ΟΗΕ: 52.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα - Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: 52 χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα - Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, που κατέστρεψαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ σε κτίρια κατοικιών ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μόνο σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει τους αμάχους.

Ωστόσο, περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους κατοίκους έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διοικούνται από τον ΟΗΕ στη Γάζα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jens Laerke, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

Ο Laerke δήλωσε ότι 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων έξι νοσοκομείων και εννέα κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μιας μονάδας αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 άτομα.

Ο ΟΗΕ από την άλλη, χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιξε μια συνοριακή διέλευση για ανθρωπιστικές προμήθειες, αλλά ζήτησε να ανοίξει και μια δεύτερη. Ο Οργανισμός και οι ανθρωπιστικοί του εταίροι παρέχουν τροφή και άλλες βοήθειες σε εκτοπισμένες οικογένειες, όταν το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας, δήλωσε ο Laerke.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εφοδιασμό και ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών αλλά και η εξάπλωση του COVID-19 λόγω των εκτοπισμένων ανθρώπων, που συσσωρεύονται στα σχολεία, τόνισε η Margaret Harris, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για αεροπορικές επιθέσεις σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων, πραγματοποιώντας μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων, που στοχεύουν σε κτίρια κατοικιών σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες - συμπεριλαμβανομένων παιδιών - και προκαλώντας καταστροφή σε αστικές περιουσίες, σε επιθέσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, επιμένει ότι θέτει μόνο στρατιωτικούς στόχους, που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι εκδίδει τακτικά προηγούμενες προειδοποιήσεις για εκκένωση κτιρίων για την αποφυγή ατυχημάτων σε άμαχο πληθυσμό.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία προέτρεψε και τις δύο πλευρές, την περασμένη εβδομάδα, να μην παραβιάσουν τον ανθρωπιστικό νόμο, δήλωσε ότι είχε τεκμηριώσει τέσσερις θανατηφόρες επιθέσεις από το Ισραήλ, που ξεκίνησαν σε κατοικίες χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Κάλεσε δε, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα περιστατικά. Ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στις 11 Μαΐου κατέστρεψαν δύο οικοδομήματα κατοικιών, που ανήκουν στις οικογένειες Abu al-Ouf και al-Kolaq, σκοτώνοντας 30 άτομα, 11 από αυτά παιδιά.

Μια μητέρα και τρία παιδιά σκοτώθηκαν επίσης, στις 14 Μαΐου όταν χτυπήθηκε το τριώροφο κτίριο της οικογένειας al-Atar, σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, το σπίτι του Nader Mahmoud Mohammed Al-Thom, όπου ζει με οκτώ άλλους, δέχθηκε επίθεση χωρίς προειδοποίηση στις 15 Μαΐου. Το Ισραήλ δεν σχολίασε σχετικά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM