Στο μνημόνιο τελικά και η Κύπρος

Στο μνημόνιο τελικά και η Κύπρος Facebook Twitter
3

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες η κατ' αρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

Δηλώσεις έκανε το πρωί στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, που είπε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο». Θέσαμε κάποιους στόχους, ανέφερε, «και υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η συμφωνία αφορά σε ποσό 17,5 δις ευρώ, με τα περισσότερα λεφτά να πηγαίνουν για τις ανάγκες των τραπεζών. Σε ότι αφορά στις απαιτήσεις που πρόβαλαν οι δανειστές για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου,  οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρήσει αυτονομία για τις υποδομές του, με δέσμευση για αποπληρωμή δανείων με μέρος από την εκμετάλλευση του.

Όπως είπε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι θέσεις που είχε διατυπώσει αρχικά η τρόικα για την ΑΤΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο της Κύπρου που συμφωνήθηκε, περιλαμβάνει  περικοπές μισθών και συντάξεων, που θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%, ενώ από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM