Το Πακιστάν παραδέχθηκε πως βοήθησε την CIA να βρει τον Μπιν Λάντεν

Το Πακιστάν παραδέχθηκε πως βοήθησε την CIA να βρει τον Μπιν Λάντεν Facebook Twitter
0

Η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν έδωσε στη CIA στοιχεία που επέτρεψαν να βρεθεί και να εξοντωθεί ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντε.

Την αποκάλυψη έκανε χθες ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Είναι η ISI εκείνη που έδωσε την πληροφορία που επέτρεψε (στους Αμερικανούς) να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», είπε ο Χαν, αναφερόμενος στην κυριότερη υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας του. «Αν ρωτήσετε τη CIA, [θα μάθετε πως] είναι η ISI αυτή που έδωσε την αρχική τοποθεσία χάρη σε τηλεφωνικά δεδομένα», επέμεινε.

Μέχρι χθες, η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευδε ότι έδωσε την παραμικρή πληροφορία στους Αμερικανούς όσον αφορά τον ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα, αντικείμενο επί χρόνια ανθρωποκυνηγητού ωσότου σκοτώθηκε τη 2α Μαΐου 2011 από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη-στρατόπεδο Αμποταμπάντ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.

Μολαταύτα ο πακιστανός στρατηγός ε.α. Ασάντ Ντουράνι, επικεφαλής της ISI από το 1990 ως το 1992, άφησε να εννοηθεί σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2018 πως το Πακιστάν πιθανότατα είχε υποδείξει στην Ουάσινγκτον το πού κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, αλλά προτιμώντας να δηλώνει δημόσια «απόλυτη άγνοια» καθώς «η συνεργασία με τις ΗΠΑ για ένα πρόσωπο που πολλοί στο Πακιστάν θεωρούσαν "ήρωα" θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο Ιμράν Χαν συνέχισε χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε προχθές Κυριακή με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του με στόχο την αναθέρμανση της σχέσης μεταξύ των δύο στενών συμμάχων, η οποία όμως έχει περάσει από αρκετές θύελλες.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη που έκανε στον Λευκό Οίκο ο άλλοτε πρωταθλητής του κρίκετ αφότου εξελέγη πρωθυπουργός του Πακιστάν, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Διεθνή / Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ρουμανίας: ο 38χρονος Τζόρτζε Σιμιόν, επικεφαλής του εθνικιστικού AUR και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, και ο 55χρονος Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου με κεντρώο προφίλ
LIFO NEWSROOM
Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM