Πάπας: Κριτική στις δυτικές κυβερνήσεις που θέλουν να εξάγουν τη δική τους εκδοχή δημοκρατίας

Πάπας: Κριτική στις δυτικές κυβερνήσεις που θέλουν να εξάγουν τη δική τους εκδοχή δημοκρατίας Facebook Twitter
0

Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε δυτικές κυβερνήσεις διότι προσπαθούν να εξαγάγουν τη δική τους εκδοχή δημοκρατίας σε χώρες όπως είναι το Ιράκ και τη Λιβύη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους στον πολιτικό πολιτισμό των κρατών αυτών σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική καθολική εφημερίδα La Croix, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κάλεσε παράλληλα την Ευρώπη να ενσωματώσει με καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ εξήρε την εκλογή ενός μουσουλμάνου στο αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή υπόδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης.

«Αντιμέτωποι με τη σημερινή ισλαμιστική τρομοκρατία, πρέπει να θέσουμε ερωτήματα για τον τρόπο που ένα μοντέλο δημοκρατίας που ήταν πολύ δυτικό εξήχθη σε χώρες όπου υπήρχε μια ισχυρή εξουσία, όπως το Ιράκ ή η Λιβύη, (χώρες) όπου υπήρχε μια δομή (εξουσίας) των φυλών», ανέφερε ο Φραγκίσκος.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να λάβουμε αυτούς τους πολιτισμούς υπόψη», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Όπως είπε ένας Λίβυος πρόσφατα, "παλιά είχαμε έναν Καντάφι, τώρα έχουμε πενήντα"», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας Φραγκίσκος επιτίθεται συχνά εναντίον αυτής που αποκαλεί «πολιτισμικής αποικιοκρατίας», της προσπάθειας δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν τις αξίες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που χορηγούν.

Ακόμη, ο πάπας προειδοποίησε ότι η «γκετοποίηση» των μεταναστών δεν είναι απλά λάθος, αλλά κινείται σε άσχημη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Υπενθύμισε ότι στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο τον Μάρτιο, οι τρεις βομβιστές-καμικάζι οι οποίοι σκότωσαν 32 ανθρώπους ήταν «τρομοκράτες που ήταν Βέλγοι, παιδιά μεταναστών, αλλά προέρχονταν από ένα γκέτο».

Υπογραμμίζοντας την αντίθεση, ο πάπας εξήρε το γεγονός ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας.

«Στο Λονδίνο, ο νέος δήμαρχος ορκίστηκε σε καθεδρικό ναό και πιθανόν θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα. Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η Ευρώπη να ξαναβρεί την ικανότητά της να ενσωματώνει», σημείωσε ο Φραγκίσκος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM