Ο Πάπας Φραγκίσκος στην αυτοβιογραφία του: «Ήμουν στόχος βομβιστών αυτοκτονίας στο Ιράκ το 2021»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξομολογείται: «Ήμουν στόχος βομβιστών αυτοκτονίας στο Ιράκ το 2021» Facebook Twitter
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην επίσκεψή του στο Ιράκ, το 2021/Φωτογραφία: Αρχείου, EPA
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκλεισε τα 88 του χρόνια σήμερα, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου και το γιόρτασε αποκαλύπτοντας ότι παραλίγο να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στο Ιράκ, που πιθανότατα θα του είχε στοιχίσει την ζωή. 

Όπως εξομολογείται στην επερχόμενη βιογραφία του, όταν επισκέφτηκε την Ασιατική χώρα έμαθε ότι είχε γίνει στόχος βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίοι τελικά έχασαν την ζωή τους πριν πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική ενέργεια. 

 Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε την Τρίτη αποσπάσματα του βιβλίου, με τίτλο «Ελπίδα: Η αυτοβιογραφία», το οποίο γράφτηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Κάρλο Μούσο και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 80 χώρες τον επόμενο μήνα. 

Στα αποσπάσματα, ο Ποντίφικας ανακαλεί το ιστορικό ταξίδι του στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2021, την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην ιστορία της χώρας. Τότε, η πανδημία του COVID-19 ακόμη ήταν σε έξαρση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν μεγάλες, ειδικά στην πόλη Μοσούλη. Η κατεστραμμένη βόρεια πόλη ήταν το αρχηγείο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η δράση των οποίων είχε οδηγήσει στη φυγή πολλών χριστιανών από την περιοχή. 

Σύμφωνα με το βιβλίο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ιρακινή αστυνομία αμέσως μόλις ο Φραγκίσκος έφτασε στη Βαγδάτη ότι μια γυναίκα που φορούσε εκρηκτικά κατευθυνόταν προς την Μοσούλη και σχεδίαζε να ανατιναχθεί κατά τη διάρκεια της παπικής επίσκεψης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, εκτός από τη γυναίκα με τα εκρηκτικά, υπήρχε επίσης ένα φορτηγό το οποίο  «κινούνταν γρήγορα προς το σημείο με την ίδια πρόθεση». 

Τελικά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, αν και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, έμελλε να γίνει ένα από  και έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά ταξίδια του Φραγκίσκου στο εξωτερικό.

Μπροστά από τα συντρίμμια μιας εκκλησίας της Μοσούλης, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους χριστιανούς του Ιράκ να συγχωρήσουν τις αδικίες εις βάρος τους από τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές και να την ανοικοδομήσουν, όπως αναφέρει το Associated Press. 

Επίσης, η αυτοβιογραφία του Πάπα αναφέρεται και στην τύχη των επίδοξων τρομοκρατών, για την οποία ο Φραγκίσκος ρώτησε την ασφάλεια του Βατικανού. 

«Ο διοικητής απάντησε λακωνικά ''Δεν είναι πλέον εδώ''», γράφει ο Ποντίφικας. «Η ιρακινή αστυνομία τους είχε αναχαιτίσει και τους έκανε να ανατιναχτούν. Αυτό μου έκανε επίσης εντύπωση: Ακόμη και αυτό είναι ο δηλητηριώδης καρπός του πολέμου».

Το βιβλίο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, κυκλοφορεί στην αρχή του Ιωβηλαίου Έτους του Βατικανού, το οποίο ο Φραγκίσκος θα εγκαινιάσει επίσημα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Mondadori, το «Ελπίδα: Η αυτοβιογραφία» είναι η πρώτη αυτοβιογραφία που εκδίδεται ποτέ από Πάπα. Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, έχει δημοσιεύσει και άλλα βιβλία σε στυλ απομνημονευμάτων και έχει συνεντεύξεις σε βιογράφους και δημοσιογράφους, όπως το «Life: Η ιστορία μου μέσα στην ιστορία», που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM