Νόμπελ Ιατρικής: Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το βραβείο - Για την ανακάλυψη των «υποδοχέων αφής»

Νόμπελ Ιατρικής: Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το φετινό βραβείο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

To Νόμπελ Ιατρικής απονέμενεται φέτος από κοινού στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν, για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμότητας και αφής, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγων λεπτών από τη  Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. 


Το βραβείο συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλλιο, αλλά και το ποσό των 1,10 εκατομμυρίων δολαρίων (ή 985.000 ευρώ).

«Η ικανότητά μας να νιώθουμε τη θερμότητα, το κρύο και το άγγιγμα είναι ουσιώδης για την επιβίωσή μας και ενισχύει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας. Στην καθημερινότητά μας θεωρούμε δεδεμένες τις αισθήσεις αυτές, ωστόσο πώς ξεκινούν τα νευρικά ερεθίσματα ώστε να γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασία και η πίεση; Το ερώτημα αυτό επιλύθηκε από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ»  αναφέρει η ανακοίνωση της βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Ντέιβιντ Τζούλιους αξιοποίησε την καψαϊκίνη, μια καυστική χημική ένωση των πιπεριών που προκαλεί αίσθημα καύσου, για να αναγνωρίσει έναν αισθητήρα στις απολήξεις των νεύρων του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα. 

Ο Αρντέμ Παταπουτιάν χρησιμμοποίησε ευπαθή στην πίεση κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. 


Οι ρηξικέλευθες αυτές ανακαλύψεις έγιναν η αιτία εντατικής έρευνας που οδήγησε τους επιστήμονες την κατανόηση τού πώς ανιχνεύει τη ζέστη, το κρύο και τα ερεθίσματα το νευρικό μας σύστημα. 

«Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».

Οι νικητές του φετινού Νόμπελ εντόπισαν τους κρίσιμους χαμένους κρίκους στη γνώση των επιστημόνων επί της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των αισθήσεών μας και του περιβάλλοντος. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM