Η ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο είναι απολύτως συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, που αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

 

«Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια σε κάθε χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, όταν η επέκταση αυτή δεν παραβιάζει τα συμφέροντα μιας άλλη χώρας. Η επέκταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με μας. Το Ιόνιο δεν σταματά στην Κονίσπολη (νότιο όριο της Αλβανίας με την Ελλάδα)», δήλωσε ο Έντι Ράμα, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Αλβανία για τη συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας.

 

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις διαπραγματεύσεις με την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθάρισε ο Ράμα. Στις δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα μεταξύ των δύο χωρών.

 

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με εκείνη του 2009, την οποία χαρακτήρισε παράλογη και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει συμβούλους από τρίτα κράτη, που δεν κατονόμασε.

 

Ο Έντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι έχει προτείνει σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τη σημερινή, ότι στην περίπτωση που οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους αμετάβλητες διεκδικήσεις που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις, τότε να αποταθούν σε μια τρίτη πλευρά φιλικά προσκείμενη προς τις δύο χώρες, η οποία να αναλάβει ρόλο διαιτησίας για ένα αποδεχτό αποτέλεσμα, ή να υπάρξει, σε συνεννόηση, προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

 

Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε αυτό, είπε ο Ράμα, που υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτή τη θέση.

 

Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία διακόπηκαν με την άνοδο στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, που ανέφερε ως εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τα «τεχνικά προβλήματα», όπως η ανάγκη ανασυγκρότησης της αλβανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ