Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Ο José Víctor Salazar Balza έχει τυλιχτεί στις φλόγες, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας σε μία διαδήλωση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στο Καράκας της Βενεζουέλας. «Η Φωτογραφία της Χρονιάς», Ronaldo Schemidt/Agence France-Presse

Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo

0

Η εικόνα ενός άνδρα που έχει τυλιχτεί στις φλόγες, κατά τη διάρκεια μίας βίαιης διαδήλωσης στο Καράκας της Βενεζουέλας, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πιο σημαντικό διαγωνισμό φωτορεπορτάζ, εκείνο του World Press Photo.


Τη φωτογραφία τράβηξε ο Βενεζουελανός Ronaldo Schemidt, ο οποίος εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη ωστόσο, ένας ακόμη φωτογράφος, που κατέγραψε τον ίδιο άνδρα, την ίδια στιγμή που έχει τυλιχτεί στις φλόγες, διακρίθηκε στον ίδιο διαγωνισμό. Ο Juan Barreto, ο οποίος επίσης εργάζεται για το AFP, κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία «Spot News photos/story».

Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Ο José Víctor Salazar Balza έχει τυλιχτεί στις φλόγες, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας σε μία διαδήλωση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στο Καράκας της Βενεζουέλας. «Η Φωτογραφία της Χρονιάς», Ronaldo Schemidt/Agence France-Presse
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Ο José Víctor Salazar Balza έχει τυλιχτεί στις φλόγες, κατά τη διάρκεια μίας αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Καράκας. Φωτογραφία: Juan Barreto/Agence France-Presse.


Η «Φωτογραφία της Χρονιάς» λήφθηκε από τον Schemidt ενώ κάλυπτε τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Καράκας. Καθώς διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονταν, μία βόμβα μολότοφ έπεσε πάνω σε μία μοτοσικλέτα της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας, ένας διαδηλωτής κλότσησε τη μοτοσικλέτα και εκείνη εξερράγη. Τότε ένας διαδηλωτής που βρισκόταν δίπλα της, τυλίχθηκε στις φλόγες.


«Στεκόμουν λίγα μέτρα πιο πέρα, με την πλάτη μου γυρισμένη σ' αυτόν, αλλά όταν ένιωσα τη ζέστη από τις φλόγες, πήρα την κάμερά μου, γύρισα και άρχισα να φωτογραφίζω αυτό που είχε μόλις συμβεί», είχε δηλώσει ο Schemidt στο British Journal of Photography τον Φεβρουάριο.


«Όλα έγιναν σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, οπότε δεν ήξερα τι τράβαγα. Κινήθηκα από ένστικτο, έγινε πολύ γρήγορα. Δεν σταμάτησα να φωτογραφίζω μέχρι που συνειδητοποίησα τι συνέβαινε. Ήταν κάποιος που είχε πάρε φωτιά και έτρεχε προς το μέρος μου», πρόσθεσε.


Μιλώντας στους New York Times μετά τη χθεσινή βράβευσή του, ο φωτορεπόρτερ τόνισε: «Δεν σκέφτηκα τίποτα συγκεκριμένο εκείνη τη στιγμή επειδή όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μετά ήταν που σοκαρίστηκα, όταν συνειδητοποίησα ότι είδα έναν άνδρα να καίγεται».


Η Magdalena Herrera, διευθύντρια φωτογραφίας του Geo France και πρόεδρος της επιτροπής των κριτών, περιέγραψε τη «Φωτογραφία της Χρονιάς» ως μία «κλασική φωτογραφία αντίστασης, που είναι εντυπωσιακή οπτικά και έχει ενέργεια». Όπως είπε, το κάδρο του Schemidt ήταν ιδιαίτερο και πρόκειται για μία εικόνα πιο δυνατή από οποιαδήποτε άλλη από τη σειρά εικόνων του συναδέλφου του, Barretto.


«Η διαφορά ήταν στη σύνθεση του Ronaldo Schemidt», τόνισε. «Στην άλλη σειρά (φωτογραφιών του Barretto) υπήρχε μία αφήγηση, αλλά όχι ένα δυνατό, μεμονωμένο κάδρο».

Ο Schemidt σημείωσε ότι οι κριτές λαμβάνουν τις αποφάσεις, όχι ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως «η δουλειά του συναδέλφου μου Juan είναι εξαιρετική και σίγουρα αξίζει επίσης να είναι στην πρώτη θέση».


«Εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο οπουδήποτε στον κόσμο πρέπει να εργαστώ, αλλά αυτή είναι η χώρα μου και είμαι συγκλονισμένος με το πώς έχει αλλάξει η Βενεζουέλα. Έχω οικογένεια και φίλους στη Βενεζουέλα που παλεύουν με τις επιπτώσεις της κρίσης», ανέφερε ακόμη.


Η φωτογραφία του Schemidt κέρδισε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία «Spot News/Singles».

Ακολουθούν μερικές ακόμη από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό World Press Photo:

Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Ένα άνδρας έχει πέσει πάνω σε μία γυναίκα, καθώς άλλοι τράπηκαν σε φυγή, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα φεστιβάλ κάντρι μουσικής στο Λας Βέγκας, την 1η Οκτωβρίου του 2017. Φωτογραφία: David Becker/Getty Images - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News/Stories».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Ένας λευκοκέφαλος θαλασσαετός τρώει κρέας που έχει πεταχτεί σε κάδους σκουπιδιών ενός σούπερ μάρκετ στο Dutch Harbor, της Αλάσκας, τον Φεβρουάριο του 2017. Φωτογραφία: Corey Arnold - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature/Singles».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Η 15χρονη Falmata είχε απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και της είχε αναθετεί μία αποστολή βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Ενώ ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, βρήκε βοήθεια και κατάφερε να δραπετεύσει. Φωτογραφία: Adam Ferguson/The New York Times - Πρώτο βραβείο στην κατηγορεί «People/Stories».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Η Nadhira Aziz παρακολουθεί καθώς εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας στο Ιράκ ανασύρουν τις σορούς της αδερφής και της ανιψιάς της από το σπίτι της. Σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή τον Ιούνιο του 2017. Φωτογραφία: Ivor Prickett/The New York Times - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Σοροί προσφύγων Ροχίνγκια μεταφέρονται μετά την ανατροπή της βάρκας τους. Μπανγκλαντές. 2017. Φωτογραφία: Patrick Brown/Panos Pictures, για τη Unicef - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «General News/Singles».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Εργαζόμενοι μαζεύουν σκουπίδια στο κέντρο του Άμστερνταμ, τον Ιούλιο του 2017. Ο φωτογράφος κατέγραψε πώς γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων σε έξι μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφία: Kadir van Lohuizen/Noor - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Environment/Stories».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Η Djeneta (δεξιά) και η αδελφή της, Ibadeta, δεν ανταποκρίνονται. Έχουν διαγνωστεί με το «σύνδρομο της παραίτησης». Σουηδία, Μάρτιος 2017. Φωτογραφία: Magnus Wennman - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People/Singles».
Μία συγκλονιστική στιγμή βίας στη Βενεζουέλα ξεχώρισε στα Βραβεία World Press Photo Facebook Twitter
Η 12χρονη Kamini Tontines, από το δυτικό Καμερούν, κρύβει το στήθος της, αφότου η μητέρα της το σιδέρωσε. Νοέμβριος 2016. Φωτογραφία: Heba Khamis - Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Contemporary Issues/Stories».

Με πληροφορίες από New York Times.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM