκροί στη Γάζα, τυλιγμένοι με σάβανα.

Η Inditex (ITX.MC), στην οποία ανήκει η Zara, είπε ότι η αλλαγή στο site και την εφαρμογή ήταν μέρος της συνήθους διαδικασίας ανανέωσης περιεχομένου χωρίς να σχολιάσει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και τη σύνδεση με την Παλαιστίνη.

Είπε ωστόσο ότι η συλλογή "Atelier" σχεδιάστηκε τον Ιούλιο και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο. Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Στον λογαριασμό της Zara ωστόσο στο Instagram δεκάδες χιλιάδες σχόλια επέκριναν την εταιρεία, δημοσίευσαν φωτογραφίες, παλαιστινιακές σημαίες, ενώ το "#BoycottZara" έγινε trend στα social media.

Σε μια από τις φωτογραφίες ένα μοντέλο απεικονίζεται να κρατά μία κούκλα τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι ενώ μια άλλη απεικονίζει ένα μοντέλο χωρίς χέρια. Οι επικριτές είπαν ότι μοιάζουν με φωτογραφίες πτωμάτων με λευκά σάβανα στη Γάζα.

Η εταιρεία Zara είπε στην παρουσίαση της συλλογής στις 7 Δεκεμβρίου ότι ήταν εμπνευσμένη από την ανδρική μόδα των περασμένων αιώνων. Οι φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν ένα στούντιο καλλιτεχνών με σκάλες, υλικά συσκευασίας, ξύλινα κιβώτια και γερανούς και βοηθούς που φορούν φόρμες.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες εμφανίστηκαν στην αρχική σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας Zara, δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο site ή στην εφαρμογή.

Η αντίδραση υπογραμμίζει την αυξημένη ευαισθησία των διεθνών εμπορικών σημάτων, καθώς οι μάχες στη Γάζα εντείνονται και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των εταιρειών αυξάνονται. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Web Summit παραιτήθηκε τον Οκτώβριο μετά από σχόλια που έκανε για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η συλλογή, με έξι σακάκια, είναι ένα από τα πιο ακριβά της Zara, με τιμή από 229 δολάρια για ένα γκρι μάλλινο σακάκι με χοντρά πλεκτά μανίκια, έως 799 δολάρια για ένα δερμάτινο μπουφάν με καρφιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η εταιρεία εμπλέκεται σε ανάλογη διαμάχη. Η εταιρεία Zara πέρυσι δέχτηκε πυρά από ορισμένους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς όταν ο επικεφαλής του τοπικού franchise στο Ισραήλ φιλοξένησε μια εκδήλωση εκστρατείας για έναν υπερεθνικιστή πολιτικό.

Με πληροφορίες του Reuterts 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM