ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Ομπάμα, Κλούνεϊ και Γκέιτς: «Μπορούμε να βάλουμε τέλος στους παιδικούς γάμους σε μια γενιά»

Ομπάμα, Κλούνεϊ και Γκέιτς: «Μπορούμε να βάλουμε τέλος στους παιδικούς γάμους σε μια γενιά» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Τρεις από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο είπαν στο BBC ότι θέλουν να τερματίσουν τους παιδικούς γάμους μέσα σε μια γενιά.

Η Μισέλ Ομπάμα, η Αμάλ Κλούνεϊ και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν πέρυσι μια συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τους για την καταπολέμηση του ζητήματος των παιδικών γάμων. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, αυτό το φαινόμενο δεν θα εξαλειφθεί τα επόμενα 300 χρόνια, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ.

Ωστόσο, η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, είπε στο BBC News: «Είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί αύριο». Οι τρεις γυναίκες μίλησαν αποκλειστικά στο BBC 100 Women κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Μαλάουι και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Girls Not Brides, το Μαλάουι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων στην Ανατολική και Νότια Αφρική, με το 42% των κοριτσιών να έχουν ήδη παντρευτεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Στην περιοχή Mchinji, όπου βρίσκεται το σχολείο θηλέων Ludzi, το 33% των κοριτσιών μένουν έγκυες πριν φτάσουν τα 18 και εγκαταλείπουν την εκπαίδευση.

Η Λούσι θα μπορούσε να ήταν ένα από αυτά τα κορίτσια. Ο πατέρας της ήθελε να την σταματήσει από το σχολείο όταν ήταν 14 ετών, αλλά εκείνη αντιστάθηκε και αργότερα έγινε το πρώτο κορίτσι στο χωριό της που πήγε στο πανεπιστήμιο. Τώρα, με πτυχίο στην εκπαίδευση, είναι επικεφαλής περιφέρειας για την AGE Africa, έναν οργανισμό που παρέχει υποτροφίες για ευάλωτα κορίτσια στο Μαλάουι.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, καθισμένη αριστερά της Λούσι, τη ρώτησε: «Θα στείλεις στον πατέρα σου ένα μήνυμα εκ μέρους μου; Την επόμενη φορά που θα τον δεις, πες του ότι η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τόσο περήφανοι για σένα και για το τι γυναίκα έγινες».

Η συνεργασία Ομπάμα, Κλούνεϊ και Γκέιτς για τους παιδικούς γάμους 

Αφού ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση των παιδικών γάμων πέρυσι, η Μισέλ Ομπάμα, η Αμάλ Κλούνεϊ και η Μελίντα Γκέιτς επισκέφτηκαν μαζί το Μαλάουι και τη Νότια Αφρική για να ενισχύσουν το έργο των οργανώσεων που εστιάζουν στο θέμα και να συναντήσουν κορίτσια και γυναίκες των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί.

Η οργάνωση της Μισέλ Ομπάμα που εστιάζει στην εκπαίδευση, το Girls Opportunity Alliance, είχε ήδη διαπιστώσει ότι κορίτσια σε όλο τον κόσμο εγκατέλειπαν το σχολείο λόγω εγκυμοσύνης και γάμου στην εφηβεία. Η Αμάλ Κλούνεϊ εργαζόταν για να διασφαλίσει ότι τα κορίτσια στις αγροτικές κοινότητες γνώριζαν τα δικαιώματά τους και πολλά από τα έργα της Μελίντα Γκέιτς είχαν επικεντρωθεί στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για κορίτσια που αντιμετωπίζουν επιπλοκές μετά τον τοκετό σε νεαρή ηλικία.

«Ήταν μια πραγματικά υπέροχη και πολύ οργανική συνεργασία και φιλία μεταξύ των τριών μας», είπε η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ στο BBC 100 Women.

Η Μελίντα Γκέιτς από την πλευρά της τόνισε: «Οι γυναίκες, νομίζω, εργάζονται φυσικά σε συλλογικότητες. Έχω μιλήσει με πολλές γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από εμένα που τα κατάφεραν ως CEO ή CFO στην εταιρεία τους. Και είναι θλιβερό που δεν το έκαναν σε συνεννόηση με άλλες γυναίκες. Δεν τράβηξαν και άλλες γυναίκες μαζί τους. Η γενιά μας- η Μισέλ και εγώ είμαστε ουσιαστικά στην ίδια ηλικία - θέλαμε να τις τραβήξουμε όλες μαζί μας»

Σύμφωνα με τη Unicef, σήμερα ζουν 650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που παντρεύτηκαν κάτω των 18 ετών. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια κορίτσια τον χρόνο παντρεύονται με νόμιμες και παραδοσιακές τελετές σε όλο τον κόσμο. 

«Αυτό είναι ένα επείγον θέμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοήσουμε», επεσήμανε η Μισέλ Ομπάμα. «Είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί αύριο. Αν όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες το θέσουν ως προτεραιότητα, δεν θα πάρει 300 χρόνια. Θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από μία γενιά», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM
Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 - Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε το 1981
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ