Ο Καναδάς σταματά τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ

Ο Καναδάς σταματά τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ Facebook Twitter
Γάζα/Φωτ.: EPA
0

Ο Καναδάς θα σταματήσει τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μετά από ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το επιβεβαίωσε και η υπουργός Εξωτερικών, Mélanie Joly, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην εμπόλεμη ζώνη. 

Το Κοινοβούλιο του Καναδά υιοθέτησε τη Δευτέρα μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ «της άμεσης εκεχειρίας» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα αυτό ζητούσε επίσης από την κυβέρνηση «την αναστολή των εγκρίσεων και των αποστολών» όπλων «προς το Ισραήλ».

«Μετά την 7η Οκτωβρίου δεν έχουμε εγκρίνει παρά άδειες για μη θανατηφόρο εξοπλισμό. Και, με δεδομένη τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου, δεν έχουμε εγκρίνει καμία άδεια από τις 8 Ιανουαρίου», είχε επισημάνει η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί, η οποία επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Μέση Ανατολή. 

Αν και υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει αρχίσει να υιοθετεί μια ολοένα και πιο επικριτική στάση έναντι των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξάγονται σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το κίνημα «Καναδοί για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» χαρακτήρισε την πρόταση «αποδυναμωμένη» σε ανακοίνωσή τους, αλλά δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύει ένα «μικρό βήμα προς τα εμπρός για τον τερματισμό της καναδικής συνενοχής στη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα».

Σε πολλές χώρες έχουν γίνει δικαστικές προσφυγές κατά της παροχής όπλων στο Ισραήλ. Στον Καναδά μια ομάδα δικηγόρων και πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου προσφυγή κατά της κυβέρνησης με αίτημα την αναστολή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση του Καναδά 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του Καναδά η οποία «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του». «Η Ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης», σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

Στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε μέσω ανάρτησής του στο Χ την απόφαση του Καναδά. «Με δεδομένη την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, κυρίως τη γενικευμένη και επιδεινούμενη πείνα, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να προσφέρουν ούτε ένα σεντ επιπλέον στην πολεμική μηχανή του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν) Νετανιάχου», σχολίασε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM