LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

«Μόσχα 2042»: Το δυστοπικό μυθιστόρημα που «προέβλεψε» την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν

«Μόσχα 2042»: Το δυστοπικό μυθιστόρημα που «προέβλεψε» την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν Facebook Twitter
O Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Βοϊνόβιτς
0

Το 1986 ο Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Βοϊνόβιτς αποφάσισε να γράψει μια δυστοπική εκδοχή της Ρωσίας στα μέσα του 21ου αιώνα. Ορισμένοι παραλληλισμοί του μυθιστορήματος με την πραγματική πολιτική κατάσταση της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες, το καθιστά για πολλούς προφητικό. 

Ο Βοϊνόβιτς οραματίστηκε έναν ηγέτη που προήλθε από τις τάξεις της KGB, χρησιμοποίησε έναν πόλεμο για να εδραιώσει την εξουσία του, τοποθέτησε πρώην συναδέλφους του σε θέσεις επιρροής, στηρίχτηκε από την εκκλησία και κυβέρνησε τη Ρωσία για δεκαετίες. Με άλλα λόγια, προέβλεψε σε σημαντικό βαθμό ορισμένα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Μόσχα 2042» αποτελεί μια δυστοπική σάτιρα της μελλοντικής ρωσικής κοινωνίας των μέσων του 21ου αιώνα. Η Μόσχα είναι η μόνη ευημερούσα πόλη που έχει απομείνει στη Σοβιετική Ένωση ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι εξαθλιωμένη σε μια κατάσταση, τύπου «Mad Max».

Ο πρωταγωνιστής, ένας συγγραφέας ονόματι, Βιτάλι Νικίτιτς Κάρτσεφ, επιβιβάζεται σε μια διαστημική πτήση της Lufthansa το 1982, καταναλώνει περισσότερες από δώδεκα βότκες κατά την πτήση και «προσγειώνεται» στο 2042, όπου περιγράφει όσα βλέπει.

Στο μυθιστόρημα, ο ηγέτης της χώρας είναι γνωστός ως «Genialissimo» που περιγράφεται από τον πρωταγωνιστή ως «μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, φίλος όλης της ανθρωπότητας και μια πολύπλευρη ιδιοφυΐα». «Ο Genialissimo είναι ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας του κόμματός μας, κατέχει τον στρατιωτικό βαθμό του στρατηγού και, επιπλέον, ξεχωρίζει από όλους», λέει σε άλλο σημείο μέλος του κόμματος.

Όπως και με τον «Μεγάλο Αδελφό» του Τζορτζ Όργουελ, οι λεπτομέρειες για τη φυσική εμφάνιση του ηγέτη είναι φευγαλέες. Ο πρωταγωνιστής αναφέρει ωστόσο ότι υπάρχουν πορτρέτα του Genialissimo.

Ένα κοινό του Genialissimo με τον Πούτιν έχει να κάνει με τη λεγόμενη «γεροντοκρατία». Συνεπιβάτης της διαστημικής πτήσης που πήρε ο πρωταγωνιστής είναι ένας αριστερός από το Μόναχο που ταξιδεύει στο μέλλον για να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την αντοχή του σοσιαλισμού στο χρόνο. Εκτιμά ότι «υπό τον κομμουνισμό, όλοι θα είναι νέοι, όμορφοι, υγιείς και ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον».

Ο πρωταγωνιστής εκπλήσσεται λοιπόν όταν διαπιστώνει ότι η μελλοντική Ρωσία κυβερνάται από τον παππού Genialissimo και τον όχλο των γραφειοκρατών του. Ο Πούτιν ήταν μόλις 47 ετών όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία και πλέον κοντεύει τα 70. Το 2021, προώθησε μια συνταγματική αλλαγή που του επιτρέπει να κρατήσει την εξουσία μέχρι το 2036, όπου θα έχει φτάσει τα 84. 

Η προχωρημένη ηλικία δεν είναι το μόνο κοινό που έχει ο Genialissimo με τον Πούτιν. Ως πρώην ανώτερος αξιωματικός της KGB που πέρασε πολλά χρόνια στη Γερμανία, ο Genialissimo έχει γεμίσει την κυβέρνησή του με φίλους από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μαζί, έχουν δημιουργήσει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Κρατικής Ασφάλειας.

Ο Πούτιν είχε έδρα ως πράκτορας στην Ανατολική Γερμανία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Όπως ο Genialissimo, έχει τοποθετήσει πρώην συναδέλφους του στην ασφάλεια και σε ανώτατα αξιώματα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, ο οποίος φέρεται να «διοικεί τη FSB», του διαδόχου της KGB. Άλλοι πρώην συνάδελφοί του είναι ο Σεργκέι Ιβάνοφ, που μέχρι το 2016 ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Κρεμλίνου και ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, του οποίου προεδρεύει επίσης ο Πούτιν.

Δύο άλλες προβλέψεις από το «Μόσχα 2042» φαίνεται να προμηνύουν την πορεία του Πούτιν προς την εξουσία. Ο Genialissimo εδραιώνει τη δημοτικότητά του και την εξουσία του ως ήρωας «του Μεγάλου Μογγολικού πολέμου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα». 

Ο Πούτιν έγινε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας, στις 9 Αυγούστου 1999, και διορίστηκε πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας την ίδια ημέρα. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις διεξήγαγαν βομβαρδιστικές επιδρομές πάνω από την Τσετσενία και το δόγμα Πούτιν περί νόμου και τάξης βοήθησε σημαντικά στο να τονωθεί η δημοτικότητά του.

«Την επόμενη φορά, θα γράψω για μια ουτοπία», είπε ο Βοϊνόβιτς το 2017. Πέθανε τον επόμενο χρόνο αφού είχε πρώτα συγκρίνει τη Ρωσία του Πούτιν με τη Σοβιετική Ένωση: «Κατά κάποιο τρόπο, είναι χειρότερα σήμερα», είχε δηλώσει.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM