Νέα επίθεση του Τζέι Ντι Βανς: Η Δανία δεν έχει κάνει καλή δουλειά απέναντι στο λαό της Γροιλανδίας

Νέα επίθεση του Τζέι Ντι Βανς: Η Δανία δεν έχει κάνει καλή δουλειά απέναντι στο λαό της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Από την αμερικανική αεροπορική βάση του Πίτουφικ στις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας, ο Τζέι Ντι Βανς άσκησε σκληρή κριτική στη Δανία αναφορικά με την ασφάλεια του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει για την προσάρτηση της ημιαυτόνομης δανικής επικράτειας, με τον ηγέτη της Γροιλανδίας να χαρακτηρίζει τη σημερινή επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τζέι Ντι Βανς «εξαιρετικά επιθετική».

«Το μήνυμά μας προς τη Δανία είναι πολύ απλό. Δεν κάνατε καλή δουλειά με τους κατοίκους της Γροιλανδίας. Δεν έχετε επενδύσει επαρκώς στον λαό της Γροιλανδίας και δεν έχετε επενδύσει επαρκώς στην αρχιτεκτονική ασφαλείας αυτής της απίστευτης, όμορφης ξηράς γεμάτης με απίστευτους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και επειδή δεν έχει αλλάξει, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική του προέδρου Τραμπ στη Γροιλανδία είναι αυτή που είναι» είπε σε δηλώσεις του ο Τζέι Ντι Βανς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι το επιχείρημα των ΗΠΑ είναι «πολύ απλό», αναφερόμενος στα σχέδια προσάρτησης της Γροιλανδίας. «Η ιστορία της Γροιλανδίας τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά την ασφάλεια είναι ότι δεν έχουμε επενδύσει επαρκώς στην υποδομή» . «Η διοίκηση Τραμπ, ο πρόεδρος, ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια της Αρκτικής. Όπως όλοι γνωρίζετε, είναι ένα μεγάλο ζήτημα και θα γίνει μεγαλύτερο τις επόμενες δεκαετίες» σημείωσε. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, απάντησε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια. Υπάρχουν όμως γενικοί στόχοι που θα απαιτήσουν από τις ΗΠΑ να επενδύσουν σε περισσότερους πόρους στη Γροιλανδία. «Αυτό είναι απαραίτητο επειδή έχει υπάρξει επέκταση του αποτυπώματος ασφαλείας της Ρωσίας και της Κίνας», είπε ο Βανς.

«Κάνουν αυτό που τους συμφέρει. Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν αυτό που μας συμφέρει, δηλαδή να διασφαλίσουν ότι η Γροιλανδία είναι ασφαλής» υπογράμμισε.

Ο Τζέι Ντι Βανς υποβάθμισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποκτήσουν με τη βία τη Γροιλανδία, περιγράφοντας αντίθετα μια σειρά γεγονότων κατά την οποία θα ανεξαρτητοποιούνταν οικειοθελώς από τη Δανία και θα δημιουργούσαν μια νέα συμμαχία. «Εάν ο λαός της Γροιλανδίας ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιστεύω ότι τελικά θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαμε να τους κάνουμε πολύ πιο ασφαλείς», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση Πίτουφικ.

«Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τη Γροιλανδία από την οικονομική εκμετάλλευση και τις τρομερές παγίδες οικονομικού χρέους που θα έκαναν τον λαό της Γροιλανδίας να μην είναι αυτοπροσδιοριζόμενος και κυρίαρχος, αλλά να υποθηκεύσει το μέλλον του σε εχθρικές ξένες χώρες που δεν ενδιαφέρονται για το συμφέρον του» τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Με πληροφορίες από Guardian, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM