Σουηδία: Αντιδράσεις για το σαρδάμ του πρωθυπουργού περί δικαιώματος του Ισραήλ στη γενοκτονία

Σουηδία: Σαρδάμ του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον τον εμφάνισε να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη γενοκτονία Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Το σαρδάμ του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανάγκασε την κυβέρνηση να καταγγείλει «εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Στο γλωσσικό ολίσθημά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας φάνηκε να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να διαπράξει γενοκτονία. Η στιγμή καταγράφηκε και το σχετικό βίντεο ήταν από μια συνάντηση που έγινε την Τρίτη στην πόλη Γκέτεμποργκ, έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο Ουλφ Κρίστερσον αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θέλοντας να πει ότι «η Σουηδία και η ΕΕ είναι ενωμένες στο γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», έκανε ένα σαρδάμ: Αντί να χρησιμοποιήσει τη λέξη που σημαίνει άμυνα («forsvar» στα σουηδικά), είπε αρχικά «folk», ωστόσο τι διόρθωσε άμεσα. Στα σουηδικά, η λέξη για το διεθνές δίκαιο είναι «folkratt» και για τη γενοκτονία «folkmord». Και οι δύο λέξεις αρχίζουν με «folk», που σημαίνει λαός ή έθνος.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση κατάλαβαν ότι ο Ουλφ Κρίστερσον επρόκειτο να πει «folkmord», δηλαδή γενοκτονία, και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έπειτα φώναξαν: «Έχει το Ισραήλ το δικαίωμα στη γενοκτονία;». Ήταν η στιγμή που ώθησε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να αρχίσουν να φωνάζουν και να διακόπτουν τον Σουηδό πρωθυπουργό.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας

Ο Σουηδός πρωθυπουργός κατήγγειλε την επόμενη μέρα με ανάρτησή του στο Facebook την παρουσία στη συνάντηση «πολιτικών σαμποτέρ», οι οποίοι φαινόταν ότι ήταν εκεί μόνο για να εκφράσουν «την οργή τους για την πολιτική θέση της Σουηδίας και της ΕΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή». Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ τόνισε στο Χ ότι η χώρα βλέπει «εχθρικούς παράγοντες να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν ψευδώς τα λόγια του πρωθυπουργού μας». Συμπλήρωσε: «Μην συμβάλλετε σε αυτό. Αυτό που εκείνος είπε ήταν ότι η Σουηδία και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Κυκλοφορούν βίντεο με ανακριβείς μεταφράσεις και διαστρεβλώσεις των σχολίων που έκανε ο Σουηδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης στο Γκέτεμποργκ», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπολίν με ανάρτηση στο Χ. Πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι προφανής: να αμαυρωθεί η εικόνα της Σουηδίας στο εξωτερικό και να υπάρξει περαιτέρω πόλωση και διχασμός». Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό το επεισόδιο τροφοδοτήθηκε από παράγοντες που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη «εκστρατεία παραπληροφόρησης» το 2022, σύμφωνα με την οποία οι σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες «απήγαγαν μουσουλμανόπαιδα» και τα έβαζαν σε χριστιανικά σπίτια, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM