Πουέρτο Ρίκο: Χωρίς ρεύμα το νησί- Σαρώνει ο τυφώνας Φιόνα

Πουέρτο Ρίκο: Χωρίς ρεύμα το νησί- Σαρώνει ο τυφώνας Φιόνα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε το Πουέρτο Ρίκο σήμερα λόγω του τυφώνα Φιόνα, που σαρώνει τη χώρα.

Η καταιγίδα άφησε πίσω της κατολισθήσεις και εκτεταμένες πλημμύρες καθώς κατευθύνθηκε δυτικά προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να πλήττουν το Πουέρτο Ρίκο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νησί επιτρέποντας στις αρχές να παράσχουν βοήθεια σε περίπτωση καταστροφής.

Εκτός από την πλήρη διακοπή ρεύματος για τα 3,3 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο νησί της Καραϊβικής, επηρεάστηκαν επίσης ορισμένα κέντρα υγείας που λειτουργούν με γεννήτριες.

Το ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομειακό συγκρότημα του Σαν Χουάν έχει αποκατασταθεί, είπε ο υπουργός Υγείας.

Σε ορισμένες περιοχές θα χρειαστούν ημέρες για την επανασύνδεση του ρεύματος, όμως, όπως δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου του νησιού, Luma Energy.

Κατά την κακοκαιρία, κατηγορίας 1, οι άνεμοι έφτασαν στα 140 χλμ/ώρα. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά ένα άτομο σκοτώθηκε στο νησί της Γουαδελούπης στην γαλλική Καραϊβική, όταν το σπίτι του παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.

Τα λιμάνια έχουν κλείσει στο Πουέρτο Ρίκο και οι πτήσεις από το κεντρικό αεροδρόμιο του νησιού έχουν ακυρωθεί.

Αρκετοί δρόμοι έχουν επίσης κλείσει ενώ μία οδογέφυρα στο Utuado, στην κεντρική ορεινή περιοχή του νησιού, παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε ότι τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά σήμερα ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο το συντομότερο δυνατό.

Ο τυφώνας Φιόνα έπληξε το Πουέρτο Ρίκο μόλις πέντε χρόνια αφότου ο τυφώνας Μαρία, ο χειρότερος στην ιστορία του νησιού, προκάλεσε καταστροφές στο νησί.

Τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη την καταστροφή, μόνο το 10% περίπου των κατοίκων είχε ρεύμα. Το εθνικό δίκτυο παραμένει εύθραυστο, με τις διακοπές ρεύματος να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις προβλέπονται επίσης για τη Δομινικανή Δημοκρατία καθώς ο τυφώνας εξελίσσεται βορειοδυτικά, με τα νησιά Turks και Caicos να αναμένεται να επηρεαστούν.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ