Ο Πάπας Φραγκίσκος στην αυτοβιογραφία του: «Ήμουν στόχος βομβιστών αυτοκτονίας στο Ιράκ το 2021»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξομολογείται: «Ήμουν στόχος βομβιστών αυτοκτονίας στο Ιράκ το 2021» Facebook Twitter
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην επίσκεψή του στο Ιράκ, το 2021/Φωτογραφία: Αρχείου, EPA
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκλεισε τα 88 του χρόνια σήμερα, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου και το γιόρτασε αποκαλύπτοντας ότι παραλίγο να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στο Ιράκ, που πιθανότατα θα του είχε στοιχίσει την ζωή. 

Όπως εξομολογείται στην επερχόμενη βιογραφία του, όταν επισκέφτηκε την Ασιατική χώρα έμαθε ότι είχε γίνει στόχος βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίοι τελικά έχασαν την ζωή τους πριν πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική ενέργεια. 

 Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε την Τρίτη αποσπάσματα του βιβλίου, με τίτλο «Ελπίδα: Η αυτοβιογραφία», το οποίο γράφτηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Κάρλο Μούσο και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 80 χώρες τον επόμενο μήνα. 

Στα αποσπάσματα, ο Ποντίφικας ανακαλεί το ιστορικό ταξίδι του στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2021, την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην ιστορία της χώρας. Τότε, η πανδημία του COVID-19 ακόμη ήταν σε έξαρση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν μεγάλες, ειδικά στην πόλη Μοσούλη. Η κατεστραμμένη βόρεια πόλη ήταν το αρχηγείο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η δράση των οποίων είχε οδηγήσει στη φυγή πολλών χριστιανών από την περιοχή. 

Σύμφωνα με το βιβλίο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ιρακινή αστυνομία αμέσως μόλις ο Φραγκίσκος έφτασε στη Βαγδάτη ότι μια γυναίκα που φορούσε εκρηκτικά κατευθυνόταν προς την Μοσούλη και σχεδίαζε να ανατιναχθεί κατά τη διάρκεια της παπικής επίσκεψης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, εκτός από τη γυναίκα με τα εκρηκτικά, υπήρχε επίσης ένα φορτηγό το οποίο  «κινούνταν γρήγορα προς το σημείο με την ίδια πρόθεση». 

Τελικά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, αν και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, έμελλε να γίνει ένα από  και έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά ταξίδια του Φραγκίσκου στο εξωτερικό.

Μπροστά από τα συντρίμμια μιας εκκλησίας της Μοσούλης, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους χριστιανούς του Ιράκ να συγχωρήσουν τις αδικίες εις βάρος τους από τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές και να την ανοικοδομήσουν, όπως αναφέρει το Associated Press. 

Επίσης, η αυτοβιογραφία του Πάπα αναφέρεται και στην τύχη των επίδοξων τρομοκρατών, για την οποία ο Φραγκίσκος ρώτησε την ασφάλεια του Βατικανού. 

«Ο διοικητής απάντησε λακωνικά ''Δεν είναι πλέον εδώ''», γράφει ο Ποντίφικας. «Η ιρακινή αστυνομία τους είχε αναχαιτίσει και τους έκανε να ανατιναχτούν. Αυτό μου έκανε επίσης εντύπωση: Ακόμη και αυτό είναι ο δηλητηριώδης καρπός του πολέμου».

Το βιβλίο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, κυκλοφορεί στην αρχή του Ιωβηλαίου Έτους του Βατικανού, το οποίο ο Φραγκίσκος θα εγκαινιάσει επίσημα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Mondadori, το «Ελπίδα: Η αυτοβιογραφία» είναι η πρώτη αυτοβιογραφία που εκδίδεται ποτέ από Πάπα. Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, έχει δημοσιεύσει και άλλα βιβλία σε στυλ απομνημονευμάτων και έχει συνεντεύξεις σε βιογράφους και δημοσιογράφους, όπως το «Life: Η ιστορία μου μέσα στην ιστορία», που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, πολιτοφυλακή - Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Η Βενεζουέλα ενισχύει στρατεύματα και πολιτοφυλακή, ενώ οι ΗΠΑ μεταφέρουν προηγμένα όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Διεθνή / Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Ο Οχανιάν υποστήριξε ότι η επόμενη γενιά των social media θα πρέπει να είναι «επαληθεύσιμα ανθρώπινη», βασισμένη σε «ζωντανό περιεχόμενο και αποδείξεις ζωής»
LIFO NEWSROOM
«Ζητούμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Διεθνή / «Ζητάμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Η Εκκλησία της Νορβηγίας προχώρησε σε ιστορική συγγνώμη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για δεκαετίες διακρίσεων - Ο επίσκοπος Όλαφ Φίκσε Τβέιτ αναγνώρισε ότι η Εκκλησία «προκάλεσε πόνο και ντροπή» και δεσμεύτηκε σε μια νέα εποχή αποδοχής και ενσωμάτωσης
LIFO NEWSROOM
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που «πάγωσε» τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM