Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση

Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση Facebook Twitter
Οι πελάτες της μπορούν να επιλέξουν να ταφούν εντελώς φυσικά ή τυλιγμένοι σε βιοδιασπώμενο ύφασμα ή σε ένα απλό ξύλινο κουτί.
0

Όταν πεθαίνουμε, η Έμιλυ Μίλερ πιστεύει στην επιστροφή στον κύκλο της Φύσης από τον οποίο προήλθαμε.

«Το ακούμε στη φράση "Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει"», λέει η Μίλερ, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του Colorado Burial Preserve. «Οπότε, θεωρώ ότι η υπόσχεση ενός μέρους τελικής ανάπαυσης σε μια όμορφη, φυσική τοποθεσία είναι εύκολο να συνδεθεί κανείς συναισθηματικά».

Περίπου 100 μίλια νότια του Ντένβερ, ένα οικόπεδο 258 στρεμμάτων φιλοξενεί το πρώτο πράσινο νεκροταφείο του Κολοράντο. Αντί για σειρές από επιτύμβιες στήλες, το πρώην ράντσο είναι καλυμμένο από χόρτα και αγριολούλουδα, με κέδρους να διανθίζουν το τοπίο. Η τοπική πανίδα, όπως ελάφια και πουλιά, βόσκει, φωλιάζει και βρίσκει την δική της θέση σε αυτό το κομμάτι γης όπου οι Μεγάλες Πεδιάδες συναντούν τα Βραχώδη Όρη.

«Όταν κλείνετε τα μάτια σας και σκέφτεστε ένα όμορφο μέρος, μπορεί να σκέφτεστε ένα γαλήνιο λιβάδι με αγριολούλουδα... όπου τα πράγματα αφήνονται να αναπτυχθούν και να αποσυντεθούν με το δικό τους ρυθμό», σημειώνει.

Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση Facebook Twitter
Αντί για σειρές από επιτύμβιες στήλες, το πρώην ράντσο είναι καλυμμένο από χόρτα, αγριολούλουδα και θάμνους.

Μέσα από το έργο της, μπορεί κάποιος να επιλέξει να γίνει μέρος του φυσικού τοπίου - να αναπαυθεί και να αποσυντεθεί με φυσικό τρόπο. Οι φυσικές ταφές, οι οποίες προσφέρουν έναν τρόπο επιστροφής σε αυτούς τους φυσικούς κύκλους χωρίς περιττά στοιχεία, εστιάζουν στη μείωση της ρύπανσης που προκαλούν τα απόβλητα και τα χημικά που συχνά συνδέονται με τις σύγχρονες ταφές.

Οι πελάτες της μπορούν να επιλέξουν να ταφούν εντελώς φυσικά ή τυλιγμένοι σε βιοδιασπώμενο ύφασμα ή σε ένα απλό ξύλινο κουτί. Η διαδικασία παραλείπει τα υγρά ταρίχευσης και τα λουστραρισμένα φέρετρα που χρησιμοποιούνται συνήθως στα γραφεία τελετών.

Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση Facebook Twitter
Η ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του Colorado Burial Preserve, Emily Miller, μπροστά από έναν τάφο.

Η Έμιλυ Μίλερ άνοιξε το Colorado Burial Preserve πριν από περίπου ένα χρόνο. Εμπνεύστηκε να δημιουργήσει την επιχείρηση όταν, σε μια προηγούμενη δουλειά της στον κλάδο των κηδειών, μια οικογένεια ήρθε αναζητώντας φυσικές επιλογές ταφής για τον πατέρα τους. Ωστόσο διαπίστωσε ότι υπήρχαν περιορισμένες επιλογές για να ταφεί κανείς σε μια άγρια και φυσική περιοχή στο Κολοράντο.

«Ήλπιζα πραγματικά ότι θα μπορούσα να τους δώσω επιλογές που θα ανακούφιζαν τον πόνο τους γνωρίζοντας ότι είχαν εκπληρώσει τις επιθυμίες του πατέρα τους... και έτσι γεννήθηκε το Colorado Burial Preserve», εξηγεί.

Επιπλέον θεωρεί ότι οι ταφές δεν είναι μονοσήμαντες. Η Μπάρμπαρα Κλαρκ, για παράδειγμα, βρήκε εδώ μια εναλλακτική λύση στις τυπικές επιλογές για το τέλος της ζωής της μετά το θάνατο της μητέρας της.

«Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πραγματικά», δήλωσε στο Rocky Mountain PBS. «Νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετή ζημιά σε αυτή τη γη, το σπίτι μας, με άλλους τρόπους... γιατί να συνεχίσουμε;».

Η Μπάρμπαρα βρήκε το Colorado Burial Preserve μέσω Google και ενθουσιάστηκε που ήταν τόσο κοντά στο σπίτι της. Αφού επισκέφθηκε το κτήμα, επιβεβαίωσε τις επιθυμίες της και άρχισε να συνεργάζεται με την Μίλερ για να επιλέξει ένα κομμάτι γης. 

Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση Facebook Twitter
Οδηγώντας στο οικόπεδο των 259 στρεμμάτων, όπου «έστησε» το πράσινο νεκροταφείο.

Η Έμιλυ Μίλερ φιλοδοξεί να προσφέρει μια εναλλακτική σε οικογένειες και ανθρώπους που το επιθυμούν και να αλλάξει παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κουλτούρα αντιμετωπίζει συνολικά τον θάνατο.

Επεσήμανε ότι, κυρίως λόγω της πανδημίας, ο θάνατος θεωρείται συχνά ως κάτι ταμπού που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ στην πραγματικότητα, η προετοιμασία ενός σώματος για ταφή και η τελετή μιας κηδείας είναι πρακτικές που θα έπρεπε να ανακουφίζουν όσους αφήνει πίσω του ο αποθανών.

«Έχω περάσει πολύ χρόνο γύρω από λείψανα άλλων ανθρώπων, και το μόνο πράγμα που μου ήταν πάντα ξεκάθαρο είναι ότι το άτομο δεν υπάρχει πια - όταν η ζωή έχει φύγει από μέσα του, μπορεί να μοιάζει με αυτό, αλλά δεν είναι εκεί», λέει. «Το πρωταρχικό πράγμα είναι να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έμειναν πίσω».

Το «πράσινο νεκροταφείο» στο Κολοράντο επιστρέφει τους νεκρούς στη Φύση Facebook Twitter
Στους επόμενους μήνες, ετοιμάζει μονοπάτια πεζοπορίας, κέντρο υποδοχής και ένα μικρό αμφιθέατρο όπου μπορούν να γίνονται τελετές.

Το έργο είναι σημαντικό για εκείνη, καθώς πολλοί άνθρωποι στη βιομηχανία του θανάτου, όπως λέει, δεν έχουν κίνητρο να προσφέρουν φυσικές ταφές λόγω των κλασικών ροών εσόδων από τα ακριβά μεταλλικά φέρετρα, τους τσιμεντένιους τάφους και το κόστος ταρίχευσης. Αυτό σημαίνει ότι η φυσική ταφή δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τις μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες συχνά πιέζουν τις οικογένειες να επιλέξουν πιο ακριβές επιλογές. Αλλά για την Μίλερ, η φυσική ταφή δεν είναι απλώς μια επιχείρηση- έχει να κάνει με την ευκαιρία να επιστρέψεις στη γη με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο.

«Νομίζω ότι η φύση είναι καταπληκτικός δάσκαλος και μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα στην καθημερινή μας ζωή και στη σχέση μας με τον πλανήτη και το κλίμα, αν ακούσουμε τα μαθήματά της», καταλήγει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ