Ο Τζέι Ντι Βανς με τη σύζυγό του στη Γροιλανδία: «Δεν την αφήνω να περάσει μόνη της καλά»

Ο Τζέι Ντι Βανς με τη σύζυγό του στη Γροιλανδία: «Δεν την αφήνω να περάσει μόνη της καλά» Facebook Twitter
Ούσα και Τζέι Ντι Βανς / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς θα ταξιδέψει μαζί με τη σύζυγό του Ούσα στη Γροιλανδία την Παρασκευή, μια επίσκεψη που ακολουθεί τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει το νησί.

Το ζευγάρι θα μεταβεί στη Διαστημική Βάση Pituffik στη Γροιλανδία για να λάβει ενημέρωση για θέματα ασφάλειας της Αρκτικής και να συναντήσει μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ούσα Βανς είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στη δανική επικράτεια για μια επίσκεψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος πριν ο σύζυγός της ανακοινώσει τα σχέδιά του να τη συνοδεύσει. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, πρόκειται επίσης να επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα το νησί, σε ξεχωριστό ταξίδι.

Αξιωματούχοι στη Γροιλανδία επέκριναν σφοδρά τις προγραμματισμένες επισκέψεις ως ασεβείς.

Η Γροιλανδία - το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό - ελέγχεται από τη Δανία, σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα μακριά, για περίπου 300 χρόνια. Έχει κυβέρνηση για τις δικές της εσωτερικές υποθέσεις, αλλά οι αποφάσεις για την εξωτερική και αμυντική πολιτική λαμβάνονται στην Κοπεγχάγη. Οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ασφάλεια και στρατιωτική παρουσία εκεί από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διαστημική βάση Pituffik, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας, υποστηρίζει αποστολές προειδοποίησης πυραύλων, αεράμυνας και διαστημικής επιτήρησης.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Βανς είπε ότι υπήρχε πολύς ενθουσιασμός γύρω από το ταξίδι της συζύγου του στη Γροιλανδία. Θα τη συνοδεύσει, είπε, γιατί δεν την αφήνει «να περάσει μόνη της καλά».

Είπε επίσης ότι η επίσκεψη στη στρατιωτική εγκατάσταση στη Γροιλανδία έχει σκοπό να ελέγξει την ασφάλεια του νησιού, καθώς «πολλές άλλες χώρες έχουν απειλήσει τη Γροιλανδία, έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη και τις πλωτές οδούς της για να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να απειλήσουν τον Καναδά και φυσικά για να απειλήσουν τον λαό της Γροιλανδίας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει «να αναζωογονήσει την ασφάλεια του λαού της Γροιλανδίας» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία το αγνόησαν για «επί μακρόν».

Ο Δρ Ντουέιν Ράιαν Μενέζες, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Polar Research and Policy Initiative, που εδρεύει στο Λονδίνο, επέκρινε την επίσκεψη. Είπε ότι είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο» το γεγονός ότι μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου Αμερικανών αξιωματούχων επισκέπτεται τη Γροιλανδία χωρίς να έχει προσκληθεί, ειδικά μετά από εθνικές εκλογές στη χώρα, όπου τα κόμματα βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Γροιλανδίας, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της, είναι λογικό, είπε. Αλλά πρόσθεσε ότι είναι «ανεξήγητο» για την Ουάσιγκτον να έχει υιοθετήσει μια τόσο επιθετική προσέγγιση, ειδικά υπό το φως των σχολίων Τραμπ για την απόκτηση της επικράτειας.

«Η ασέβεια προς τον λαό της Γροιλανδίας λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα την αποκτήσουν "με τον έναν ή τον άλλον τρόπο" είναι μη χρήσιμη και αντιπαραγωγική ως τακτική», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 80% των Γροιλανδών υποστηρίζει την ανεξαρτησία από τη Δανία. Ωστόσο, μια έρευνα κοινής γνώμης τον Ιανουάριο έδειξε ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός απορρίπτει την ιδέα να γίνει η χώρα τους μέρος των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM