Καταδικάστηκε στις ΗΠΑ 20χρονος τζιχαντιστής

Καταδικάστηκε στις ΗΠΑ 20χρονος τζιχαντιστής Facebook Twitter
0

Ένας 20χρονος Καναδός τζιχαντιστής καταδικάστηκε την Τετάρτη να εκτίσει 40 χρόνια κάθειρξη.

Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας πως σχεδίαζε να διαπράξει επιθέσεις στη Νέα Υόρκη το 2016, που απετράπησαν χάρη στη δράση μυστικού πράκτορα του FBI, γνωστοποίησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Ο 20χρονος συνελήφθη τον Μάιο του 2016 στην πολιτεία Νιού Τζέρσι, ομολόγησε πέντε μήνες αργότερα πως συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών, που θα διαπράττονταν εξ ονόματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σκόπευε να πλήξει την Τάιμς Σκουέαρ και το νεοϋορκέζικο μετρό κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, αρχές Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2016.

«Ο Ελ Μπαχνασάουι σκόπευε, όπως το έθεσε με τα δικά του λόγια, να "δημιουργήσει μια νέα 11η Σεπτεμβρίου". Χάρη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εθνικές και διεθνείς, η συνωμοσία που απεργαζόταν απέτυχε», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Τζέφρι Μπέρμαν, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απαγγελία της ποινής του εικοσάρη Καναδού.

Στις επαφές του με τον πράκτορα του FBI, ο οποίος παρίστανε τον τζιχαντιστή που ήθελε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, ο Καναδός τόνιζε πως ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί ειδικά σε χώρους συναυλιών: «Μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, όπως έκαναν εκείνοι οι τύποι στο Παρίσι», είχε προτείνει, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο Καναδός τζιχαντιστής είχε πάρει στα χέρια του «μια σειρά από υλικά που προορίζονταν για την κατασκευή μιας βόμβας».

Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο του 2016 σε επτά κατηγορίες, τρεις από τις οποίες επέσυραν ισόβια κάθειρξη.

Οι αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποκάλυψαν ότι σχεδιάζονταν οι ματαιωθείσες επιθέσεις παρά τον Οκτώβριο του 2017, ελπίζουν ότι προσεχώς θα εκδοθούν δύο φερόμενοι ως επίδοξοι συνεργοί του Ελ Μπαχνασάουι: ένας Αμερικανός, συλληφθείς τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Πακιστάν, ο Τάλχα Χαρούν, που σχεδίαζε να πάει στις ΗΠΑ την τελευταία στιγμή για να συμμετάσχει στις επιθέσεις· κι ένας Φιλιππινέζος, ο Ράσελ Σαλίκ, συλληφθείς στην πατρίδα του τον Απρίλιο του 2017, που κατηγορείται ότι έστειλε λεφτά για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Οι δύο άνδρες δίνουν μάχη να αποφύγουν την έκδοσή τους.

Κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2017 στις Φιλιππίνες ο Σαλίκ, 38 ετών, είχε υποστηρίξει πως οι λογαριασμοί του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων, σύμφωνα με το FBI, είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς το ΙΚ, είχαν υποστεί πειρατεία.

Στο Πακιστάν, ο πατέρας του Τάλχα Χαρούν διαβεβαιώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του γιου του, μόλις 18 ετών το 2016, είναι «εντελώς κατασκευασμένες».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM