Moderna προς ΕΕ: Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου

Moderna προς ΕΕ: Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου Facebook Twitter
EPA
0

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δηλώνει ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, λέει.

«Εχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δηλώνει ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna. Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση. Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο...χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ για τις οποίες υπάρχει δέσμευση από τις αρχές του Αυγούστου.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», λέει ο Στεφάν Μπανσέλ. Κάνει την σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα; «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα. Θα καθυστερήσει τις παραδόσεις», προειδοποιεί. Για όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου Lonza, και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου Rovi.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».

«Οσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.

Συγκρίνει τα ευρωπαϊκά «κλωθογυρίσματα» με την προβλεπτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τις 2 Μαρτίου, ο ίδιος και οι επικεφαλής των μεγάλων εργαστηρίων βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Moderna από τον Απρίλιο για να χρηματοδοτήσουν στις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, υπό την αιγίδα της επιχείρησης Warp Speed, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου.

«Η επιχείρηση Warp Speed ήταν από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα», λέει. «Αρχίσαμε να συζητάμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία ιδέα για την χρηματοδότηση καμίας κλινικής δοκιμής. Όλα τα πήραμε από την αμερικανική κυβέρνηση, ευτυχώς που έγινε αυτό, διαφορετικά δεν θα είχαμε μπορέσει να αναπτύξουμε το εμβόλιο με αυτές της ταχύτητες, όπως ξέρετε είμαστε μία εταιρεία που δεν είχε ποτέ κέρδος ούτε ένα ευρώ, και η κλινική δοκιμή κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια», συνεχίζει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρώτοι Αμερικανοί θα εμβολιασθούν χωρίς αμφιβολία πριν από την Πρωτοχρονιά: «Εχουμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ο Στεφάν Μπανσέλ. Δέκα εκατομμύρια δόσεις θα είναι σε στοκ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και «μέχρι το τέλος του έτους τα 20 εκατομμύρια δόσεις».

Αυτά τα 20 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η Moderna ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες την αλυσίδα της αποθήκευσης-μεταφοράς-διανομής με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή των δόσεων μόλις ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο, μία απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Στόχος είναι, λέει ο Στεφάν Μπανσέλ, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον FDA, η Moderna να μπορεί «να φορτώσει τα φορτηγά και να φύγει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM
Πως η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Διεθνή / Πώς η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Η μουσική και τα τραγούδια αναδεικνύουν την κουλτούρα των πολυτελών μαρκών. Από τη διάσημη επιτυχία "Dior" μέχρι την ανάκαμψη της Gucci, αναλύουμε πώς η μουσική επηρεάζει τις πωλήσεις και τις στρατηγικές των μεγάλων οίκων
LIFO NEWSROOM