ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πυρ ομαδόν κατά του Νίκου Αναστασιάδη από πέντε κόμματα της Κύπρου για τους χειρισμούς στο Κυπριακό

Πυρ ομαδόν κατά του Νίκου Αναστασιάδη από πέντε κόμματα της Κύπρου για τους χειρισμούς στο Κυπριακό Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό εξαπολύουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, κατηγορώντας τον για «αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ότι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» καθώς επίσης και για «πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας».

Όπως μεταδίδει το philenews.gr, σε κοινή ανακοίνωσή τους τα κόμματα Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κάνουν λόγο για «υποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη» που «εξουδετερώνει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς». Τα πέντε κόμματα καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση για τη μη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», ενώ παράλληλα απαιτούν «τη σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 9 Ιανουαρίου 2017», καθώς επίσης και τη μετάβαση του Εθνικού στη Γενεύη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την πλήρη περιφρόνηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Επιπρόσθετα, επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ότι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως επίσης και για την πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας, που όμως αγγίζουν και την ουσία.

Πιο συγκεκριμένα, επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποδοχή και εφαρμογή ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που καταλήγει στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017, ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης στη διαπραγμάτευση της πτυχής του εδαφικού ή των άλλων πτυχών που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτό το χρονικό διάστημα.

Τα πέντε κόμματα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη θεμελιώδης υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη εξουδετερώνει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγήσει στο τραπέζι της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 όλα τα μη συμφωνηθέντα θέματα, όλων των πτυχών.

Με τη νέα αυτή υποχώρηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε τόσο τις δικές του δεσμεύσεις που είχαν διατυπωθεί στη διακαναλική συνέντευξη της 23ης Νοεμβρίου όσο και τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση σε μια διεθνή διάσκεψη μόνο των πτυχών της αποχώρησης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης.

Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια περιορισμού και μετριασμού της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν κοινό αίτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας:

1. Την αποστολή επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται:

(Α) Η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017. Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια τέτοια διάσκεψη θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι «εκλιπούσα».
(Β) Η διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συνθήκης Συμμαχίας.
(Γ) Η ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 να αφορά μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

2. Τα πέντε κόμματα καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση για τη μη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να διαβεβαιώσει το λαό ότι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και η συμφωνία επί ενός κοινού χάρτη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 και πως αν δεν υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες επί του εδαφικού δεν θα προχωρήσει στην εν λόγω Διάσκεψη.

3. Να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να απευθυνθεί πρόσκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχουν από την πρώτη μέρα της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

4. Απαιτούν τη σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 9 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενεύη, για ενημέρωση και πραγματική διαβούλευση.

5. Ζητούν τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη.

Τα προαναφερόμενα κόμματα χαιρετίζουν τη σθεναρή στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ως επίσης και για τους όρους συμμετοχής της σε μια διεθνή διάσκεψη και καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει την αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε Ελλάδα-Κύπρος μαζί, να πάνε στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, καλά προετοιμασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ραδιουργίες και επιβουλές της Τουρκίας».

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM